Logo nationaalgolfmagazine.nl
Wil Besseling: óók weer sterk in Spanje.
Wil Besseling: óók weer sterk in Spanje. (Foto: golfsupport.nl/Michael Denker)

Wil Besseling blijft verbazen

Vijf Nederlanders spelen momenteel met grote regelmaat op de European Tour, en de beste van het stel is Wil Besseling. De lange Noord-Hollander blijft verbazen, ook in de afgelopen weken weer. Voor de andere Nederlanders is het even worstelen. Ja, dat is inclusief Joost Luiten. We zetten ze even op een rijtje.

Wil Besseling is dus echt de man in vorm. We meldden dat al in de vorige editie van het Nationaal Golfmagazine, maar ook in de weken daarna vestigde de West-Fries de aandacht op zich met prima resultaten. Die vertalen zich natuurlijk meteen naar zijn positie op de Race to Dubai, waar Besseling op dit moment op plaats 47 staat. Die geeft aan het einde van het seizoen recht op het spelen van de grote finale van de European Tour in Dubai, waar een aardige prijzenpot te verdelen is. Besseling verdiende alleen in 2020 tot nu toe al bijna 220.000 euro, en dat is al een bedrag waar hij alleen maar van kon dromen in de jaren dat het sappelen was om zijn budget rond te krijgen. En het einde van het seizoen is nog niet bereikt.

In de voorbije weken voegde Besseling opnieuw een klassering in de top tien toe. In de Estrella Damm Andalucia Masters eindigde hij weer als derde. Het is ook al de derde keer dat hij dit jaar die positie inneemt. Op de lastige baan van Sotogrande was op de slotdag een ronde van plus één voldoende om nog wat te klimmen en zo een leuke greep in de prijzenpot te doen.

In de Portugal Masters was Besseling weer vier ronden onder par. Met in het weekend twee kaarten van 69 slagen maakte hij nog wat stappen in het klassement. Geen top tien deze keer, maar wel weer een verdienstelijke veertiende plaats na een uiterst degelijk toernooi.

Benieuwd hoe Besseling het doet in de komende weken, waarin hij in principe geen speelrecht heeft voor de toernooien uit de Rolex Series, het Scottish Open en het BMW PGA Championship. Hopelijk krijgt hij voor in ieder geval één van beide een invitatie, want de kans dat Besseling op normale wijze in het veld komt is te verwaarlozen. Die uitnodiging heeft hij de afgelopen weken in ieder geval dubbel en dwars verdiend.

Joost Luiten

Als we even simpel de ranking van de Race to Dubai volgen, is Joost Luiten op plaats 83 de volgende Nederlander. Dat is een positie die de tegenwoordig in België wonende Bleiswijker amper meer kent, maar Luiten worstelt de laatste weken dan ook met zijn vorm. In de eerste twee toernooien na de corona-break werd hij nog achttiende en zesde, maar daarna werd het moeilijk. In vijf toernooien haalde Luiten twee keer de cut: eentje in het PGA Championship, en de ander in de Andalucia Masters. In het laatste evenement speelt Luiten doorgaans erg sterk, dus ook dat was een teleurstelling.

Luiten werkt hard om zijn spel weer op de rails te krijgen, en de beste Nederlandse golfer aller tijden een beetje kennende, gaat hem dat weer lukken ook. Vraag is alleen of het herstel snel genoeg komt om nog een plekje af te dwingen in de Tourfinale in Dubai. Zou geweldig zijn als daar eens twéé Nederlanders acteren.

Darius van Driel

We moeten even een duik nemen in de Race to Dubai om Nederlander nummer drie te ontdekken. Dat is Darius van Driel op plaats 153. Ook Van Driel heeft het lastig. ‘Na corona’ vierde in Oostenrijk en nog elfde in het UK Championship, maar verder plaatsen in de middenmoot of gemist cuts. Fortuinlijk voor Van Driel is dat de ranking dit jaar er verder niet toe doet. Alle kaarten zijn bevroren, en hij kan dus ’gratis’ ervaring opdoen op het hoogste niveau.

Lars van Meijel

De gedwongen pauze vanwege de coronacrisis is niet in het voordeel geweest van Lars van Meijel. Voor die tijd was de Brabander prima bezig, haalde hij vier cuts in vijf toernooien en sprokkelde hij de puntjes bij elkaar. Maar na de herstart gaat het uiterst moeizaam bij Van Meijel, die in acht toernooien slechts drie keer de schifting overleefde en zich daarbij ook nog eens tevreden moest stellen met bescheiden noteringen. Maar ook voor Van Meijel geldt wat van toepassing is op Van Driel: volgend seizoen beschikt hij over dezelfde speelrechten, maar wel over meer ervaring.

Daan Huizing

Een stuk verder omlaag op de ranking vinden we Daan Huizing, op plaats 203. Dat heeft er alles mee te maken dat de man uit Soest aanvankelijk bitter weinig aan de bak kwam op het hoogste niveau, maar sinds de herstart na de coronastop vaker aan bod komt. Dat is met heel wisselend succes. Je zou bijna zeggen: alles of niets. Huizing startte negen keer en miste daarvan zes keer de cut. In de drie gevallen dat hij die overleefde, scoorde hij ook meteen een plek in de top dertig. Huizing heeft het nog steeds in zich, dat is duidelijk, maar overtuigend is het tot nu toe allerminst.

Meer berichten