Golfprikkel

Algemeen

Deze maand een spannende partij golf gespeeld met een vriend die voor de zomer op sterven na dood was. Hij koesterde wel nog een wens. Hij wilde zó graag thuis in de auto stappen, naar de golfcourse rijden en 18 holes spelen. De medisch specialist in het ziekenhuis zei: “Het zal lastig worden wat jouw wens is, maar dat gaan we voor elkaar brengen.” Mijn vriend kon, toen hij half verlamd uit coma ontwaakte, nog geen tien meter lopen zonder dodelijk vermoeid te raken. Maar dag na dag werd hij, de fairways voor ogen, stapje voor stapje beter, sneller ter been en soepeler in de heupen.

De prikkel van een potje golf hielp hem de ziekte te overwinnen.

In 2007 verloor supersnelle hardloper Usain Bolt bij de WK atletiek de 200 meter. De Jamaicaan, die momenteel vaak te zien is in reclamespotjes van een verzekeringsmaatschappij (Overigens niet zo leuk als eerder met de Coronel-tweeling Tom & Tim), vroeg zich na die nederlaag af hoe het in vredesnaam mogelijk was dat hij die 200 meter niet had gewonnen. Waarop zijn coach zei: “Je bent te lui. Iedereen traint in de sportschool. Jij niet.”
Bolt ging van toen af aan ook gewichten heffen en zo. Maar er was nog iets speciaals nodig om hem een tiental jaren totaal onoverwinnelijk op de 100 en 200 meter te maken. Acht keer goud op de Olympische Spelen won hij, met talloze wereldtitels tussendoor en stelde hij en passant het wereldrecord 100 meter op 9,58 seconden. Bij die fenomenale tijd kon tot op heden niemand ook maar enigszins in de buurt komen. Om de allerbeste hardloper aller tijden te worden moest Bolt de haat van verliezen boven de euforie van winnen stellen.

De prikkel van een potje golf gaf hem de laatste zet naar eeuwige roem.

Hoe zat dit? Usain Bolt in een interview in de Franse sportkrant l'Equipe: “Mijn manager dwong mij destijds een ronde golf te spelen met hem. Ik verloor en ik heb hem meteen gezegd: 'Dit nooit meer!' Ik beoefen geen sport als ik niet goed genoeg ben om te winnen. Ik haat verliezen.”

Waar de prikkel van een potje golf al niet goed voor is!

De moraal van dit verhaal. Golf is goed voor veel in de mens' leven. Of je er gek op bent, of dat je het spel haat.

Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties

P.S. 1: Vriend won de eerste partij sinds zijn herstel
P.S. 2: Usain Bolt heeft nooit meer golf gespeeld.

art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58