Logo nationaalgolfmagazine.nl
Mike Toorop, beste Nederlander in de Qualifying School van de Pro Golf Tour.
Mike Toorop, beste Nederlander in de Qualifying School van de Pro Golf Tour. (Foto: golfsupport.nl)

Nederland scoort goed op Pro Golf Tour

Door de Qualifying School van de European Tour gaat dit jaar een dikke streep, maar het plaatsingstoernooi voor de Pro Golf Tour heeft wel doorgang gevonden. Met succes voor Nederlandse professionals en amateurs. Maar liefst acht spelers wisten een kaart te veroveren voor het seizoen 2021.

Op de Golfclub Paderbornerland kwamen er ook acht Nederlandse spelers in actie, die zich eerst door de pré-kwalificatie hadden gewerkt van de Pro Golf Tour, het derde professionele niveau van Europa. Opvallend is dat geen enkele Nederlander in die fase struikelde. Achter de ongenaakbare Fransman Leo Mathard – twee rondjes 64 voor een totaal van -16 met ook nog drie bogeys op de kaart (!) – was Mike Toorop de beste Nederlander. De jonge West-Fries toverde rondjes 68 en 69 op zijn kaart en nam met zeven onder par een knappe vierde plaats in.

Direct daarachter ook succes voor Philip Bootsma, die zijn draai een beetje lijkt te hebben gevonden in de wereld van het professionele golf. Met twee keer 69 voor zes onder par legde hij ook beslag op een prima kaart. Ook nieuwbakken professional Koen Kouwenaar veroverde een kaart in Categorie 5, de hoogste die mogelijk was in deze Qualifying School. De Brabander tekende voor rondjes 70 en 72 voor twee onder en dat betekende plaats zestien.

Dubbel

Stan Kraai maakte daarvoor net een slagje te veel. Hij zal nog wel eens balend terugdenken aan de dubbel op hole veertien, die zijn tweede ronde uit de rode cijfers drukte. Met 70-73 en een slag onder par eindigde hij op plaats 21, goed voor een kaart in Categorie 8, waarin de nummer 21 tot en met 60 vallen. Kraai speelde het toernooi overigens nog als amateur, maar heeft besloten professional te worden.

Mitchell Schoorl en Berry Jole hadden beide een slag meer nodig. Zij sloten het toernooi af op level par op plaats 26. Jole was met twee rondjes level par heel constant, Schoorl opende met een ronde 75 maar herstelde zich sterk met een rondje 69. Peter Melching tekende ook voor een knap herstel. Van zijn eerste ronde 77 zal ‘twee meter Peter’ niet heel vrolijk zijn geworden. Zijn tweede ronde in 68 slagen was een stuk beter en verzekerde hem van plaats 35.

Een stuk lager eindigden Michael Wedema en Mats Markovits. Na rondjes 77 en 75 nam Wedema met plus acht plaats 86 in. Markovits stond er na een eerste ronde 74 nog goed bij, maar in ronde twee ging het voor hem behoorlijk mis. Markovits was -1 voor de dag na zestien holes, maar eindigde met een dubbel bogey en een elf op de afsluitende par 5. Daardoor duikelde hij meteen naar plaats 87. Die levert hem net als Wedema wel een kaart op, maar wel in Categorie 10, met beperkt speelrecht.

Meer berichten