Logo nationaalgolfmagazine.nl
Wil BNesseling: ,,De finale in Dubai spelen is voor mij de kroon op een uitstekend seizoen.''
Wil BNesseling: ,,De finale in Dubai spelen is voor mij de kroon op een uitstekend seizoen.'' (Foto: golfsupport.nl)

Wil Besseling jaagt op ticket voor Tourfinale in Dubai

De laatste toernooien van het seizoen op de European Tour staan voor een aantal golfers in het teken van het plaatsen voor de finale van de Race to Dubai. Twee Nederlanders maken daar nog kans op: Wil Besseling en Joost Luiten, en voor beiden is knokken voor die eindstrijd nieuw.

Dat geldt in ieder geval voor Wil Besseling. De 34-jarige Noord-Hollander is zelfs nooit maar in de buurt gekomen van het prestigieuze toernooi in Dubai, dat dit jaar van 10 tot en met 13 december wordt gespeeld. Besseling had ooit eerder een kaart voor de European Tour, maar was toen vooral bezig met lijfsbehoud. Vergeefs overigens. En. Voor Joost Luiten is de seizoenfinale al vele jaren vaste prik. Daarover hoefde hij zich nooit zorgen te maken. Dat Luiten nu echt nog punten moet binnenhalen, is voor het eerst in lange tijd.

De beste papieren zijn echter in handen van Wil Besseling. Na het Scottish Championship op de course van Fairmont St Andrews neemt de lange West-Fries plaats 59 in. Hij steeg een plaatsje vanaf de zestigste, en zit daarmee precies binnen het selecte gezelschap dat aan het einde de finale mag spelen. En dat is knap, want juist in de toernooien waarin de meeste punten te verdienen waren mocht Besseling niet meedoen. Voor de evenementen van de Rolex Series ontbreekt het voor hem aan de juiste kaart. In die twee weken van het PGA Championship en het Scottish Open leverde Besseling logischerwijs plaatsen in, maar hij blijft dus nog steeds aan de goede kant van de streep.

Foutloos

In St Andrews deed hij dat mede door een uitstekende slotronde in 66 slagen, zes onder de baan. Besseling bleef op de laatste dag foutloos en noteerde zes birdies. Des te meer pijn deed wellicht achteraf de ronde 73 een dag eerder, waarbij hij op de tweede negen vier slagen inleverde. Niettemin hield Besseling met negen onder par en een dertigste plaats zijn mooie reeks op de European Tour in stand. ,,Ik speelde die laatste dag heel lekker’’, gaf hij nog maar eens aan.

De blik is echter wel gericht op Dubai, daarover laat Besseling geen misverstanden bestaan. ,,Dat is nu het doel, dat is duidelijk. Als ik daar kan meedoen, zet ik voor mezelf echt de kroon op een uitstekend seizoen.’’

Wil Besseling zal in ieder geval nog drie toernooien – eentje in Italië, twee op Cyprus – moeten strijden om binnen die top zestig te blijven, maar wellicht worden er na de Cypriotische dubbel nog enkele toernooien aan de kalender toegevoegd. Daarmee moet dan het gat van een maand op de kalender van de European Tour tussen de Cyprus Showdown en het DP World Championship in Dubai worden gedicht.

Meer berichten