Logo nationaalgolfmagazine.nl
De zon schijnt nog voor Welschap, maar inmiddels is duidelijk dat de baan aan het einde van dit jaar verdwijnt.
De zon schijnt nog voor Welschap, maar inmiddels is duidelijk dat de baan aan het einde van dit jaar verdwijnt.

Welschap sluit de deuren: Familie krijgt exploitatie niet meer rond

Het is over en uit voor Golfbaan Welschap. De course langs de Eindhovense ringweg sluit aan het einde van dit jaar definitief de deuren. De oorzaak is niet moeilijk te raden: het lukte de eigenaren, de familie Jeurissen, niet meer de baan rendabel te krijgen. De grond is inmiddels verkocht.

‘De historie van golfclub Welschap wordt herschreven’, staat er te lezen op de site van de club. Daar gaat het dus niet meer van komen, zoveel is duidelijk sinds de leden op 25 september de boodschap kregen dat de baan gaat sluiten.

,,Dat kwam voor ons echt volslagen onverwacht’’, stelt voorzitter Lia van Haaren. ,,Maar de exploitatie kwam niet meer rond. Er moest al jaren geld bij en ze konden geen investeringen meer doen. Het is een heel wijs besluit om te stoppen, maar dat kwam wel hard aan. Welschap is een prachtige baan, we hadden een heel informele club, en je kon echt áltijd spelen. Iedereen zag ook dat het een beetje vergane glorie leek te worden omdat er niet meer kon worden geïnvesteerd, maar dit had niemand verwacht.’’

Emotioneel

Niet alleen de baan sluit, de golfclub houdt dus ook op te bestaan. ,,We zijn al druk bezig met de liquidatie van de club, die per 31 december wordt opgeheven’’, vertelt Van Haaren. ,,Na aanvankelijk een korte emotionele periode komen we nu toch een beetje in de rationaliteit. De meeste leden zijn inmiddels op zoek naar een andere golfclub, wat niet zo’n issue zal zijn, want er is in de omgeving keuze genoeg. We beseffen wel dat we de onderlinge sfeer, de kameraadschap op geen enkele baan meer terugvinden. Verder zijn er alleen maar warme gevoelens. Voor de baan en voor de familie Jeurissen, die na 34 jaar hun lust en leven achter zich moeten laten.’’

Welschap bestaat dit jaar inderdaad 34 jaar. De baan werd in 1986 geopend door Prins Claus en zijn zoon Prins Friso, in het bijzijn van eigenaar André Jeurissen en initiatiefnemer Jonkheer Van Riemsdijk. In het laatste decennium werd Welschap al geleid door Bas en Suzanne Heijmans-Jeurissen, waarmee de baan in handen van de familie bleef. De baan blijft voor leden van de club nog tot 31 december open.

De grond is inmiddels verkocht aan de familie Van der Leegte, van het internationale concern VDL Groep. Wim van der Leegte is geen onbekende in de golfwereld. Zes jaar geleden nam hij al de Eindhovensche over, waar hij zelf ook lid is. Van der Leegte hield de baan in stand, en de vereniging huurt die nu. Die constructie wordt niet verwacht bij Welschap.

Meer berichten