Golftalent Noah Luitwieler: ‘Ik ben golf!’
Logo nationaalgolfmagazine.nl
Noah Luitwinkel: ,,Ik vind Tiger heel goed omdat hij de Masters zo vaak heeft gewonnen. Het is ook mijn droom, de Masters winnen.''
Noah Luitwinkel: ,,Ik vind Tiger heel goed omdat hij de Masters zo vaak heeft gewonnen. Het is ook mijn droom, de Masters winnen.'' (Foto: )

Golftalent Noah Luitwieler: ‘Ik ben golf!’

Hij is een vrolijke enthousiaste verteller, maakt grapjes en kan smakelijk lachen. Vorig jaar stond hij oog in oog met het huis van Tiger Woods. Hij heeft geen verkering maar wel een vriendin. De achtjarige Noah Luitwieler ziet zichzelf graag later op de PGA Tour als professioneel golfer en hoopt het groene jasje te winnen. De jonge golfer heeft nog een lange weg te gaan, maar is een doorzetter en heeft het karakter van een topgolfer, vindt hij zelf. Zijn headcover, een konijn, kijkt mee met de afslagen van Noah.

door Adrienne van der Smagt

Ben je een fan van konijnen? Ja, heel erg, het zijn mijn lievelingsdieren. Ik vind het erg leuk als ik in de golfbaan konijnen tegenkom. Ze springen zo grappig. Nee, ik heb zelf geen konijn, maar mijn vriendje wel. Dat konijn rent soms los door de tuin en dan rennen wij er achteraan. Mijn headcover is een konijn en komt helemaal uit Varese in Italië. Ik heb hem daar bij de golfbaan gekocht. Hij heet Holly.

Is Italië een mooi golfland? Ja, ik was op vakantie in Italië en mijn vader had een afspraak met iemand op een golfbaan. Hij golfde toen zelf niet. Ik zag voor het eerst een golfbaan en ik kreeg een putter in mijn handen en begon te putten. Ik vond het zo leuk dat ik de volgende dag weer wilde putten. Dat mocht van de eigenaar van de baan. Mijn ouders dachten dat ik het golf zou vergeten. Maar dat was niet zo. Toen ik terugkwam in Nederland, wilde ik graag golfen, helemaal uit mezelf.

Wat heb je toen gedaan? Mijn vader heeft me opgegeven voor een proefles op golfbaan de Hooge Rotterdamsche. Ik was toen net vijf jaar, maar je mocht pas golfen vanaf je zesde. Gelukkig mocht ik van de Hooge Rotterdamsche ingeschreven worden. En ik ben nooit meer gestopt zo leuk vind ik het. Ik ben golf!

Hou je nog steeds van putten? Ja, putten vind ik het allerleukst, vooral omdat ik het geluid van de bal in de hole zo leuk vind klinken. Nu krijg ik veel les in putten. Mijn putts gaan best goed, maar ik moet alleen wel mijn knieën meer stilhouden.

Wie zegt dat? Meester Jacob Frima, hij geeft mij les. Meester Jacob vind ik een goede trainer omdat hij hele slimme trucjes bedenkt in de les. Ik leer ook hoe je je routine moet doen, hoe ik moet swingen, chippen en pitchen. En hij is erg grappig. De andere meester is Jan van het Klooster. Hij geeft groepsles. Hij bedenkt superleuke spelletjes voor het groepje van mijn golfvriendjes. Met Diederik putt ik altijd nog extra twee of drie uur na de les. Chloë is net nieuw bij onze club en zij putt ook gezellig mee.

Wie is de beste golfer van de wereld? Tiger Woods. Vorig jaar in de kerstvakantie ben ik naar Florida geweest. Ik wilde heel graag naar Jupiter Island omdat Tiger daar woont. Ik heb een kerstkaart voor hem gekocht. In het Engels heb ik erop geschreven: Vrolijk Kerstfeest.

Dus je stond in de tuin van Tiger Woods? Ja, dat was heel spannend. Ik heb de kaart bij hem in de brievenbus gedaan, het was erg leuk om te doen. Hij heeft een heel groot huis.

Wat is de kracht van Tiger Woods? Zijn focus. Tiger heeft goede focus, dat kan je op tv zien. Daardoor maakt hij veel birdies. Ik vind Tiger ook heel goed omdat hij de Masters zo vaak heeft gewonnen. Het is ook mijn droom, de Masters winnen. Het jasje is nu nog te groot, maar als ik later groot ben, pas ik er wel in.

‘Het jasje van de Masters

is nu nog te groot’

Hoe is jouw focus? Ik vind mijn focus best goed. Mijn papa zegt dat mijn focus goed is op belangrijke momenten. Volgens mijn vader ben ik ook heel precies. Dat vind ik zelf ook en ik geef niet snel op.

Golft je vader inmiddels ook? Hij is gaan golfen door mij. Mijn vader slaat hele mooie ballen maar niet altijd. We spelen vaak samen en dat is heel gezellig. We spelen dan matchplay. Als het gelijkspel is wil ik doorgaan met een play-off zodat ik nog kan winnen. We spelen om appeltaart. Als mijn vader verliest bestelt hij een appeltaart. Als ik verlies, bestelt hij ook een appeltaart, maar mijn vader betaalt want ik heb nog geen eigen geld.

Wat is je beste rondje? Dat was op de Hooge Rotterdamsche. Daar heb ik mijn handicap verbeterd tijdens een 18-holes wedstrijd in de stromende regen. Mijn handicap ging toen met elf punten omlaag. Bij golfcentrum Seve heb ik vijf slagen boven de echte par gespeeld zonder handicapverrekening.

Kan je goed tegen je verlies? Nog niet zo goed. Als ik boos ben, blaas en grom ik, dat gaat gewoon vanzelf. Daarna pas ik het trucje van mijn golfmeester toe.

Welk trucje is dat? Ik mag tien stappen boos zijn. Daarna is het klaar en moet het afgelopen zijn met boos zijn en begint de concentratie op de volgende hole. Het gaat nu beter.

Waarom ben jij de topgolfer van de toekomst? Ik geef nooit op en ga voor de overwinning tot het laatste moment. Ik ben doelgericht, een doorzetter en ik wil hard trainen. Maar ik ben ook een gevoelsspeler. Als ik later op de PGA Tour ga spelen, wil ik een stichting oprichten voor kinderen die ziek zijn of arm. Ik wil die kinderen helpen zodat zij ook kunnen gaan golfen of hun droom kunnen waarmaken.

Wat is de mooiste hole op de Hooge Rotterdamsche? Hole 10. Het is een par 5 en heeft een schuine fairway en een dogleg naar rechts. Ik sla af met mijn driver. Ik zou wel willen slaan als DeChambeau, want die kan wel zo ver slaan.

Hoe ziet je leven er over vijftien jaar uit? Dan speel ik op de Tour en reis ik veel. Ook wil ik dan met Joost Luiten en Tiger Woods golfen. Mijn ouders gaan ook mee op de tour. Mijn vader helpt met golf en mijn moeder zoekt mijn kleding uit en de cap die daarbij hoort. Ik heb een oranje shirt en broek, net als Ricky Fowler. Hij is een hele goede golfer en hij heeft een snor.

Meer berichten