Dustin Johnson maakt zijn Masters-droom waar
Logo nationaalgolfmagazine.nl
Dustin Johnson valt in de armen van zijn broer en caddie Austin, die het dan al niet meer droog houdt.
Dustin Johnson valt in de armen van zijn broer en caddie Austin, die het dan al niet meer droog houdt. (Foto: )

Dustin Johnson maakt zijn Masters-droom waar

Dustin Johnson belandt in de boeken van de Masters 2020, een toernooi waaraan bijna niets normaal was. Op een leeg Augusta was zelfs bijna álles anders. Zelfs de score van de winnaar, twintig onder de baan, was nog nooit vertoond.

Zo sneuvelden er tal van records op Augusta, waar niet de ‘roar’ van de menigte de boventoon voerde, maar alle geluiden die je normaal níet hoort. En als het tot nu toe niet duidelijk was, dan was dat wel het geval in de Masters: topgolf zonder fans is simpelweg een stuk minder leuk om naar te kijken.

Maar gegolfd werd er dus wel. En dan blijkt dat Augusta in november toch een wat andere course is dan in april, zeker als op de eerste de beste speeldag de hemelsluizen nog eens worden opengezet en de baan binnen geen tijd blank staat. Een zacht Augusta is een tijger die flink wat tanden kwijt is. Er wordt gebruld, maar niet zo hard gebeten. Het was een beetje, zoals de topgolfers dat noemen, ‘pijltjes gooien’. Anders zijn de bizar lage scores niet te verklaren. Een leaderboard waar ergens op dag drie negen leiders prijken met een score van negen onder de baan, dat is nog nooit vertoond op Augusta.

Laagste score

Dat gold ook voor de score van Dustin Johnson. De man die opgroeide in Columbia, op net iets meer dan een uurtje rijden van Augusta National, ziet zijn naam straks terug in de geschiedenisboeken. Johnson verbeterde de laagste winnende score in de Masters met liefst twee slagen en bracht het van de achttien onder van Jordan Spieth naar liefst twintig onder. Dat is ook meteen een evenaring van de laagste winnende score ooit in een Major.

Maar cijfertjes hebben Dustin Johnson nooit heel erg geboeid. De 36-jarige nummer één van de wereld heeft veel meer met tastbare prijzen. Dat zelfs de onverstoorbare Johnson, die vaak te horen krijgt dat niets hem lijkt te interesseren, emotioneel werd op Augusta, zegt voldoende. ,,Voor mij is de Masters het grootste toernooi dat er is, en het toernooi dat ik het liefst van alles wilde winnen’’, vertelde Johnson, terwijl opnieuw de tranen in zijn ogen stonden. ,,Ik was de hele dag nerveus, maar ik ben erg trots op de manier waarop ik daarmee ben omgegaan en hoe ik dit toernooi tot een einde heb gebracht. Dit is een droom die werkelijkheid wordt.’’

Foutjes

De manier waarop Dustin Johnson te werk ging, voorkwam dat deze editie van de Masters op de slotdag ooit nog spannend werd. Anderen maakten de foutjes, Johnson niet. Ja, twee bogeys op rij, op de vierde en de vijfde hole, gaven nog eventjes hoop op spanning. Die kwam er niet. Johnson bleef koeler dan hij ooit was geweest, en ook zijn cijfermatige weinig opwekkende historie in Majors raakte hem niet. Vier keer eerder begon Johnson een Major als leider op de slotdag, vier keer won hij niet. ,,Dat soort dingen interesseert me echt niet.’’

De verrassende achtervolgers heetten niet Justin Thomas, Rory McIlroy, Brooks Koepka of Bryson DeChambeau. Het waren de Australiër Cameron Smith en Koreaan Sungjae Im die uiteindelijk op liefst vijf slagen volgden. Een flinke achterstand voor mannen die met hun scores in andere jaren verzekerd waren geweest van een groen jasje. Nog vaker was zelfs minder al voldoende. Nu was het Dustin Johnson die door Tiger Woods in het befaamde jasje werd geholpen. Het was pas de tweede Major-zege voor Johnson, maar gezien de manier waarop hij zich op Augusta manifesteerde hoeft het zeker niet de laatste te zijn.

Recordregen

Er sneuvelden in vier dagen tijd nogal wat records op Augusta. Misschien de belangrijkste was natuurlijk wel de score van de winnaar. Twintig onder par is in de Masters nooit eerder gedaan. Tiger Woods (1997) en Jordan Spieth (2015) kwamen ooit tot achttien onder. De score van Johnson was ook de laagste ooit in een Major, een eer die hij deelt met Jason Day (PGA Championship 2015) en Henrik Stenson (The Open 2016).

Johnson zette ook meteen een nieuw record voor het minste aantal bogeys in de Masters. Over vier ronden waren dat er slechts vier. Opvallend: Johnson maakte er twee keer twee op rij, in ronde twee en vier.

Nummers twee Cameron Smith en Sungjae Im vestigden ook records. Beide spelers scoorden vijftien onder, de laagste score voor een speler die de Masters níet won. Smith was bovendien de eerste speler die vier ronden in dezelfde Masters in de zestig speelde.

En dan was er nog Bernhard Langer. De Duitser is inmiddels 63 jaar, stond 37 keer aan de start op Augusta en werd daar de oudste speler die de cut haalde. Met 63 jaar, twee maanden en 18 dagen loste hij Tommy Aaron af, die de cut haalde met 63 jaar, één maand en 16 dagen. Saillant detail: was de Masters gewoon in april gespeeld, dan had Aaron zijn record nog gehad. Langer deelde ook nog een mentale tik uit aan Bryson DeChambeau. De favoriet moest niet alleen in de vierde ronde zijn meerdere erkennen in de Duitse legende, maar eindigde ook nog eens een slag achter Langer, die gewoon afsloot op drie onder par. ‘Een pensionado verslaat de wetenschap’, werd er al gegrapt op Augusta.

Tot slot Tiger Woods. Oók een record, maar niet waar Tiger trots op is. Op hole twaalf, een par 3, produceerde Woods een tien, zijn hoogste score op een hole in zijn loopbaan. Getergd sloeg Woods wel meteen terug met vijf birdies in de resterende zes holes.

Meer berichten