Joska Nelis swingt met haar vader op hole 16 van Ocean Course
Logo nationaalgolfmagazine.nl
Joska Nelis.
Joska Nelis.

Joska Nelis swingt met haar vader op hole 16 van Ocean Course

Ze heeft een stralende lach en is een enthousiaste verschijning op de golfbaan. De eerste keer dat ze een bal sloeg wist ze meteen dat golf haar sport zou worden. Joska Nelis, door familie en vrienden Jos genoemd, is veertien jaar, verslaafd aan golf en droomt van de Olympische Spelen. Ondanks haar energie stofwisselingsziekte gaat ze op de elektrische fiets naar de golfbaan. De komende kerstperiode vindt ze sfeervol. Met de kerstvakantie voor de deur, heeft Joska zin in vrije tijd en golf.

door Adrienne van der Smagt

Hoe ziet de kerstvakantie er uit? Nu met corona moeten we onverwacht veel thuis zijn. Ik zie wel hoe de vakantie loopt. We gaan familie bezoeken, heel veel series en kerstfilms kijken. Het is een gezellige tijd met mijn ouders en mijn zus Eline. We hebben een mooie kerstboom die we met elkaar de dag na Sinterklaas hebben opgetuigd. Uitwaaien doe ik lekker op de golfbaan met mijn vader of met golfvrienden of vriendinnen.

Hoe is het om met je vader te golfen? Hartstikke leuk. Met mijn vader golf ik, mijn moeder brengt mij altijd naar trainingen of ze rijdt de handicart als ik die gebruik in een wedstrijd. Met mijn vader speel ik regelmatig, liefst van geel of wit. We lopen samen de Haarlemmermeersche, Lijnden-Leeghwater, maar we spelen ook graag in Zandvoort op The Dunes. We gaan naar de Zaanse, maar we gaan nu ook andere banen ontdekken.

Je golft, maar je zit op school in een elektrische rolstoel. Hoe zit dat? Ik heb een energie stofwisselingsziekte. Mijn ziekte houdt in dat ik mijn energie goed over de dag moet verdelen. Bij gezonde mensen zitten in cellen mitochondriën en die zorgen voor een goede energieverdeling om alles te kunnen doen op een dag. Bij mij werken die mitochondriën niet zoals het hoort. Dat betekent dat ik moet nadenken over hoe ik mijn energie verdeel. ’s Nachts krijg ik sondevoeding en met die bijvoeding houd ik voldoende energie. Het hoeft gelukkig niet als ik bij een vriendinnetje slaap.
Ik zit in 3 HAVO op het Sancta in Haarlem, dat is een hele leuke school. Ze helpen me op het Sancta golf en school te combineren. Ze vinden het gaaf dat ik golf. Als ik een wedstrijd heb gespeeld op zondag, krijg ik maandag de eerste twee uur vrij. Om mijn energie goed te verdelen, zit ik op school in een elektrische rolstoel.

Is dat niet vervelend? Nee hoor, het leuke is, ik heb een pas om in de lift te mogen en vaak staat er een schoolvriendin achterop de rolstoel. Mijn rolstoel gaat tien kilometer per uur. Mijn zus Eline en ik scheuren weleens vanuit huis samen naar de Vomar. Mijn rolstoel heeft een bijnaam: Terminator.

Ben je ook een Terminator in de baan? Haha, nou eigenlijk niet. Ik ben geen hele snelle aanvallende golfer. Ik bekijk alles heel rustig, ik ben veel meer een beheerste golfer. Mijn kracht is dat ik recht sla. Verder ben ik gedreven, sta ik open voor verbeterpunten en geniet ik veel van het spel, mooie holes, buiten zijn, en van mijn golfvrienden en vriendinnen. Ik heb een handicart maar als ik mijn energie goed verdeel, loop ik het liefst achttien holes.

Dus jij doet aan energiemanagement en coursemanagement? Ja, daar komt het wel op neer. Ik leer mijn energie goed te verdelen zodat ik geen pijn in mijn benen krijg of hoofdpijn. Toen ik klein was zeiden de artsen dat ik geen sport kon doen. Daarom ben ik heel blij dat ik kan golfen.

Waar droom je van? Van de Olympische Spelen. Het lijkt me prachtig om daar aan mee te doen en voor Nederland uit te komen. Ik zou graag op de Spelen in 2028 in Los Angeles goud willen nog halen. Van een medaille winnen krijg je een ontzettend blij gevoel. Zoiets wil je meemaken omdat het zo bijzonder is.

Moet je dan nog ergens aan werken voor de Spelen? Mijn bunkerschoten kunnen beter. Soms krijg ik de kriebels voordat ik uit de bunker sla. Ik ben bunkers met hard zand gewend, dus als de bunker zacht zand heeft, neem ik vaak teveel zand. En krijg ik hem er niet in één keer uit.

Hoe is je swing? Ik ben er blij mee. Ik heb een korte backswing en ga goed door de bal, zonder veel kracht. Het is heerlijk om perfect balcontact te maken. Toen ik voor het eerst ging golfen, vond ik het slaan meteen lekker voelen. Mijn moeder zegt dat ik een prachtige swing heb. Laatst kwam er ook een vrouw op de driving range naar me toe. Ze zei: Wat heb jij een mooie swing.

Je bent fan van Anne van Dam, hoe swingt zij? Anne heeft een supergoede swing. Haar long game is fantastisch. Je kan aan Anne in de baan zien wat voor karakter ze heeft: spontaan, aardig en ze reageert rustig, ook als ze een keer een slechte bal slaat. Mijn trainer zegt trouwens dat slechte ballen niet bestaan. Ik vind het geweldig dat Anne het zo ver heeft gebracht. Het spreekt me aan dat ze haar doel achterna gaat.

Wat is jouw favoriete golfland? Portugal. Wij hebben daar een huis. Mijn lievelingsbaan is The Ocean Course. Hole 16 is een spectaculaire hole met een diep ravijn waar je overheen moet slaan. Mijn vader en ik spelen van geel of van wit, want dan is de hole het leukst.

Heb je naast golf nog tijd voor andere dingen? Jazeker. Ik heb pas geleden mijn eigen bed gemaakt van pallets die ik uitgebreid met mijn vader heb geschuurd. Het is een heel leuk bed geworden met een dikke matras van Ikea.

En? Hoe slaapt het? Heel erg lekker.

Meer berichten