In Memoriam: Mister Golf Robbie van Erven Dorens is niet meer (1937 -2020)

Algemeen
2012: Robbie van Erven Dorens tijdens het BMW Championship in gesprek met een jonge Joost Luiten.
2012: Robbie van Erven Dorens tijdens het BMW Championship in gesprek met een jonge Joost Luiten. ((Foto: golfsupport.nl))

Zijn naam was Robbie, liefkozend benoemd. Nooit Rob of Robert, als voor een robuuste knul die hij als hockeyer zou zijn. Zijn leven lang was hij Robbie van Erven Dorens. Toch een kerel. Hockeyer maar bovenal gepassioneerd golfer. Op zekere dag, toen hij na een matige partij op de Hilversumsche het clubhuis binnentrad riep hij uit: ’Ik heb vandaag maar twee ballen goed geraakt; toen ik in de bunker van hole 14 op de hark trapte!’
Robbie van Erven Dorens ten voeten uit. Mister Golf. Hij kon ook als de beste golfen. In Nederland, kampioen van het land, en ver daarbuiten om de Eisenhower Trophy. Robbie respecteerde anderen die beter dan hij waren. Jonge amateurs die zich omhoog werkten en van hem – als los-uit-de-pols-coach namens de NGF – kansen kregen om zich in Europese en wereldtiteltoernooien te manifesteren. Als zodanig leidde hij jarenlang Nederlandse teams bij allerlei kampioenschappen. Nooit een kwaad woord uit zijn mond over de talenten die hij meenam naar wat voor kampioenschap dan ook.

Hij speelde zelf ooit een partij matchplay gelijk tegen 's werelds beste golfer aller tijden Jack Nicklaus. Een geweldige herinnering die hij meeneemt in zijn graf. Robbie van Erven Dorens, die een bureau stichtte met de naam ReVed, werd wereldberoemd als promotor van het Dutch Open. Of: KLM Open, TNT Open, Heineken Open. Eén toernooi, verschillende namen.

Begin jaren 80 lag het Internationaal Open Golf Kampioenschap van Nederland op zijn gat. Het toernooi, vanaf 1912 elk jaar gehouden, kon niet meer verder. Het geld was op bij de 'bond'. Robbie sprong er bovenop en maakte het Dutch Open groot, dankzij sponsors als KLM, Sun Microsystems, TNT en Heineken. Zijn verdienste op allerlei vlak maakte hem tot officieel benoemd: 'Mister Golf'.

Kampioenen

Van Erven Dorens bemoeide zich niet alleen met het grootste toernooi van Nederland, waar kampioenen als Seve Ballesteros en Bernhard Langer meermalen de trofee omhoog hielden, hij stimuleerde ook jonge amateurs om hard te werken aan hun swing, korte spel en putten. Bovendien promootte hij golf in de journalistiek, opdat er meer over golf zou worden geschreven, radioreportages gemaakt en de televisie golf zou uitzenden. Golf moest een grote sport worden, vond hij. En golf werd een grote sport.

Robbie van Erven Dorens heeft het Dutch Open allure gegeven. Hij haalde, door jaarlijks in april The Masters te bezoeken, grootheden uit het golf naar Nederland, zoals Payne Stewart, Freddy Couples, John Daly, Greg Norman, Jumbo Ozaki, Ernie Els en talloze Europese sterren. Allen door zijn charme - en wat sponsorgeld. Eén wereldster heeft hij tot zijn verdriet nooit naar Nederland weten te halen: Tiger Woods. ’Ik heb hem als amateur meegemaakt’, vertelde hij toen Tiger de nummer 1 van de wereld was. ’Met zijn ouders heb ik hele gesprekken gevoerd en verteld dat Tiger voor één achtste Nederlander is. Die mensen vonden het leuk om te horen, maar er is toch niets van gekomen.’

Robbie deinsde voor niets terug. Hij danste om een weddenschap met Brigitte Bardot, hij racete met Fangio in een two-seater, maar toen hij bij een testrace een keer over de kop sloeg, stopte hij met die zeer gevaarlijke sport.

Prins Bernhard

Van Erven Dorens was bevriend met Prins Bernhard. Elk jaar speelde hij heel wat keren met de echtgenoot van Koningin/Prinses Juliana een ronde golf. Bovendien was Prins Bernhard altijd wel deelnemer aan de Pro-Am van het (KLM, Sun, TNT, Heineken) Dutch Open. In Porto Ercole (Italië) speelden zij zelfs drie keer per week. Dikke maatjes waren zij. Op de weg terug naar Nederland, viel Robbie in de auto in slaap. Prins Bernhard aan het stuur maakte hem wakker en riep naar Robbie: ’Wat is dit, zeg. Ik rij 270 kilometer per uur en jij ligt naast mij te slapen.’ Robbie later: ’Prins Bernhard heeft het Dutch Open mede groot gemaakt.’

Van 1981 tot 2003 was Robbie van Erven Dorens de grote man van het Nederlandse golf. Hij werd na de overwinning van Maarten Lafeber in het Dutch Open voorbijgestreefd door een ander impresariaat: This Is Golf, een groep jonge organisatoren. TIG had een troef achter de hand. Robbie had in 2003 geen hoofsponsor voor het Dutch Open. Het grootste golfevenement kon alleen doorgaan dankzij steun van de Europese Tour. TIG kon voor de toekomst KLM aanbieden als hoofdsponsor. Nota bene een ex-titelsponsor van Robbie.

Van Erven Dorens voelde die overname als een dolksteek in de rug, maar legde zich er na enige tijd van frustratie bij neer. Zijn bureau ReVed sloot aan bij de organisatie en Robbie werd mede-toernooidirecteur. De overname ten spijt bleef zijn creatie, het Dutch Open, fier overeind en is het een groot kampioenschap in de golfwereld.

Leo van de Ruit

1999: Robbie van Erven Dorens als toernooidirecteur van het toenmalige TNT Dutch Open.
2015: Robbie van Erven Dorens in gesprek tijdens het Deloitte Ladies Open.
2019: De laatste officiële handeling van Robbie van Erven Dorens tijdens het KLM Open, met winnaar Sergio Garcia.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27