Logo nationaalgolfmagazine.nl
<p>Espiche is een prachtige baan, die elke golfer veel te bieden heeft.</p>

Espiche is een prachtige baan, die elke golfer veel te bieden heeft.

Espiche heeft alles: topbaan bij pittoresk Lagos

Portugal heeft de afgelopen maanden gezucht onder Covid-19. Strenge maatregelen hielden zelfs de golfbanen in het begin van dit jaar nog gesloten. Op het moment dat dit verandert, liggen de courses klaar voor gasten uit alle windstreken. De Algarve kan zich voorbereiden op een grote belangstelling van golfers, die niets liever willen dan de fantastische banen langs de Portugese zuidkust weer bespelen.

De Algarve heeft in de afgelopen decennia een grote reputatie opgebouwd als golfbestemming, niet in de laatste plaats natuurlijk dankzij fameuze banen als die bij Vale do Lobo, Quinta do Lago en Vilamoura. Maar de groeiende belangstelling bracht ook nieuwe initiatieven met zich mee. Zo werd bij het pittoreske vissersdorpje Lagos ook een baan aangelegd, die in 2012 werd geopend: Espiche Golf, een nieuwe parel in de kroon van de Algarve.

Espiche kan – nog – niet wedijveren met de reputatie van Vale do Lobo of Quinta do Lago, maar de baan heeft alles om dat in de toekomst wel te kunnen doen, maar dan aan de westelijke kant van de Algarve. Het glooiende land is indrukwekkend, net als de holes die zich daar doorheen slingeren. Je moet op Espiche altijd even nadenken wat je gaat doen. Voor blind beuken is geen ruimte – letterlijk. Je shortgame moet bovendien ook op orde zijn, want op en rond de greens zijn voldoende valkuilen om je score alsnog te laten duikelen.

Indrukwekkend is meteen al de openingshole, een par 5. Die stort zich vanaf de tee zo’n dertig meter naar beneden, om vervolgens naar de green toe dat hoogteverschil weer terug te winnen. Omstandigheden die wij in eigen land natuurlijk helemaal niet gewend zijn. Twee holes later krijg je trouwens meteen de lastigste hole voor je kiezen: een par 4 die zich 409 meter lang omhoog slingert. Ga er maar aan staan.

Palmares

Aan de andere zijde van het dorpje Lagos tref je ook nog een interessante course, namelijk Palmares. Die telt liefst 27 holes, waarvan het gros langs de zee is neergelegd, waardoor je meer het idee krijgt van een linkscourse. Dat uitzicht op zee is er ook bij de holes die iets verder van het water liggen, en dat levert soms prachtige vergezichten op. De afwisseling van bijvoorbeeld Espiche en Palmares levert een perfect gevarieerde golfvakantie op.

Cascade Wellness

Zeker ook met verblijf in het Cascade Wellness Resort, prachtig gesitueerd in het oude Lagos. Het centrum van het dorpje is binnen handbereik, net als het strand Praia do Canavial. Het is geen toeval dat het Nederlands elftal steevast kiest voor dit resort als er een belangrijke wedstrijd of toernooi wordt gespeeld in Portugal. En wat goed genoeg is voor de sterren van Oranje, is goed genoeg voor de vaderlandse golfers. Geniet van de luxe kamers in het vijfsterren resort en van de vele andere faciliteiten die het resort naast de spa nog te bieden heeft.

Verken ook het dorpje Lagos, dat erin is geslaagd zijn oude, traditionele karakter grotendeels te behouden. Het oude haventje waar de vissers nog dagelijks hun netten legen is geweldig, net als het zicht op de oude kern van Lagos. Hier kun je nog eindeloos dwalen in de sfeer van het oude Portugal. Het is niet zomaar dat Golfarrangementje deze bestemming prominent opnam in het aanbod, in deze tijd ook nog eens vergezeld van een geruststellende garantie dat er kosteloos geannuleerd mag worden in geval een bestemming een oranje of zelfs rode code krijgt.

Meer berichten