Logo nationaalgolfmagazine.nl
De prachtige course van Finca Cortesin tegen achtergrond van de ook al fraaie Montañas de Casares.
De prachtige course van Finca Cortesin tegen achtergrond van de ook al fraaie Montañas de Casares. (Foto: Steve Carr Golf)

Finca Cortesin, La Reserva; nieuwe helden Costa del Sol

Bij de eerste stap weet je al voldoende. Zodra je de spikes van je schoenen in de fairway van Finca Cortesin drukt, voel je het zachte veren dat topkwaliteit kenmerkt. Een gemanicuurd gazon waarop elke bal de perfecte ligging heeft. Genieten van de eerste tot de laatste hole. En niet alleen op Finca Cortesin, maar ook op La Reserva. De Costa del Sol is nog lang niet uitgespeeld als golfbestemming, maar begint juist aan zijn tweede jeugd.

Er was een tijd waarin we het allemaal wel kenden, die Costa del Sol. Natúúrlijk was je er geweest en natúúrlijk had je al die bekende banen gespeeld aan wat in de volksmond al snel de Costa del Golf heette. Marbella, La Cala, Alhaurin, Alcaidesa, La Cañada, Las Brisas, en noem ze allemaal maar op. Met de opkomst van nieuwe bestemmingen als het Turkse Belek en de Noord-Afrikaanse landen verflauwde de aandacht voor het ’oude’ Spanje. Maar de zuidkust van het Iberisch schiereiland heeft zich de laatste jaren opgericht. En hoe! Met Finca Cortesin en La Reserva zijn twee prachtige parels toegevoegd, die inmiddels tot de beste banen van het Europese vasteland behoren.

Sterker nog, Finca Cortesin is in de afgelopen vier jaar drie keer gekozen tot beste golfresort van Europa. Begrijpelijk, want de kwaliteit druipt er in alles vanaf op het resort net ten westen van Estepona. De entree is al indrukwekkend, het prachtige witte clubhuis oogt als een paleis in een groene oase, en de baan, tja, een veel betere course zal je niet snel spelen, laten we het daar maar op houden.

De credits voor Finca Cortesin zijn best opmerkelijk, want zo lang bestaat de baan nog niet eens. Het resort opende in maart 2006 de deuren, en ligt op het liefst 532 hectare grote landgoed met dezelfde naam. De golfcourse - een ontwerp van Cabell Robinson – ligt tussen de Middellandse Zee aan de ene kant en de indrukwekkende Montanãs de Casares in de Sierra Crestellina aan de andere zijde. Daar werden in het verleden al meerdere prestigieuze golftoernooien gespeeld, zoals in 2009, 2011 én 2012 het World Matchplay Championship. Bovendien is de baan onlangs gekozen als de venue voor de Solheim Cup van 2023, de Rydercup voor vrouwen.

Meesterwerkjes

De layout is geweldig. Robinson heeft een baan afgeleverd die naadloos in het glooiende landschap past, met holes die stuk voor stuk de golfer testen in alle facetten. De greens zijn absolute meesterwerkjes. Zeker met de snelheid waarop ze dagelijks aan de spelers worden voorgeschoteld. Schrik niet als je van net buiten de green naar de hole putt, om vervolgens te zien hoe je bal voorbijkruipt aan de vlag, weer vaart wint en vervolgens aan de andere kant van de green rolt. Het kan je zomaar gebeuren, en dat geeft meteen aan hoe lastig en soms verraderlijk de greens van Cabell Robinson zijn. Visueel is elke hole een schilderij dat je moeiteloos in je opneemt om het nooit meer te vergeten.

René Zimmer, general manager van Finca Cortesin Hotel, Golf & Spa, en zijn medewerkers doen er alles aan het de gast naar de zin te maken, en dat is te merken. Aan werkelijk alles is gedacht, en zo wordt een bezoek aan Finca Cortesin een bijzondere ervaring. Maakt niet uit of je er alleen speelt of ook overnacht in het hotel. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Finca Cortesin is niet goedkoop. Verre van dat zelfs. Maar de ervaring is onbetaalbaar.

Aanwinst

Dat geldt ook voor de baan die twintig minuten rijden verderop ligt, bij het overbekende Sotogrande, naast de fameuze Valderrama. La Reserva is de nieuwste aanwinst in het befaamde golfdorp, ook al is de baan inmiddels al zo’n zeventien jaar geleden geopend. Die tijd is ruim voldoende om uit te groeien tot een volwassen course van topkwaliteit, terwijl ook op La Reserva alles in het werk wordt gesteld om de gast te plezieren.

Wie toevallig al eerder Finca Cortesin heeft gespeeld en dan La Reserva bezoekt, valt onmiddellijk de gelijkenis tussen beide banen op. Dat is dan goed gezien, want de ontwerper is diezelfde Cabell Robinson. Ook voor La Reserva maakte hij gebruik van de natuurlijke glooiing van het landschap om een course te bouwen die een lust voor het oog is. En meer dan dat. Ook hier is het gelukt topkwaliteit te produceren. De fairways, de greens, de teeboxen; alles aan La Reserva is van hoog niveau. Elke hole is een uitdaging, maar elke hole is ook vooral genieten. ,,Deze baan is heel snel een course geworden die je moet hebben gespeeld als je het zuiden van Spanje bezoekt’’, stellen ze bij La Reserva vast. Dat klinkt een beetje als ‘wij van wc-eend’, maar in dit geval is er helemaal niets mis met de woorden van de Spanjaarden.

Ook op La Reserva een prachtig clubhuis, dat gekenmerkt wordt door de karakteristieke toren, die schitterend afsteekt bij de diepgroene fairways of bij de strakblauwe lucht. Gastvrijheid en kwaliteit zijn de steekwoorden. De prijs die daarvoor wordt betaald ligt wel wat lager als op Finca Cortesin, maar als je toch voor een week in Andalusië kiest, mag je beide banen niet laten lopen.

Finca Cortesin en La Reserva zijn zo de nieuwe helden die de Costa del Sol als golfbestemming opnieuw op de kaart zetten. In de omgeving liggen immers nog al die andere banen waar de Nederlanders genoeg van dachten te hebben. Golfcourses van uitstekend niveau, heerlijk om te spelen en om de rest van de week te vullen. De vriendelijke prijzen daar vormen een goede compensatie om je alles bij elkaar een golfweek te geven om nooit te vergeten.

Lezersaanbieding

3D Golfvakanties

3D Golfvakanties heeft een mooie aanbieding voor de lezers van het Nationaal Golfmagazine. Reis nu naar de Costa del Sol, verblijf in het luxueuze vijfsterrenresort Kempinski Hotel Bahia in Marbella en speel golf in een bijzonder arrangement.

Het pakket van 3D Golfvakanties omvat een vlucht tegen basisprijs met Transavia naar Malaga, autohuur in de categorie BB (inclusief verzekeringen en full-full option), zeven nachten in Kempinski Hotel Bahia op basis van logies/ontbijt en greenfee’s op drie verschillende golfbanen. De prijs is vanaf 1295,00 euro per persoon.

Meer berichten