Barcelona Golf Destination met zeven topbanen

Algemeen
De zeventiende hole, blikvanger van Club de Golf Llavaneras: een prachtige oude baan met geweldige uitzichten.
De zeventiende hole, blikvanger van Club de Golf Llavaneras: een prachtige oude baan met geweldige uitzichten. (Foto: )

door Eric Korver

De grote presentatie voor Nederland had moeten plaatsvinden tijdens het KLM Open afgelopen september. Maar zoals bij zoveel evenementen in 2020 ging daar een streep doorheen. Dit najaar volgt misschien een herkansing, maar nu licht Veronika Schöbel alvast een tipje van de sluier over de samenwerking van zeven golfcourses rond Barcelona. ,,Want Barcelona en Nederland, dat blijft natuurlijk een aparte band.’’

Met dat laatste heeft Veronika Schöbel zeker gelijk. De commercieel manager van Club de Golf Llavaneras is weliswaar geen Spaanse, maar leeft al lang genoeg in Barcelona om de lange connectie te zien tussen de Nederlanders en de Catalaanse metropool. Dat begon eigenlijk al met de overgang van Johan Cruyff en Rinus Michels en kort daarna ook Johan Neeskens naar FC Barcelona. Met name Cruyff verloste de trotse Catalanen van een complex, en vandaar natuurlijk ook zij beroemdste bijnaam El Salvador – de verlosser.

Maar de band tussen de Catalanen en de Hollanders zit dieper. Het zijn beide volken die het moeten hebben van hun handelsgeest, van creativiteit, van het vermogen aan te passen aan de situatie. Dat zit in het bloed. De Catalanen zagen dat ook bij Cruyff, die ze beschouwden als één van hen. Dat was ook terug te zien bij het indrukwekkende eerbetoon na het overlijden van Cruyff. En bij Camp Nou stond eerder een standbeeld van ‘Jopie’ dan bij de Arena.

Daarom, vertelt Veronika Schöbel, vanwege die bijzondere band, wilden ze op het KLM Open zo graag naar buiten treden. En ook omdat Nederlanders nog altijd graag gezien gasten zijn in Catalonië, dat zich uitstrekt van de Costa Brava in het noorden tot de Costa Azahar aan de zuidkant van de provincie. Daar tussenin: de costa’s de Garraf en Dorada. Maar vooral de Costa Brava en Barcelona zijn altijd bijzonder in trek geweest bij Hollanders. En juist daar spitst zich het nieuwe initiatief van een zevental golfclubs op toe.

Profileren

Die zeven golfclubs hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband Barcelona Golf Destination. ,,We willen de mogelijkheden voor golfers in de omgeving van Barcelona meer onder de aandacht brengen’’, licht Schöbel toe. ,,Want we hebben samen veel te bieden, maar dat is altijd wat onderbelicht gebleven. Nu is het tijd om ons te profileren, en dat doen we door ook onze gezamenlijke sterkste punt te benutten: de stad Barcelona. Op die manier gaan we ons sterk maken als nieuwe toeristische golfbestemming.’’

Die zeven banen zijn niet de minsten: El Prat, Terramar, Llavaneras, Vallromanes, Montanyà, Barcelona en La Roca. De Real Club de Golf El Prat is bijvoorbeeld meerdere keren plaats van handeling geweest voor het Spaans Open. Een prachtige course in de bergen iets ten noordwesten van Barcelona. En de Club de Golf Barcelona ging voorheen door het leven als Masía Bach, een baan met veel hoogteverschil. Uiteindelijk bleek het slimmer om in de naam van de course de link te leggen met de bekende miljoenenstad, en nu dus ook zelfs via het samenwerkingsverband.

De baan van Schöbel zelf mag er overigens ook zijn. Club de Golf Lavaneras is misschien bij Nederlanders niet zo heel bekend, maar dat kan nu weleens gaan veranderen. Overigens heeft dat ook te maken met het karakter van de club. Llavaneras is echt een oude ledenbaan, die in het verleden niet echt open stond voor gasten. ,,Maar dat is nu anders’’, verzekert Schöbel. ,,Wie wil spelen, is bij ons welkom. We hebben een prachtige baan voor ze in petto, met fantastische uitzichten.’’

75 jaar

Daarmee miszegt ze helemaal niets. De baan is gebouwd tegen een heuvel, met het clubhuis zo ongeveer als hoogste punt. Neem plaats in het zonnetje op het terras en je kunt grenzeloos genieten van al het moois dat je ziet. Dat gebeurt overigens al een tijdje, want Llavaneras bestond vorig jaar liefst 75 jaar. ,,Daar hadden we uitgebreid bij willen stilstaan, maar dat is er helaas niet van gekomen’’, vertelt Schöbel.

Die rijke historie van de club – die in 1945 begon met drie holes met sandy greens – proef je echter nog volop in het clubhuis, waarvan een deel in driekwart eeuw nauwelijks is veranderd. Het oorspronkelijke deel ademt nog steeds de oude sfeer. Klassieke meubelen, veel hout. En de bar is nog altijd in originele staat. Het is het deel waar weliswaar alleen de leden worden toegelaten, maar met een vriendelijke vraag is een kijkje zeker toegestaan.

De course van Llavaneras is sowieso de moeite waard. Ook hier is het predikaat ‘klassiek’ van toepassing, want je merkt aan alles dat dit een oude baan is. Vooral aan de lengtes van de holes, die naar de huidige maatstaven kort zijn. Maar kort betekent niet altijd eenvoudig. Llavaneras is gewoon een technisch baantje, waar je precies moet weten waar je je bal wilt laten landen. Hoogteverschillen en fairways met veel schuine slopes erin maken het allemaal niet makkelijker. Kortom: absoluut een keertje spelen, ook als je gewoon vakantie viert aan de Costa Brava.

Arrangementen

Makkelijker is het natuurlijk nog om gebruik te maken van Barcelona Golf Destination. Daarmee worden niet alleen banen met elkaar verbonden, maar worden ook de nodige hotels gekoppeld, waardoor aantrekkelijker arrangement zijn samengesteld. ,,De meest arrangementen bestaan uit vier overnachtingen in één van de hotels, met greenfee’s op verschillende banen. Er zijn pakketten, maar als een gast liefst een andere baan speelt, is dat allemaal te regelen.’’

Aantrekkelijk voor de Nederlanders is nog een andere toevoeging, want zoals gezegd: ook de stad Barcelona wordt ingezet. Schöbel: ,,Via Barcelona Golf Destination kunnen ook culturele bezienswaardigheden worden bezocht. Maar ook, en dat is natuurlijk wel bijzonder, kan een verblijf worden gekoppeld aan een bezoek aan een thuiswedstrijd van FC Barcelona.’’ Ze slaakt een diepe zucht. ,,Op het moment is dat natuurlijk onmogelijk, maar zodra bezoek aan de wedstrijden weer is toegestaan zullen we die mogelijkheid zeker bieden.’’

De zeven clubs komen nu gezamenlijk ook met de Barcelona Golf Pass, waarmee je ook gewoon alleen kunt spelen. Er zijn pakketten van drie of vijf greenfee’s op de diverse banen. Alleen voor El Prat dient 25 euro per persoon extra te worden afgetikt, maar dat is die baan absoluut waard.

Roadtrip

Maar, zoals gezegd, de Costa Brava beperkt zich niet alleen tot de banen rond Barcelona. Want ook ten noorden van de populaire Spaanse stad liggen meer dan voldoende golfbanen om van te genieten. Eigenlijk zou je als golfliefhebber eens een prachtige roadtrip moeten maken langs al die courses aan Spanje’s meest noordelijke costa. Niet alleen kun je dan geweldig golf spelen, maar je pakt ook nog eens veel mee van de veelzijdige cultuur van Catalonië en het leven van de Catalanen, die trots zijn op wat ze hebben en je graag laten meedelen in al dat moois en lekkers.

Het golfplezier begint eigenlijk al vrij kort nadat je – met de auto in ieder geval – de grens bij La Jonquera bent gepasseerd. Met Golf Peralada als eerste stop kan niemand problemen hebben. Een prachtige baan tegen de achtergrond van de Pyreneeën, iets ten noordoosten van Figueres, zo ongeveer het eerste serieuze stadje dat je in Spanje tegenkomt. Als je Peralada bezoekt, vergeet dan niet de eigen wijnen te proeven – en mee te nemen. Ook daar blinkt Peralada namelijk in uit.

Via Torremirona Golf Club kun je koers zetten naar het gebied rond Torroella de Montgri. Daar tref je niet alleen de bekende pitch & puttbaan Gualta, maar ook het prachtige Emporda, waar de familie Luiten regelmatig te gast was en is. Twee geweldige courses van achttien holes, geheel verschillend van karakter. Op de ene baan zijn bomen je grootste tegenstander, op de andere met een meer open terrein zijn dat de hindernissen.

Platja de Pals

Niet ver daar vandaan ligt Pals. Vroeger had je daar twee golfbanen van, maar de ene is al enkele jaren gesloten, waardoor nu alleen Platja de Pals nog resteert. Die baan ligt kort bij de kust, maar daar merk je werkelijk helemaal niets van, of het moet de wind zijn die soms stevig vanuit zee blaast. Dan heb je wel meteen een probleem, want Pals is niet de golfcourse met de breedste fairways, om het voorzichtig te zeggen.

Dat is ook meteen het leuke van Pals, waar je zeker op de eerste paar holes niet heel lang vanaf de tee hoeft te zijn, maar wel trefzeker. Ook als het gaat om de schoten naar de green, want die zijn op Pals niet te groot en soms lastig te raken. Pas op de tweede negen is er soms enige verlichting. Geniet er maar van, want lang duurt dat niet.

Op Pals werd overigens in 1972 het allereerste Spaans Open voor professionals gespeeld. De winst ging na een play-off naar Antonio Garrido. Met zijn score van plus één is hij nog altijd de enige speler in de historie van het toernooi die won met een totaal boven par. Dat zegt voldoende over de moeilijkheidsgraad van Pals. Laat je echter niet afschrikken, gewoon spelen.

Klimmen

Wat verder naar het zuiden, richting San Feliu de Guixols ligt ook nog Golf d’Aro, ofwel Mas Nou. Dat is zonder twijfel de baan met de meeste uitdaging van allemaal. De weg die naar het resort voert geeft al een aardige indruk van wat je te wachten staat: klimmen, klimmen en klimmen. Ben je niet de beste wandelaar, neem dan op Golf d’Aro absoluut een buggy, want zeker op de tweede negen krijgen je benen het zwaar te verduren. Maar als je daar doorheen prikt, blijft er een baan over waarvan je alleen maar kunt genieten. Wát een prachtige holes, en wát een prachtige vergezichten.

De vierde hole is een plaatje. Met een moeilijkheidsgraadje. Een par vijf met een scherpe dogleg naar rechts en aan het einde nog eens een knikje naar rechts om de green te bereiken. Ben je vanaf de tee te lang, dan kan je je baal nazwaaien in het ravijn. Is je tweede schot te lang, dan geldt hetzelfde. Deze hole zal je absoluut herinneren. Net als de dertiende trouwens. Ook een par 5, maar dan eentje die all the way omhoog gaat, met voor de sfeer ook nog wat slingerwerk erin. Vergeet onderweg niet achterom te kijken en te genieten van het uitzicht.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over PGA Catalunya, zonder twijfel de allerbeste baan van de Costa Brava. Maar daar is al zóveel over gezegd en geschreven dat het onderhand duidelijk moet zijn dat je die zeker moet meepakken bij een bezoek aan de meest noordelijke Spaanse Costa. Golftassen in de kofferbak en gas!

De onvergetelijke vierde hole van Golf d'Aro - Mas Nou, de hoogst gelegen. baan van de Costa Brava.
Golf Platja de Pals is een klassieker die je niet mag overslaan.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27