Logo nationaalgolfmagazine.nl
Olivier van Lelyveld: ,,Ik heb ontzettend veel zin in het komende golfseizoen. Ik heb een heel lijstje met toernooien die ik wil spelen.''
Olivier van Lelyveld: ,,Ik heb ontzettend veel zin in het komende golfseizoen. Ik heb een heel lijstje met toernooien die ik wil spelen.''

Talent Olivier van Lelyveld verwacht een topseizoen

Corona is lastig maar weerhoudt Olivier van Lelyveld er niet van gefocust te blijven. Hij traint intensief de draai in zijn swing. De talentvolle veertienjarige golfer is enthousiast, gedreven en heeft de ambitie om op de PGA Tour te spelen. Olivier zit in de derde klas van het VWO van het Maerlant-Lyceum en neemt in de auto zijn schoolboeken mee om zijn huiswerk te leren.

door Adrienne van der Smagt

Is het een beetje te doen, leren in de auto voor school? O ja hoor. Het moet wel, want ik train veel en dus heb ik minder tijd voor school. Mijn leraren vinden het cool dat ik golf. Sommige klasgenoten vinden golf een stomme, saaie sport. Ik heb een keer een jongen meegenomen naar de baan, hij vond het leuk dat ik dat deed.

Heb je naast golf eerst andere sporten gedaan? Jazeker, ik heb gevoetbald bij Graaf Willem, maar golf is nu mijn hoofdsport. Ik ben en blijf wel voetbalgek en kijk veel voetbal op tv. Van Dijk en Depay zijn goede spelers, maar Frenkie de Jong is echt top. Hij kan gewoon alles, goed passen, hij is allround en razendsnel.

Hoe snel ben je in de baan? Ik heb een rustige routine. Eigenlijk ben ik best wel traag, want ik wil gewoon mijn tijd nemen. Ik doe twee oefenslagen voordat ik sla.

Wie is je golfheld? Rory McIlroy. Hij is zo verschrikkelijk goed. Zijn swing is zo mooi, zelfs indrukwekkend. Ik vind zijn mentaliteit fantastisch en het lijkt me een ontzettend aardige kerel. Joost Luiten is ook mijn favoriet. Hij is een enorme doorzetter en dat bewonder ik heel erg.

Je wilt op de PGA Tour spelen, wat is daar mooi aan? Het lijkt me heerlijk om profgolfer te zijn. Een major winnen. Augusta, dat zou een eer zijn om aan mee te doen. Driehonderdvijfenzestig dagen per jaar met golf bezig zijn. Elke dag trainen, toernooien, wedstrijden spelen, voorbereiden, gameplannen maken. Ik heb een goede mentaliteit en kan het leven op de Tour goed volhouden denk ik.

Is het niet eenzaam al die toernooien afreizen? Nee, dat denk ik niet. Het is juist heel interessant en heerlijk als je leven gericht is op golf. Daarbij ga ik ervanuit dat ik een vriendin krijg en dat we kinderen krijgen. Dan neem ik het gezin gewoon mee op de Tour. Lijkt me reuze gezellig.

Wat moet je doen om verder te slaan? Veel trainen en sterker worden. Ik ben nog niet uitgegroeid. Nu ben ik een meter zevenenzestig dus mijn lengte moet nog komen. Doordat ik te jong ben, mag ik nog geen krachttraining doen, maar als dat wel mag, ga ik fysiek sterker worden. Dan ga ik naar de sportschool en ga ik harder trainen en verder slaan.

‘Bryson DeChambeau lijkt

wel een bodybuilder’

Word je net zo sterk als DeChambeau? Haha, nou, liever niet. Hij lijkt wel een bodybuilder, zo’n lichaam spreekt me niet zo aan. Nee, hij is me te gespierd. Natuurlijk kan hij daardoor geweldig ver slaan. Maar ik ben erg van de precisie. Als je heel ver slaat wil dat niet zeggen dat je daardoor altijd in het voordeel bent. Het gaat om zoveel meer slagen. En wat heb je voor plan. Hoe is je balvlucht. Hoe gaan je putts. Op dit moment sla ik in normale omstandigheden twee honderdveertig meter. Met mijn driver, een M6, mijn grootste vriend.

Wordt er nog gesleuteld aan je swing? Ja hoor, ik moet nog veel leren. Mijn coach Eduard Schwarz wil dat ik beter wegdraai. Eduard is heel aardig en relaxt, ik kan erg met hem lachen. Hij legt de swing heel duidelijk in stukjes uit. Als ik genoeg wegdraai ga ik beter door de bal met mijn schouder. Dat ben ik veel op aan het trainen. Het moet erin slijpen.

Hoe sterk ben je met putten? Mentaal ben ik sterk met putten, ik heb er vertrouwen in. Ik bijt me graag in iets vast. Technische dingen leer ik van mijn puttcoach Dennis Viergever. Ik moet goed letten op de snelheid van mijn putts en ik moet vooral heel goed kijken naar de balrichting. Ik train technische puttoefeningen veel met puttspiegel.

Wat is de mooiste hole op jouw baan? Hole achttien. Het is een par vijf die je van een duin afslaat naar beneden. De fairway is golvend en eindigt vlak voor het clubhuis. Ik speel van de witte tee. Het is mooi om in de verte het clubhuis te zien. Ik heb altijd zin in hole achttien. Ik maak er vaak een par. Af en toe een birdie. Dan ben ik heel gelukkig en voel ik me een blij ei.

Kijk je veel golf op tv? Nee, eigenlijk niet, ik speel liever zelf. Ik kijk wel via de app met Rory die ik volg. Je hoeft mij niet wakker te maken voor gewone toernooien. Wel voor The Players, The Masters, The Open, US Open en PGA Championship. Geweldige toernooien om van te dromen.

Wat moet je doen om een Major te halen? Trainen, focussen en toernooien spelen. Ik heb ontzettend veel zin in het komende golfseizoen. Ik heb een heel lijstje met toernooien die ik wil spelen. Ik denk dat het een goed seizoen wordt, ik ben heel positief.

Wat vind je ervan dat de beste golfers voor het Saudi International startgeld hebben gekregen? Tja, het is natuurlijk wel mooi dat er daardoor een sterk deelnemersveld komt en dat de beste golfers op een toernooi zijn. En voor de golfers zelf is het natuurlijk ook best leuk. Want, wat zou jij doen als ze vragen, kom je hier spelen voor een miljoen? Ik zou het wel weten.

Meer berichten