Logo nationaalgolfmagazine.nl

Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,

Nu het in de ochtend sneller licht aan het worden is, vraag ik mij af of zomerochtendgolf net zo populair gaat worden als zomeravondgolf. Voor dat laatste is veel te zeggen: na het werk meteen naar de baan: negen holes, een snelle hap (frites met saté is altijd lekker) en dan naar huis. Maar nu we door de covid-19 pandemie heel veel thuis werken, zou ik als baanmanager of -eigenaar ook inzetten op het promoten van ochtendgolf. En dan niet om tien uur afslaan, maar vanaf het moment dat de zon opkomt. Negen holes, een gezond of hartig ontbijt en dan naar huis voor de zoveelste Zoom-vergadering. Of – luisteren de PGA-pro’s even mee – geen ochtendgymnastiek thuis, maar een goede ontbijtles op de drivingrange. Ik ga er nu wel even voor het gemak van uit dat de clubhuizen aan het einde van de lente of het begin van de zomer weer open zijn.

Zijn er bij jou nog ideeën opgekomen om de nieuwe werkelijkheid na corona – meer thuiswerken gaat toch de norm worden – aan golfbanen nieuwe zakelijke impulsen te geven? Of zetten de eigenaren en besturen gewoon in op hoe het was: het zijn zij die bepalen wat de markt wil en niet andersom.

Jan Kees

Hallo Jan Kees,

Of ochtendgolf net zo'n vlucht zal nemen als zomeravondgolf? Eerst het egoïstische antwoord? Ik hoop van niet. Ik ben een ochtendmens en sla geregeld in alle vroegte af voor negen holes. Er is weinig mooiers dan de zon zien opkomen over een baan waar nog wat ochtendnevel hangt en de konijnen verschrikt voor je wegschieten. Na een klein uurtje stap je van de baan en begin je met frisse energie aan het thuiswerken. Want ja, dat zal voorlopig wel de norm blijven, misschien zelfs wel voor jaren.

Dat gezegd hebbende liggen er in die nieuwe werkelijkheid zeker kansen voor banen, maar die moeten dan wel gepakt worden. Dit laagseizoen leek het wel hoogseizoen op de banen. Starttijden waren net zo schaars als op een mooie zomerdag en zomaar last-minute een paar holes spelen was nagenoeg onmogelijk. Dat moet goed gemanaged worden. Veel banen hielden de deuren voor gastspelers gesloten om de leden te kunnen faciliteren en hoe begrijpelijk dat ook is, uiteindelijk heb je die greenfeespelers ook keihard nodig. Dát is waar je als baan nu vooral goed over na moet denken: hoe verdeel ik mijn starttijden zo dat mijn leden - de veel-spelers en de af-en-toe spelers - tevreden blijven, terwijl ik ook gasten kan blijven verwelkomen?

Martijn

Meer berichten