Logo nationaalgolfmagazine.nl
<p>Wil Besseling.</p>

Wil Besseling.

(Foto: golfsupport.nl)

Vijftal landgenoten weer in actie op de European Tour

De, zeg maar, inleidende schermutselingen van de European Tour zijn achter de rug: de drie toernooien in het Midden-Oosten. Nu komt het seizoen goed op gang, en zien we straks ook weer meer Nederlanders in de baan verschijnen. Vanaf deze maand zelfs alle vijf de vaderlandse toppers weer.

De eerste drie evenementen van de European Tour in 2021 waren slechts toegankelijk voor een select gezelschap. De ruime prijzenpotten trokken ook de aandacht van de wereldtoppers van de PGA Tour, en dan wordt het een lastig verhaal voor de Nederlanders om zich ook in dat veld te werken. Alleen Joost Luiten kon drie keer zijn opwachting maken, de overige vier bleven langs de kant.

Wil Besseling

Thuismoeten toekijken was vooral wat zuur voor Wil Besseling, die zich in het vorige kalenderjaar cijfermatig presenteerde als de beste Nederlandse golfer. De prestaties van de West-Fries waren indrukwekkend. In een normaal seizoen had hij zo op zijn sloffen een Tourkaart verdiend voor dit seizoen, maar vanwege Covid-19 besloot de European Tour promotie en degradatie te bevriezen. De aparte regeling voor de paar spelers die in 2020 uitstekend presteerden kwam er helaas voor Besseling niet.

Besseling start dit seizoen dus weer met dezelfde status als een jaar geleden, maar is in dat jaar wel een andere speler geworden. Een bak ervaring extra, zeker ook vertrouwen in zijn eigen kwaliteiten, en een aantal nieuwe sponsoren rijker. Wil Besseling heeft laten zien dat hij niets onderdoet voor de beste spelers van Europa, en met die wetenschap in zijn achterhoofd maakt hij straks zijn opwachting in zijn eerste evenement van dit jaar: de Qatar Masters. Interessant te zien of hij de lijn kan doortrekken.

Joost Luiten

Voor Joost Luiten is de kop er dus al af in het seizoen 2021. De drie toernooien in de woestijn leverden hem alle drie een plaats in de middenmoot op, waarmee Luiten in ieder geval een solide start maakte.

Het afgelopen seizoen wil de Bleiswijker het liefst zo snel mogelijk vergeten. Sportief bracht dat hem niet wat hij zocht, maar het spelplezier was er ook niet. Luiten leed onder de beperkingen die Covid-19 met zich meebracht, en vooral het gemis van publiek woog zwaar bij de man die juist wat toeschouwers nodig heeft. ,,Dat brengt toch de extra met zich mee die ik prettig vind. Nu was het steeds moeilijk in het toernooi te komen’’, vertelde Luiten al.

Luiten heeft zich uiteraard doelen gesteld, en het voornaamste is toch wel dat hij weer wil klimmen op de wereldranglijst. Inmiddels is Luiten teruggevallen naar plaats 180, en daarmee lijkt een terugkeer naar de top honderd de eerste missie.

Darius van Driel

Het was niet het seizoen dat Darius van Driel direct voor ogen had. Als Nederlander met de beste Tourkaart na Joost Luiten kwam die status er op de baan niet echt uit. Na negentien toernooien vond hij zichzelf terug op plaats 157 van de Race to Dubai, en dat zou normaal gesproken onvoldoende zijn geweest om ook dit jaar op de European Tour te acteren. Maar Van Driel had de mazzel dat 2020 voor hem een gratis leerjaar is geweest, waarin hij straffeloos ervaring kon opdoen. Dit seizoen moet hij tonen een betere. speler te zijn geworden om aan het einde van de rit wél die Tourkaart te bemachtigen.

Lars van Meijel

Voor Lars van Meijel geldt min of meer hetzelfde als voor Van Driel. De Brabander kende een droomseizoen in 2019, waarin hij van de Alps Tour doorstoomde naar de European Tour. Het afgelopen seizoen was ook voor hem een gratis leerjaar, dat hij afsloot met plaats 154 op de ranking, net boven Van Driel dus. Maar Van meijel heeft zich de laatste jaren wel pijlsnel ontwikkeld en met de ervaringen van het afgelopen jaar op zoek hoeft niemand eraan te twijfelen dat er straks een nóg betere Lars van Meijel op de tee staat. Benieuwd waar dat toe leidt.

Daan Huizing

Ook Daan Huizing mag straks in Qatar afslaan. Het grote talent van een aantal jaren geleden kon vorig seizoen toch een behoorlijk aantal toernooien spelen op de European Tour, waarvoor hij ooit een kaart verdiende door exceptioneel goed te spelen op de Challenge Tour. Dat het er bij Daan Huizing in zit, daaraan twijfelt niemand. De vraag is of hij zijn kwaliteiten weer op de baan kan laten zien.

Meer berichten