Logo nationaalgolfmagazine.nl

Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,

De golfjournalist John Hawkins vindt matchplay geen echt golf. Maar hij is dan ook een Amerikaan. Ja, met de Ryder Cup kan hij qua spelvorm nog leven, maar die match is volgens hem eigenlijk alleen bijzonder omdat het ‘wij’ tegen ‘zij’ is. Hawkins weet het niet of hij is het allang vergeten: golf begon ooit als matchplay. Strokeplay is er later bijgesleept.

Tegenwoordig staat er maar één matchplaytoernooi op de kalenders van de Europese en de PGA Tour. En dat terwijl nagenoeg alle grote internationale amateurkampioenschappen na een kwalificatie met matchplay worden voltooid. Op de een of andere manier was ik zelf veel meer in ‘het duel betrokken’ als het om matchplay ging. Ik geef grif toe dat mijn aandacht en concentratie op een gegeven moment te vaak wegglipt. Zelfs een suikerbom van cola plus een powerbar helpt dan niet.

Hoe zit dat bij jou? Begrijp jij Hawkins een beetje? Ben ook jij een strokeplay-man?

Groet,

Jan Kees

Beste Jan Kees,

Cola en een reep tijdens de ronde? Echt? Ik kan me niet heugen wanneer ik die vaste ingrediënten uit een gemiddeld lunchpakket op de golfbaan, voor het laatst daadwerkelijk opgegeten heb. De suikerpiek is zó tijdelijk dat het eerder in je na- dan in je voordeel werkt, zoals je zelf al opmerkt. Het hoort niet echt thuis in deze kolom maar mag ik een handje noten adviseren? Bij voorkeur ongezouten, maar in bijna elke vorm beter om het energieniveau op peil te houden dan een snelle reep. Zelfs als er extra holes moeten worden gespeeld in je matchplay-toernooi.

Matchplay is een mooie maar wat mij betreft vooral ook moeilijker variant van golf omdat je én met je eigen spel bezig bent en tegelijkertijd met het spel van de man of vrouw waartegen je speelt. Onwillekeurig neem je de ligging en het gameplan van je opponent mee in je eigen benadering, terwijl je eigen spel al ingewikkeld genoeg is. ’Ik wilde eigenlijk een rescue spelen, maar hij pakt een driver, zal ik dan toch ook maar..?’ En voor je het weet wijk je van je plan af en verlies je de hole door mee te gaan in de bluf van je tegenstander.

Nee, dat zou niet zo moeten zijn, maar degene die zegt dat hij dat altijd volkomen buitensluit jokt. En is anders in elk geval een betere matchplayspeler dan ik ben. Rondje stableford dan maar doen de volgende keer?

Martijn

Meer berichten