Darius van Driel ziet in Kenia spel weer goede kant op gaan

Algemeen
Darius van Driel, in gedachten verzonken. ,,Blij met de eerste top tien van het seizoen.''
Darius van Driel, in gedachten verzonken. ,,Blij met de eerste top tien van het seizoen.'' ((Foto: golfsupport.nl))

Een Keniaanse dubbel leverde voor de Nederlanders op de European Tour soms ook een dubbel gevoel op. Aanknopingspunten en baalmomenten. Maar wat toch vooral in het oog springt, waren de posities van Joost Luiten en Darius van Driel. Twee Nederlanders in de top tien, da’s toch al even geleden.

Het was met recht knokken in Kenia voor de Nederlanders, zeker in de eerste week van de twee wedstrijden op de Karen Country Club bij hoofdstad Nairobi. In het land waar Joost Luiten en Maarten Lafeber in het verleden successen vierden, zat dat er in die eerste week niet in. Luiten was wel vier keer onder par, maar kon nooit echt laag gaan en eindigde met acht onder als beste Nederlander op plaats 41. Darius van Driel zat daar twee slagen en negen plaatsen achter, mede door een tweede en derde ronde level par. Lars van Meijel verspeelde op de slotdag een betere klassering door een ronde plus drie, en moest nu genoegen nemen met plaats 65 op min vier. Wil Besseling en Daan Huizing misten de cut op een slag.

Hoe anders was dat allemaal een week later, op dezelfde baan. Joost Luiten zette meteen de toon door een openingsronde in 64 slagen, zeven onder de baan. Op dag twee was Darius van Driel dè man in Kenia door nog even lager te gaan dan Luiten een dag eerder. Een fabuleuze ronde 62, mét een bogey, toverde de man uit Leidschendam uit zijn stokken. Daarmee maakte hij meteen een reuzensprong in het klassement.

Potentie

De 31-jarige Van Driel gaf daarmee toch weer eens een indicatie van zijn mogelijkheden. Twee jaar geleden deed hij dat al met een verrassende tweede plaats in de Belgian Knock Out, en ook daarna zagen we af en toe een glimp van de potentie van Darius van Driel. Maar het afgelopen seizoen op de European Tour bracht hem desondanks niet wat hij hoopte. De start die de Leidschendammer nu maakt, biedt meer hoop én de al genoemde aanknopingspunten.

Dat voelt Darius van Driel zelf ook zo. ,,De eerste top tien van het seizoen is binnen’’, liet hij weten. ,,Maar belangrijker is misschien nog dat mijn spel nu echt de goede kant op gaat.’’ Om daarna nog even te stellen dat hij blij is nu weer even terug te zijn in Nederland.

Toch zijn er ook nog kritische noten te kraken over Van Driel, die nog te weinig consistent is, al geldt dat voor bijna alle Nederlanders op de Tour. Na die fabelachtige 62 werd met nieuwsgierigheid uitgekeken naar de volgende ronde van Van Driel, maar daarin liet hij op de derde hole meteen al een acht noteren, vier boven par. De herstelwerkzaamheden waren niettemin weer indrukwekkend. Na een eagle en twee birdies had Van Driel op de turn de schade weggewerkt, en na nog twee birdies eindigde hij zelfs de ronde nog op twee slagen onder par. Knap, maar ook Van Driel zal zich weleens bedacht hebben wat er allemaal had kunnen gebeuren als hij die acht van de kaart had gehouden. Op de slotdag waren er op de eerste twee holes ook weer twee bogeys, maar vervolgens wél weer van hole negen tot en met dertien vijf birdies op rij. Als Van Driel die foutmarge wat kan reduceren, kunnen we echt nog leuke dingen van hem verwachten.

Worstelen

Dat geldt natuurlijk ook voor Luiten, die na die prachtige eerste ronde ook wat worstelde. Met rondjes 68 en 70 was hij weliswaar onder par, maar er werd op de baan in Kenia écht laag gescoord, waardoor je zelfs met een ronde drie onder par nog slagen inleverde op het veld. Pas in de laatste ronde was Luiten weer écht op dreef, met liefst zeven birdies. Smetje was de bogey op de elfde hole, doorgaans goed voor zeker een birdie. Anders had zijn score er nog aardiger kunnen uitzien dan de zeventien onder die hij nu als totaal achter zijn naam kreeg.

,,Een heel zure bogey’’, erkende Luiten. ,,Ik wilde misschien iets te veel vanuit een fairwaybunker, met meer dan tweehonderd meter naar de vlag. Voor dat risico betaalde ik de prijs met een kansloze ligging. Zonde. Maar los daarvan was het spel gewoon goed op die laatste dag. Over een zevende plaats kun je nooit klagen, al is het waar dat er altijd wat meer in had gezeten.’’

Luiten werd in Kenia overigens voor het laatst vergezeld door caddie Jason Hempleman, met wie hij begin dit seizoen in zee ging als opvolger van Maarten Bosch. Luiten valt weer terug op Martin Gray, met wie hij al eerder werkte, en met wie hij onder andere zijn eerste KLM Open won.

Alle andere Nederlanders haalden in Kenia ook de cut, maar het was knokken voor een goede klassering. Lars van Meijel eindigde met acht onder op plaats 48, samen met Wil Besseling. Daan Huizing was op plaats 71 één van de drie spelers die niet in het rood eindigde. Huizing noteerde een totaal van level par.

Joost Luiten, nog met caddie Jason Hempleman. De Nederlander valt nu terug op zijn oude caddie Martin Gray.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27