Logo nationaalgolfmagazine.nl
Na dik twee jaar komen er in het najaar dus opvolgers voor de landskampioenen van 2019.
Na dik twee jaar komen er in het najaar dus opvolgers voor de landskampioenen van 2019. ((Foto: golfsupport.nl))

Alternatieve Hoofdklasse laatste weekend september

Golfers van de hoofdklasseteams hoeven niet opnieuw een heel seizoen zonder competitiegolf te beleven. De NGF is erin geslaagd een alternatief te verzinnen voor de wederom geschrapte voorjaarscompetitie. In het laatste weekend van september wordt er nu door de hoofdklasseteams gespeeld op het Rijk van Nijmegen.

De mededeling begin maart kwam hard aan bij de teams uit de Hoofdklasse. Opnieuw ging er een streep door de competitie waar al zo lang naar was uitgekeken. Dat was een jaar eerder ook al het geval geweest, maar destijds was er weinig discussie over die beslissing omdat er domweg helemaal geen golf gespeeld mocht worden vanwege de coronapandemie. Nu mocht dat in principe wel, maar waren het de reisbewegingen, de verzameling mensen op één locatie en met name het verbod op competitiesport dat het doorgaan van de competitie in de weg stonden.

Niettemin gaf de NGF bij monde van competitieleider Abe-Jan ter Beek nu meteen al aan zich te buigen over alternatieven voor het najaar. Eerder zijn er namelijk geen gaatjes in de speelkalender. De inspanningen richtten zich erop een korte en compacte competitievorm te bedenken, waardoor er dit jaar toch nog kampioenen kunnen worden gehuldigd in zowel de Hoofdklasse Heren als Hoofdklasse Dames. Ook de Hoofdklasse 27-holes Dames Senioren en Heren Senioren werd meegenomen in dat onderzoek.

Plezier

,,Het is met groot plezier dat wij kunnen vertellen dat het gelukt is voor alle vier deze afdeling een locatie en datum te vinden waarop deze finales om het landskampioenschap kunnen worden gespeeld’’, vertelt Ter Beek. Dia data zijn vrijdag 24 tot en met zondag 26 september. Plaats van handeling voor Standaard Hoofdklasse is het Rijk van Nijmegen, met de dames op de Groesbeekse baan en de heren op de Nijmeegse baan. De Dames Senioren spelen hun verkorte competitie op het Rijk van Sybrook, en de Heren Senioren komen in actie op het Rijk van Nunspeet.

,,De opzet zal op alle banen grotendeels van gelijke vorm zijn’’, vervolgt Ab-Jan ter Beek. ,,Dit houdt in dat er op de vrijdag een kwalificatie gespeeld wordt door alle deelnemende teams, waarbij de beste acht teams zich plaatsen voor de kwartfinale. Vanaf de kwartfinales zal er middels het knock-out systeem worden gespeeld. Voor de teams die zich niet plaatsen voor de kwartfinale zit de wedstrijd erop.’’

Die kwartfinales worden op zaterdagochtend gespeeld en de halve finales op zaterdagmiddag. Op zondag wordt de finale om het landskampioenschap afgewerkt en door de verliezende halve finalisten wordt er gespeeld om plaats drie en vier. Die finales worden gespeeld volgens het gebruikelijke format van de strijd om het landskampioenschap: drie foursomes in de ochtendsessie en vervolgens zes singles in de middagsessie.

Meer berichten