Rotspel

Algemeen
Afbeelding

’Voor de beoefenaar is golf een toetssteen van zijn temperament, een proeve van ridderlijkheid en inzicht in zijn karakter.’

Deze uitspraak is van David Robertson Forgan. Wie? Wie mag dat in vredesnaam zijn? Nooit van gehoord! Best mogelijk, want de goede man is al negentig jaar dood.

Maar deze David R. Forgan was een groot man. Een Schotse golfer die barstte van het talent. Hij werd in 1862 geboren in St. Andrews, het Home of Golf, naast de honderden jaren oude Old Course. Op jonge leeftijd emigreerde hij naar de Verenigde Staten. In Chicago werd hij in korte tijd President van de Nationale Bank. Onderweg naar de top in de financiële wereld won hij het ene na het andere golftoernooi.
De golfende bankier was filosoof en begaafd spreker. In 1899 zei hij in een speech voor de Golfclub van Chicago: ’Golf is een wetenschap, studie voor het leven, waarin je jezelf altijd mag uitputten. Het is een wedstrijd, een duel of een strijd, die vraagt om moed, kunde, strategie en zelfbeheersing. Het is een toetssteen van temperament, een proeve van ridderlijkheid en inzicht in karakter. Het biedt je de kans de mens te bekampen én de gentleman te spelen. Het betekent dat je buiten bent, dicht bij de natuur, in de frisse lucht, in beweging, weg van beslommeringen, weg van de zorgen en weg van de verveling.’

De stellingen van deze Schot voor zijn gehoor in Chicago staan 122 jaar later nog steeds overeind. Wat hij beweert, zo is golf. Een sport die je altijd weer voor raadsels stelt, waar je moet durven, waar je moet nadenken, waar je jezelf steeds weer tegenkomt, waar je ook gelukkig bent. Je raakt er nooit op uitgeleerd. Niemand ter wereld trouwens weet golf totaal te doorgronden. Ook de Tigers, Jacks, Justins en Joosten niet. Een perfect gespeelde hole is nooit een perfecte partij. Golf heeft zo enorm veel. Golf neemt je in de greep, en laat nooit meer los. Om die redenen is het maar goed, dat golf een sport is voor het leven. Pas bij de dood houdt het op.

Een goede vriend deelde mij mee na een partij: ’Ik kap ermee. Ik stop met golf. Ik kan niks van dat rotspel.’ 's Anderendaags hing hij aan de telefoon met de vraag: ’Spreken we af voor een partij vandaag of morgen?’ Zo ging het wel vijftig keer. Fijne sport, golf!

Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties

art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
Koop nu alvast je tickets voor het KLM Open van 2024 op The International in A..
28 mrt, 09:00
art cover
Martijn & Jan Kees
27 mrt, 09:00
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
26 mrt, 19:00
art cover
Tovenarij
26 mrt, 12:42