Logo nationaalgolfmagazine.nl
<p>Tineke Loogman. ,,Het is fijn op deze manier mijn ervaring te mogen inzetten.&#39;&#39;</p>

Tineke Loogman. ,,Het is fijn op deze manier mijn ervaring te mogen inzetten.''

(Foto: )

Tineke Loogman captain Europa in Cairns Cup

De Nederlandse golfster Tineke Loogman is gekozen tot captain van het Europese team voor The Cairns Cup in 2024. Dat is een tweejaarlijks golftoernooi waarin Europa en de VS strijden om de felbegeerde trofee The Billy. Het toernooi is vergelijkbaar met de Ryder Cup, maar dan voor golfers met een beperking.

De Cairns Cup wordt op nader te bepalen data in de maand augustus een week lang gehouden in het Amerikaanse Michigan op golfcourse The Fortress. De Engelsman Mike Jones is haar vice-captain en zelf mag ze nog twee secondanten benoemen. Beide teams bestaan uit de beste zestien spelers van hun continent, zowel mannen als vrouwen. De captains kiezen hun spelers tijdens internationale toernooien. Spelvormen zijn foursomes, better ball en singles.

Tineke Loogman staat momenteel als achtste vrouw op de wereldranglijst voor golfers met een beperking. Zij mist een onderarm en hand en speelt met een prothese. In 2006 was zij Europees kampioen. In 2016 kreeg zij een koninklijk lintje voor al haar werk in deze tak van golf en trad zij tevens toe tot de ridderorde voor haar geleverde spelprestaties. Met haar man Ger is Tineke eigenaresse van Golf Amsteldijk, een 9-holes polderbaan in landelijk Amstelveen met uitgebreide oefenfaciliteiten.

Loogman voelt zich vereerd met haar benoeming. ,,Ik ben waarschijnlijk gekozen door mijn deelname aan vele internationale toernooien en mijn rol in de Europese organisatie. Het is fijn op deze manier mijn ervaring te mogen inzetten. Het doel van de organisatie is ook om meer bekendheid te creëren voor golfen met een beperking op elk niveau’’, vertelt ze.

Volgend jaar wordt The Cairns Cup van 7 tot 14 mei gehouden op de Engelse baan The Shire in Londen. Tineke Loogman is dan één van de vice-captains. Er doen naar verwachting spelers mee uit zes Europese landen en er zijn deelnemers met zeven verschillende beperkingen. Loogman: ,,Ik verheug mij er enorm op volgend jaar mee te spelen in Londen en daar tevens van captain Kevin Booth te leren wat mij in 2024 zelf te wachten staat.’’

Meer berichten