Logo nationaalgolfmagazine.nl
De fraaie golfbaan van De Gelpenberg kleurt in augustus paars door de heide. Een rondje is een absoluut genoegen.
De fraaie golfbaan van De Gelpenberg kleurt in augustus paars door de heide. Een rondje is een absoluut genoegen.

Eerbetoon voor Gelpenberg: Golfbaan van het Jaar

Dat er diep in Drenthe een geweldig leuke golfbaan ligt, daar kwamen de laatste jaren steeds meer golfers achter. De komende maanden zal dat besef bij golfend Nederland alleen maar meer indalen nu De Gelpenberg is verkozen tot Golfbaan van het Jaar 2020.

Die uitverkiezing tot de beste golfbaan van Nederland in 2020 zou normaal gesproken gepaard gaan met veel bombarie tijdens het Golfgala, waar de crème de la crème van de Nederlandse golfsport aanwezig zou zijn. Lovende woorden, mooi filmpje over de baan, staande ovatie van de in gala gestoken gasten. Maar dat golfgala is er al eventjes niet meer, en in deze tijd zou dat sowieso niet aan de orde zijn. En dus moest Ellen Kroes-Brak er op een heel andere manier achter komen dat ‘haar’ Gelpenberg is uitverkozen tot de Golfbaan van het Jaar 2020.

De manager van De Gelpenberg trof simpelweg een pakketje aan op de deurmat. ,,Ik pakte dat uit en daar bleek een lijst met een soort oorkonde in te zitten waar op werd gemeld dat wij golfbaan van het jaar zijn geworden. Normaal gebeurt dat inderdaad tijdens het gala, maar dat is er niet meer. Nu hebben ze dit op deze manier laten weten. Helemaal leuk’’, vertelt Kroes-Brak.

Waarderingen

Naar de reden van de uitverkiezing moet ze echter een beetje gissen. ,,Die vraag heb ik al meer gehad, maar een echt antwoord heb ik niet. Dat is ons ook verder niet meegedeeld’’, stelt ze. ,,Maar ik heb er natuurlijk best wel een idee over. Dat zal ook te maken hebben met de waarderingen van Players First en ook de NPS, de Net Promoter Score. Als je de golfbanen die meedoen een beetje vergelijkt en je eigen resultaten ernaast legt, krijg je ook al een indicatie hoe eigen leden en gasten de baan beoordelen. Maar er is nooit heel concreet gezegd dat wij baan van het jaar zijn geworden omdat we ‘dat en dat’ doen.’’

Maar de groeiende waardering voor De Gelpenberg bleek de laatste jaren wel uit andere signalen. Natuurlijk uit de reputatie van de baan bij de gewone golfers. Steeds meer mensen weten inmiddels dat de course bij Aalden een uitermate leuke is, dat de ontvangst bijzonder gastvrij is, en dat je heerlijk een dag of een paar dagen kunt doorbrengen in het Drentse land. Opvallend is echter ook dat De Gelpenberg de laatste jaren steeds meer grote evenementen kreeg toebedeeld. Dat begon met de finales van de Hoofdklasse tot aan zelfs het Nederlands kampioenschap strokeplay, waarbij veel topamateurs lof uitspraken voor de baan waar tot dan velen van hen nog nooit waren geweest.

,,Ik krijg in ieder geval energie van zo’n titel, wil steeds meer’’, bekent Ellen Kroes-Brak. ,,Het zijn allemaal uitdagingen die we aangaan. We hebben de afgelopen jaren heel veel nieuwe golfers gemaakt, kregen er zodoende zo’n tweehonderd leden bij, en allemaal startende golfers. En dat nadat we rond 2018 echt in een proces zaten waarbij we veel oudere leden hadden en er daarvan jaarlijks zo’n dertig verloren door overlijden of ziekte. Als je dat vijf jaar achter elkaar overkomt, ben je zo 150 leden kwijt. Dat tij hebben we moeten keren, en dat is gebeurd door een jong bestuur dat durfde te investeren in mensen en goede ideeën.’’

Meer berichten