Logo nationaalgolfmagazine.nl
Sander van Dijk met zijn opa. ,,Mijn opa is een top opa. Hij speelt nog steeds twee, drie keer in de week op de Heemskerkse.''
Sander van Dijk met zijn opa. ,,Mijn opa is een top opa. Hij speelt nog steeds twee, drie keer in de week op de Heemskerkse.''

Talent Sander van Dijk: ‘Wil Besseling heeft mooiste swing’

Hij voetbalde, hij tenniste, hij was er goed in, maar niet goed genoeg vond Sander van Dijk. Golf was meer zijn sport. Van zijn opa kreeg hij op de Heemskerkse golfbaan niet alleen wat basisbeginselen mee, opa leerde hem zijn eerste swing. Sander begon door zijn opa te golfen op zijn dertiende en kreeg al snel de smaak te pakken. Hij is nu achttien, inmiddels een gepassioneerd en getraind golfer. Hij heeft zijn handicap in een enorme spurt in een paar jaar tijd naar 5.7 gebracht. Sander is zijn opa dankbaar voor het enthousiasme dat hij op hem overbracht om te golfen.

door Adrienne van der Smagt

Wat is je opa voor man? Mijn opa is een top opa. Hij speelt nog steeds twee, drie keer in de week op de Heemskerkse. Hij is tweeëntachtig jaar en houdt van gezelligheid. Hij is sociaal en spontaan. Mijn opa is aardig en lief. Ik ben blij dat hij mij heeft leren golfen en dat we samen spelen. Het liefst ga ik met mijn opa nog een keer naar Amerika om met hem Pebble Beach te spelen omdat daar de kust zo mooi is.

Golfen je ouders ook? Mijn moeder heeft les gehad maar doordat zij een eigen zaak heeft, lukt het haar niet tijd vrij te maken voor golf. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader komt weleens kijken, hij kan zelf niet golfen want hij is aan zijn rechterzijde verlamd na een hersenbloeding. Hij heeft een handicart. Mijn ouders vinden het leuk dat ik golf.

Wat vind je mooi aan golf? Van een perfect geslagen bal, raak ik euforisch. Toen ik begon met mijn opa, had ik er meteen plezier in. Het voelde goed, een club in mijn hand. Ik voelde dat ik aanleg had. Ik versloeg mijn opa al snel op de par 3 baan. Toen kreeg ik in de gaten dat ik het spelletje wel aardig kon.

Wat voor golfer ben je? Ik ben zeker met de ijzers en de houtjes een technische golfer. Ik vind het altijd fijn mijn swing technisch te trainen. Soms ben ik wat te technisch en vergeet ik gewoon lekker te swingen. Bij mijn shortgame ben ik meer een gevoelsspeler.

Wat is er leuk aan putten en chippen? Het gebruiken van je creativiteit rondom de greens is absoluut leuk aan chippen. Chippen was altijd mijn sterkste punt. Ik moest het hebben van mijn short game omdat ik in het begin mijn ijzers nog niet zo ver sloeg. Ik vind chippen, nieuwe dingen doen rondom de greens en in de bunkers een van de leukere dingen van het golfspel.

‘Ik was in shock

toen de golfbaan

dicht ging’

Hoe gaat het putten? Het is leuk om veel putts te holen. Je moet er wel veel voor trainen. Ik vind putten wel leuk maar als je te lang traint krijg ik pijn in mijn rug. Ik train graag met een puttspiegel. Ik had een tijdje een rare gewoonte dat ik mijn putter over de grond liet hangen. Daar heeft mijn trainer Svenn Kitseroo iets van gezegd.

Welke golfer heeft de mooist swing? Zonder twijfel Rory McIlroy. Hij heeft de mooiste swing van de Tour. De mooiste swing van Nederland? Nee, niet Joost Luiten, Wil Besseling heeft een mooiere swing dan Joost. Wil heeft de mooiste swing.

Had Rory problemen met zijn swing? Ja, hij ging aan zijn swing sleutelen omdat Dechambeau zo ver slaat. Dat moet Rory niet doen, hij moet zijn eigen stabiele swing houden.

Wat vind jij van de golfer Dechambeau? Hele gave golfer. Ik vind het geweldig dat hij zo sterk en gespierd is en zo ver slaat. Ik train zelf ook graag in de sportschool. Ik doe speciale rotatie oefeningen voor mijn armen en heupen. Ik train veel met gewichten.

Welk toernooi zou je willen winnen? Als ik mag dromen, droom ik van The Masters. Het groene jasje lijkt me mooi om te winnen, alleen moest het een tijdje geleden wel maatje XL zijn. Ik lette nooit zo op mijn gewicht maar ik was te zwaar, ik woog boven de honderd kilo. Nu ben ik afgevallen en ben ik een stuk slanker. Het bevalt goed zo.

Heb jij veel last van beperkingen rond corona? Het went snel, het is eigenlijk normaal geworden, goed handen wassen, mondkapje, niet te dicht bij elkaar. Ik ben geen feestvierder of drinker, dus heb ik er niet zo’n last van als je niet uitgaat. Alleen toen de golfbaan werd gesloten was ik in shock. Ik vond het verschrikkelijk om niet te kunnen golfen. Ik ben een beetje in de tuin gaan chippen en slaan, maar ja, dan verdween er ook weleens een balletje bij de buren.

Je trekt veel op met je golfvrienden, gaan jullie ook op reis? Ja, we zijn z’n vieren naar Velleron – Isle sur Mer in Frankrijk geweest. Onze vriendenclub bestaat uit Tijmen Heuker Of Hoek, Paul Doekhie, Reinier Berendse en ik. Helaas heb ik nog geen rijbewijs maar Tijmen en Paul wel. Tijmen had de auto geleend van zijn ouders. Vanaf het moment dat we wegrijden hebben we al lol. In Frankrijk golfen we de hele dag. We spelen op Golf De Saumane en Golf de Servanes, Ballesteros design. We spelen lekker met elkaar. Onze vriendschap is al best lang tussen Tijmen, Reinier en ik. Paul hebben we later ontmoet maar we vinden allemaal dezelfde dingen interessant wat het heel leuk maakt.

Wie was de kok tijdens de vakantie? We kookten allemaal, we waren een team. Ik houd van koken. Toen ik tien jaar was, kookte ik thuis veel. Om het goed te leren, keek ik in mijn eentje naar allerlei kookprogramma’s zoals Rudolfs Kitchen. Dat vond ik hartstikke leuk.

Meer berichten