Logo nationaalgolfmagazine.nl
De zevende hole van Alcanada, de signature-hole met adembenemend uitzicht op de markante vuurtoren net voor de kust.
De zevende hole van Alcanada, de signature-hole met adembenemend uitzicht op de markante vuurtoren net voor de kust.

Alcanada kan weer: topbaan op Mallorca in ‘code geel’

Mallorca is geel. Anderhalf jaar geleden hadden we dat een volkomen onbegrijpelijke opmerking gevonden, maar nu zijn het ineens verlossende woorden geworden. In de tijd van Covid-19 betekent ‘geel’ immers dat je vrij bent naar die bestemming te reizen. En als je dan toch kiest voor zonzeker Mallorca, kies dan als golfer zeker ook voor Club de Golf Alcanada, een absolute topbaan op een prachtige plek.

door Eric Korver

De course van Alcanada ligt in het noordoosten van het eiland, praktisch naast de populaire badplaats Port d’Alcúdia. Dit is zonder twijfel de beste baan op Mallorca, en zelfs één van de besten in Spanje. De status van Alcanada werd recent meerdere keren bevestigd. Allereerst met de keuze van de European Tour om de finale van de Challenge Tour daar te spelen. Voorts werd er een gouden vlag gewonnen tijdens de 59club Awards, waarmee Alcanada zich in hetzelfde rijtje schaarde als bijvoorbeeld drie locaties van de Ryder Cup: Celtic Manor, Gleneagles en The Belfry.

Het winnen van die award vervulde manager Kristoff Both met trots. ,,Het is altijd geweldig dit soort erkenning te ontvangen vanuit de golfindustrie zelf, en om beschouwd te worden als één van die topbanen in Europa.’’

Vuurtoren

En een topbaan is Alcanada zeker. Op een toplocatie, ook dat nog eens. Dichtbij de fraaie stranden van Alcúdia, maar toch midden in de natuur. Iconisch is het uitzicht op het eiland vlak voor de kust met daarop de Faro de Alcanada. Die vuurtoren is heel begrijpelijk ook het kenmerk van Alcanada geworden.

De baan is een project van de familie Porsche, Hans Peter Porsche om precies te zijn. De topman van het fameuze autoconcern is altijd al gek van golf geweest en zag op Mallorca zijn kans schoon om een droom in vervulling te laten gaan. ,,Dit land was boerenland, dat voor het grootste deel van de vorige eeuw verlaten was’’, vertelt Both. ,,De familie Porsche kocht het in 1986, maar het duurde nog lang voor er daadwerkelijk een golfbaan lag.’’

Porsche ging in zee met Robert Trent Jones, die ook de eerste schetsen maakte. Maar al snel was het duidelijk dat het lang zou duren voor de benodigde vergunningen binnen waren. Trent Jones wilde tegen die tijd niet meer reizen en overleed enkele jaren later, waarna het project werd overgedragen aan zijn zoon Robert Trent Jones jr. Die voltooide uiteindelijk het werk.

Landhuis

,,In 2003 ging de baan open. We bestaan dus nog geen twintig jaar’’, stelt Both. Die korte levensduur is niet terug te zien, zeker niet als je het clubhuis bekijkt. Dat heeft een oorzaak, legt Both uit. ,,Het clubhuis is een eeuwenoud landhuis, dat er al tussen de driehonderd en vierhonderd jaar staat. Het was ons niet toegestaan een nieuw clubhuis te bouwen of iets toe te voegen. Dat heeft er wel toe geleid dat we nu een clubhuis hebben met een heel bijzonder eigen karakter.’’

Elke golfer op Alcanada zal onmiddellijk beseffen dat hij op een bijzondere baan speelt. De staat van onderhoud is geweldig. De greens – bijna drie jaar geleden voor een groot deel vernieuwd – zijn razendsnel en uitdagend, de fairways onberispelijk. In de layout heeft Trent Jones jr. alle mogelijkheden benut die het landschap bood, en dat heeft echt prachtige holes opgeleverd. Blikvanger is de zevende, een lange par 5 die van boven afloopt naar de zee. Overal heb je op die hole de vuurtoren in het zicht. Grappig detail: voor vertrek krijg je een ticket met een code, in te voeren op een automaat die achter de tee van de zevende staat. Die maakt vervolgens een foto die bij terugkeer is af te halen. Mooie herinnering aan een zonder twijfel onvergetelijke golfronde.

Meer berichten