Erick Jan Pennock: driving range tip

Algemeen
Tip op de range: zet het emmertje achter de mat, pak steeds twee of drie ballen en blijf zo in beweging.
Tip op de range: zet het emmertje achter de mat, pak steeds twee of drie ballen en blijf zo in beweging.

Als GPA-fysiotherapeut zie ik vooral in de voorbereidende maanden op het seizoen golf-gerelateerde rugklachten. In deze maanden wordt de driving range het meest bezocht. Er worden vaak meerdere mandjes achteloos en snel achter elkaar de wei in geslagen. Dat leidt tot een te langdurende aangesloten belasting van de rug, die voortdurend in een voorovergebogen houding staat. Het advies om de tip voor de driving range toe te passen helpt, maar soms is de klacht dan al aanwezig en leidt tot een bezoek aan ons.

Driving range-tip: plaats het ballenmandje 2-3 meter achter de afslagmat. Pak 2-3 ballen, sla deze rustig weg beginnend met de hoge ijzers en werk rustig toe naar de driver. Zo word je gedwongen om na elke twee tot drie ballen even anders te bewegen (lopen) waardoor net even die rust aan de rug gegeven wordt die nodig is.

Blessures door overbelasting

De golfswing is een complexe beweging die moeilijk te perfectioneren is en daarom veelvuldig herhaald moet worden. Bij de golfswing wordt niet alleen een kracht tot wel acht keer het lichaamsgewicht verwerkt in de ruggenwervels, maar ook wordt er een beroep gedaan op voldoende bewegingsuitslag van de wervelkolom. Om de optredende piekkrachten op te kunnen vangen is naast een juiste coördinatie ook een goede pré-activatie van de stabiliserende spiersystemen nodig.

Dat wil zeggen dat de diepe rompspiertjes al voor de start van de beweging actief moeten zijn om het geheel te stabiliseren. Met name deze activiteit van de rompspieren leidt bij het veelvuldig herhalen van de swing vaak tot een training van deze diepe rompspieren. Er vindt een aanpassing plaats op de belasting die ondergaan wordt, onder het credo ’de functie vormt het orgaan’. Zorg ervoor dat de trainingsopbouw geleidelijk is, want de aanpassing is dat ook. Blessures door overbelasting ten gevolge van een te steile trainingsopbouw zijn hier vaak het gevolg van.

Blessures door éénzijdige belasting

In 2015 (Rory van der Werff) hebben we met Doornbosgolf een onderzoek gedaan met een representatieve steekproef van 80 golfers om de invloed van de golfswing op de kracht van de rompmusculatuur na te gaan.

Resultaten lieten zien dat naarmate de speel- en trainingsfrequentie van de golfer hoog is dit significant terug te zien is in een grotere rechtsom rotatie van de romp (éénzijdige mobiliteit) en een sterkere rechter buitenste schuine buikspier (éénzijdige kracht) bij de rechtshandige golfer. Blessures door disbalans van spierkracht en mobiliteit zijn vaak het gevolg.

Eric Jan Pennock, GPA-fysiotherapeut (gecertificeerd TPI level3), Doornbos Fysio Groep, Breda. www.doornbosgolf.nl

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27