Han Fenijn: dubbele pet

Algemeen
Keuringen om te bepalen of golfers eventueel in aanmerking komen voor een licentie voor de EDGA.
Keuringen om te bepalen of golfers eventueel in aanmerking komen voor een licentie voor de EDGA.

Als golffysio heb ik een dubbele pet op. Enerzijds werk ik in goede samenwerking met de golfpro’s van Golfbaan Regthuys met clubgolfers die golfspecifieke klachten hebben. Anderzijds ben ik betrokken bij het landelijk testen en screenen van golfers met een fysieke beperking voor de EDGA, de European Disabled Golf Association.

Clubgolfers

Maandelijks behandel ik zo’n twee à drie golfers. Misschien niet veel, maar het geeft wel veel voldoening als bijvoorbeeld iemand met een beperking van de bekken- en schouderrotatie na een ongeval door mobiliserende oefeningen weer als vanouds met zijn geliefde sport bezig kan zijn.

Een ander mooi voorbeeld van de gezamenlijke aanpak van pro en mij is de behandeling van een tenniselleboog. Een combinatie van: afleren in de club te knijpen, verbetering van de timing en oefeningen ter verbetering van de rompstabiliteit, blijkt succesvol in het komen tot een beter balcontact en een meer ontspannen swing. Hierdoor wordt een aantal mogelijke oorzaken van de klachten weggenomen, zodat ze niet meer terugkeren. We nemen de gehele bewegingsketen in ogenschouw. Door de keten te behandelen, verbetert automatisch het onderdeel (in dit geval de elleboog) en dat in goede samenwerking van fysio (biomedisch) en pro (technisch).

Golfers met fysieke beperking

In onze praktijk worden de landelijke keuringen gedaan voor de EDGA. Samen met Hans Arendzen (revalidatiearts) mag ik voor de EDGA als Eligibility Assessor optreden. Dat wil zeggen als een soort keurmeesters om mensen te classificeren.

Eigenlijk is iedereen wel ergens fysiek beperkt. Maar hier gaat het erom na te gaan of de fysieke beperking/handicap dusdanig is, dat de persoon mag deelnemen aan het door de EDGA georganiseerde (inter)nationale wedstrijdcircuit zodat er een eerlijke competitie ontstaat. Het mooie van dit werk is dat we de mensen op het spoor zetten van wat ze nog wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Als een speler aan bepaalde eisen voldoet wordt hij/zij geschikt (eligible) geacht en krijgt een pas voor de World Ranking for Disabled Golfers.

Vanuit mijn eigen ervaring als sporter in het wielrennen en badminton, waarmee ik door gezondheidsklachten moest stoppen, ben ik bijzonder gemotiveerd geraakt om mensen met een fysieke beperking te mogen helpen. Ik heb veel respect gekregen voor deze uitermate positief ingestelde mensen.

Fysiotherapie Middendorp, Dorpsstraat 33, 1747 HA Tuitjenhorn, 0226-393942. www.fysiotherapiemiddendorp.nl Meer over EDGA: www.edgagolf.com

art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58