Voor Luiten en Besseling streep door Spelen in Tokio

Algemeen
Joost Luiten had graag weer Nederland vertegenwoordigd op de Spelen, maar mag niet. ,,NOC*NSF begrijpt weinig van golf.''
Joost Luiten had graag weer Nederland vertegenwoordigd op de Spelen, maar mag niet. ,,NOC*NSF begrijpt weinig van golf.'' ((Foto: golfsupport.nl))

Het olympisch golftoernooi in Tokio moet het volgende maand doen zonder inbreng van Nederlandse golfers. Zowel Joost Luiten als Wil Besseling valt buiten de boot. Niet eens door de kwalificatie-eisen van het IOC, maar wel door de aanvullende eisen van NOC*NSF. En dat laatste zorgt wel voor onbegrip.

Met name Joost Luiten is teleurgesteld in de opstelling van het nationaal olympisch comité. De topgolfer keek ontzettend uit naar een hernieuwd olympisch optreden, nu in de Japanse hoofdstad. Al een jaar geleden was hij daarmee bezig. ,,Drie jaar geleden deed ik in Rio de Janeiro mee aan het Olympische golftoernooi, dat toen na 112 jaar weer terugkeerde op de Spelen. Het was een bijzonder ervaring. Over precies een jaar beginnen de Spelen van Tokio. Daar hoop ik weer bij te zijn. Het staat al groot in mijn agenda genoteerd’’, liet Luiten destijds weten.

Luiten kreeg toen zelfs al de vraag van TeamNL om zijn kledingmaten door te geven voor het olympisch tenue. ,,Daardoor begint het al een beetje te leven. Dat ik het al een keer heb meegemaakt, gaat me zeker helpen. De eerste ervaring is uit de weg. In Rio was het leuk om in het Olympische dorp te verblijven, maar het was er erg gehorig. Ik heb er slecht geslapen en had achteraf eigenlijk iets eerder naar een hotel buiten het dorp moeten gaan. Dat overkomt me nu dus niet meer.’’

Voor de buis

Met dat laatste heeft Joost Luiten op een wrange manier gelijk gekregen, want terwijl de wereldtop zich meet in Tokio, zit Luiten thuis voor de buis, net als Wil Besseling, die weliswaar een minder grote kans had, maar Tokio toch niet uit zijn hoofd had gezet. In beide gevallen is het vooral NOC*NSF dat een streep zet door hun Spelen. De nationale sportkoepel stelt als aanvullende – veel strengere – eis dat spelers in de top honderd van de wereld moeten staan om uitgezonden te worden. Daaraan voldoende Luiten (177) en Besseling (221) niet.

Veel te strikt, vindt de teleurgestelde Luiten, die ondanks alle extra maatregelen vanwege Covid-19 toch graag naar Tokio was afgereisd. ,,Met die overbodige extra eisen toont NOC*NSF in mijn ogen dat ze weinig van golf begrijpen. Spelers die buiten de top honderd van de wereld staan kunnen echt wel toernooien winnen. Sterker, dat komt regelmatig voor.’’

Met het missen van Tokio kan het heel goed zijn dat Luiten – nu 35 jaar – zijn laatste kans op deelname aan de Spelen heeft gehad. Dat maakt het voor de Bleiswijker extra zuur.

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27