Ladies European Tour keert weer terug in Nederland

Algemeen
Pasqalle Coffa is één van de Nederlandse blikvangers in het Big Green Egg Open.
Pasqalle Coffa is één van de Nederlandse blikvangers in het Big Green Egg Open. ((Foto: Tristan Jones))

Christel Boeljon krijgt na zes jaar eindelijk een opvolgster als winnares van het laatste Nederlandse toernooi op de Ladies European Tour. In 2015 zegevierde zij in het Deloitte Ladies Open. Eind juni, begin juli komt er op de Rosendaelsche dan toch een vervolg met het Big Green Egg Open.

Natuurlijk stond de terugkeer van de Ladies European Tour al gepland voor vorig jaar, ook op de Rosendaelsche. Maar daar kon, net als bij zoveel evenementen, uiteindelijk vanwege corona een dikke streep doorheen. Met een jaar vertraging komt het er nu alsnog van, en is de fraaie baan bij Arnhem van 30 juni tot en met 3 juli het decor voor de terugkeer van de Europese vrouwentop naar Nederland. Gelukkig gebeurt dat nu wel weer in een ‘traditioneel’ toernooi in plaats van de onzinnige formule die werd gehanteerd bij het laatste Deloitte Ladies Open, compleet met muziek in de baan.

In het Big Green Egg Open is natuurlijk ruimte voor Nederlandse speelsters. Niet voor Anne van Dam, al zou zij maar wat graag op haar thuisbaan een gooi naar de titel doen. Maar Van Dam geeft – begrijpelijk – prioriteit aan de toernooien van de LPGA Tour, waar haar seizoen tot nu toe een wat moeizame start kent. Los van Van Dam herbergen de Nederlandse dames echter weinig toppers meer. De tijd van Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel ligt achter ons, en echte opvolgers zijn nog niet opgestaan.

Precies dat is echter ook één van de redenen om dit toernooi te organiseren. Het evenement moet fungeren als een stimulans voor meisjes en vrouwen om te gaan golfen, en dan liefst natuurlijk nog op prestatief niveau.

Dewi Weber

De blikvanger als het gaat om Nederlandse dames komt echter wel over uit Amerika. Dewi Weber speelt daar op de Symetra Tour, het niveau direct onder de LPGA Tour. De 25-jarige Weber heeft een succesvolle loopbaan gehad als amateur in Nederland en jaagt nu dus op een kaart voor de LPGA Tour. Speciaal voor het Big Green Egg Open komt ze echter terug naar eigen land.

De tweede prominente Nederlandse is Pasqualle Coffa. Haar verhaal is best wel bijzonder, want de 24-jarige Brabantse golft nog niet eens zo heel lang. Pas zeven jaar geleden pikte ze de sport op, waarna ze in de jeugd- en amateurtoernooien snel naam maakte. Inmiddels is ze professional, speelt ze doorgaans op de LET Access Series in een poging daar een kaart te winnen voor de Ladies European Tour. Maar ondertussen speelde ze dit seizoen al negen toernooien op het hoogste niveau, werd ze daarin één keer twaalfde en bezet ze – op moment van schrijven – plaats 42 op de ranking van de Ladies European Tour.

En dan is er nog Romy Meekers. Misschien wel het grootste Nederlandse talent bij de dames. Maakte grote indruk in tal van internationale en nationale toptoernooien. Zo won ze onder andere het prestigieuze Italiaans amateurkampioenschap. De laatste jaren worstelt Meekers echter een beetje met haar vorm, maar maakte ze desondanks de stap naar de professionals. Als Meekers haar spel weer op de rails heeft, is zij echt een speelster om in de gaten te houden.

Amateurtalenten

Daarnaast zijn er nog twee amateurtalenten uitgenodigd om deel te nemen: Lauren Holmey en Anne-Sterre den Dunnen. Holmey (18) komt eigenlijk uit Parijs, maar heeft een Nederlandse moeder. Enkele jaren geleden koos ze ervoor in en voor Nederland te gaan spelen, omdat daar meer structuur was dan de Franse bond kon bieden. Inmiddels veroverde ze de nationale strokeplaytitels onder 15, onder 18 en onder 21, plus de titel bij de dames. Zo ver is Den Dunnen (17) nog niet, maar de speelster van Houtrak maakt wel snel furore. Op de wereldranglijst is ze op plaats 146 ook de hoogst genoteerde Nederlandse. Den Dunnen heeft voor volgend jaar al een uitnodiging binnen om te studeren en te golfen aan de universiteit van Wake Forest.

Het gros van de deelnemers komt echter uit het buitenland, en daar zitten veel sterke speelsters tussen. Wat te denken van Pia Babnik. Pas zeventien jaar, maar al wel de leidster in de Road to Costa del Sol, de officiële ranking van de Ladies European Tour. Babnik zegevierde al in het Jabra Ladies Open, en de kenners voorzien voor haar een mooie toekomst. Ook de nummer twee en drie van de ranking, de Duitse Olivia Cowan en de Zuid-Afrikaanse Lee-Anne Pace zijn erbij op de Rosendaelsche. Pace was al tien keer winnares op de Ladies European Tour. Verder staan grote namen als Amy Boulden, Carly Booth, Florentyna Parker en Kylie Henry straks op de tee.

Big Green Egg

Big Green Egg is sinds 2020 partner van de NGF en ook titelsponsor van dit bijzondere toernooi. ,,Wij spannen ons niet alleen in om een goede partner te zijn voor de NGF maar zeker ook voor dit Ladies Open omdat we talentontwikkeling en vrouwengolf een warm hart toedragen’’, vertelt Wessel Buddingh’ van Big Green Egg. ,,We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren, onder andere door het verzorgen van culinaire hoogstandjes op de Big Green Egg. We willen mensen graag laten genieten. Het toernooi past precies in onze doelstelling om met elkaar mooie herinneringen te maken.’’

Pia Babnik als winnares van het Jabra Ladies Open, en daardoor de huidige nummer één van Europa.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27