Talentje Britt van Leeuwen: ‘Als ik toernooi win, juich ik hard’

Algemeen
Britt van Leeuwen: ,,Zo ver slaan als Anne van Dam, dat zou ik later ook wel willen.’’
Britt van Leeuwen: ,,Zo ver slaan als Anne van Dam, dat zou ik later ook wel willen.’’

door Adrienne van der Smagt

Ze is vrolijk, fanatiek, houdt van een grapje, zit in groep zeven en wil graag naar college in Amerika. De beste golfer van de wereld is Dustin Johnson, vindt de tienjarige Britt van Leeuwen. Corona had voordelen, Britt ging met haar vader tijdens de lockdown voor het eerst naar de driving range. Daar voelde ze hoe lekker het was een bal te slaan. En ze ontdekte hoe gezellig het was met haar vader alleen op stap te zijn. Ze woont op IJburg in Amsterdam, ziet zichzelf later als pro over de wereld reizen, maar zit nu op basisschool Het Podium en heeft een aardige meester.

Hoe heet je meester? Meester Bas. Hij is echt een leuke meester. Hij geeft goed les en is ontzettend grappig. Ik moet altijd erg om hem lachen en de andere kinderen ook. Als mijn vriendinnetjes en ik te veel kletsen, zegt hij: Zijn jullie weer aan het knuffelen?

Klets je tijdens golf veel? Soms wel. Op les heb ik een vriendinnetje. Ze heet Lexi en ze is een jaartje ouder dan ik. We hebben het heel gezellig samen en gaan ook samen de baan in. Lexi is het enige meisje uit de groep. Ook al kletsen we soms, ik let wel goed op wat er gezegd wordt. Ik ben namelijk heel fanatiek en wil de slagen goed leren. We zijn op dit moment met mijn swing bezig en die wordt steeds beter. Ik moet iets meer draaien in mijn backswing. Daar ben ik nu op aan het trainen. En ik ga mijn handicap halen, dat wil ik graag.

Wie in de wereld heeft nog meer een goede swing? Anne van Dam en Dustin Johnson. Dustin Johnson is groot en sterk. Hij is altijd cool en slaat de bal heel ver. Hij is de beste van de wereld.

Hoe slaat Anne? Ver, Anne slaat heel ver. Dat zou ik later ook willen, zo ver slaan als Anne. Ze is de beste van Nederland en ze speelt in Amerika tussen de beste vrouwen van de wereld. Ze heeft al veel gewonnen en ze is ontzettend aardig. Ik vind haar heel goed met haar mooie swing. Ik hou zelf erg van mijn driver. Als ik die goed raak, vliegt de bal mooi en ver. Ik sla dan ongeveer tussen de honderd en honderdvijftig meter.

Je golft veel met je vader, hoe is zijn swing? Mijn vader heeft een rustige mooie swing. Ik vind het heel leuk samen met hem naar de golfbaan te gaan. Het is gezellig, we kletsen samen. Het is fijn met mijn vader alleen. Mijn vader begeleidt me ook in de baan. Soms raak ik gefrustreerd als het niet lukt in de baan. Uit boosheid heb ik weleens een club weggegooid.

Wat gebeurde er toen? Mijn vader werd boos en zei dat ik zoiets nooit meer mocht doen. Toen dacht ik, dat zal ik dan ook niet meer doen. Mijn vader helpt mij goed met golf maar ook met hoe ik met een slechte bal moet omgaan. Mijn vader weet veel van golf, hij heeft eigen golfpodcast.

Wat leuk. Ben je al eens in de golfpodcast van je vader geweest om over golf te vertellen? Nee, eigenlijk niet. Dat is misschien best een leuk idee.

‘Als ik de bal goed raak,

vliegt hij mooi en ver’

Golft de rest van het gezin ook? Nee, ik kom uit een samengesteld gezin. Ik heb twee broers en twee zussen, ik ben de jongste. Soms word ik wel verwend. Als ik bijvoorbeeld heel goed heb gegolfd en de ballen ver heb geslagen, mag ik een cadeautje van ze uitkiezen bij Ali Express. Ze vinden me ook weleens lastig hoor, dan kom ik een beetje klieren als ze net rustig op hun kamer zitten.

Moet een golfer een doorzetter zijn? Natuurlijk, je moet altijd doorgaan, wat er ook gebeurt. Je moet je steeds opnieuw concentreren om zo goed mogelijk te spelen. Ik wil elke keer beter worden en daarom wil ik zoveel mogelijk trainen. Ik baal enorm als ik niet kan spelen.

Je denkt erover in Amerika te gaan golfen? Jazeker, dat lijkt me echt mooi op college in Amerika. Mijn nichtje doet aan schoonspringen. Ze zit op college op Hawaï, dat is natuurlijk heel cool. Verder houd ik erg van nieuwe plekken ontdekken. Weg van Nederland en in andere landen nieuwe mensen ontmoeten. Voor golf wil ik graag naar Amerika. Als ik mocht kiezen, koos ik voor Los Angeles, dat lijkt me een mooie stad.

Hoe belangrijk is kleding op de golfbaan? Ik vind dat een golfer er netjes uit moet zien. Maar met trainen heb ik ook weleens een trainingspak aan hoor. Ik heb twee lievelingstruien die ik graag draag. Ze zijn van Lindenberg. Ze zijn mooi en zitten heerlijk, dat merk mag mij wel sponsoren.

Ben je een goede putter? Ik hou wel van putten, maar het is moeilijk om snelheid in te schatten op de green. Het leukst is natuurlijk om de bal zo dicht mogelijk bij de vlag te krijgen.

Je wilt later spelen op de LPGA Tour, wat is daar mooi aan? Dat je de hele dag mag golfen in de wereld op mooie banen. Dat je van het ene land naar het andere vliegt. Als je wint kijkt het publiek naar je en weten ze wie je bent, ze klappen voor je. Dan zeggen ze, kijk daar heb je Britt, zij heeft gewonnen. Als ik later een groot toernooi win, ga ik heel hard juichen. En dan hoop ik dat mijn familie erbij is. Mijn moeder golft niet vaak, ze heeft wel haar GVB. Ze komt graag naar mij kijken.

Je houdt van vliegen over de hele wereld. Is het vliegtuig je favoriete vervoermiddel? Om ver te reizen ga je met het vliegtuig. Je kan overal komen, dat is natuurlijk super. Een vliegtuig is mooi, maar mijn favoriete vervoermiddel is toch de scooter van mijn oudste zus. Bente brengt mij weleens op de scooter naar hockey, dat ik ook doe naast golf. Dan moet ik wel een helm op, maar ik ben wel lekker snel bij hockey.  

Britt (rechts) en haar golfvriendinnetje Lexi. ,,We hebben het heel gezellig samen.’’
art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58