Koning Louis komt naar Dutch Open op Bernardus

Algemeen
Louis Oosthuizen is op de negende plaats van de wereldranglijst de hoogst genoteerde speler in het Dutch Open.
Louis Oosthuizen is op de negende plaats van de wereldranglijst de hoogst genoteerde speler in het Dutch Open. (Foto: Getty Images)

Bijna had Daan Slooter de gouden slag geslagen waar elke toernooidirecteur een keertje op hoopt. Drie dagen lang had het er alle schijn van dat het Dutch Open in september de ‘Champion Golfer of the Year’ zou kunnen verwelkomen, ofwel de winnaar van The Open. Op de slotdag zag echter niet alleen Louis Oosthuizen zijn droom in rook opgaan, maar ook Slooter. Niettemin is de komst van ‘Koning Louis’ naar Bernardus uiterst welkom.

Het zijn lastige tijden om een topveld te strikken voor toernooien als het Dutch Open. Op de kalender net even niet gunstig geparkeerd – direct na het BMW PGA Championship en direct vóór de Rydercup – en een prijzenbudget van een miljoen euro dat ook niet direct mensen even over de streep trekt. Dan is het vastleggen van een internationaal erkende topspeler als Louis Oosthuizen altijd een highlight.

Want Louis Oosthuizen is natuurlijk niet zomaar iemand. De 38-jarige Zuid-Afrikaan heeft gewoon wél een Major achter zijn naam staan: The Open van 2010. Daarnaast toonde hij de laatste jaren in menig groot toernooi dat hij één van de beste spelers van de wereld is op dit moment. Liefst zes keer eindigde hij als runner-up in een Major, de laatste keer afgelopen mei als laatst overgebleven belager van Phil Mickelson in het PGA Championship. Niet voor niets staat Oosthuizen op de negende plaats van de wereldranglijst. Alleen vanwege zijn nationaliteit kan hij zich vrijmaken om op Bernardus te spelen. Was hij Amerikaan of Europeaan, dan had Oosthuizen gewoon een week later de Rydercup gespeeld.

Ook in The Open op Royal St Georges toonde Oosthuizen weer zijn klasse. Drie dagen lang ging de Zuid-Afrikaan aan de leiding. Mocht hij winnen, dan zou dat een enorme bonus zijn voor toernooidirecteur Daan Slooter en het Dutch Open. Maar op de laatste dag moest Oosthuizen uiteindelijk Collin Morikawa laten voorgaan. 

Terugkeer

Niettemin zal Slooter gelukkig zijn met de terugkeer van Oosthuizen, die al eerder zijn opwachting maakte in het – toen nog – KLM Open. Nu is hij er dus van 16 tot en met 19 september weer bij, op Bernardus deze keer. ,,Oosthuizen is de hoogstgeplaatste speler op de wereldranglijst die niet uit Europa of Amerika komt. Met andere woorden; hij is een geweldige aanwinst’’, stelt Oosthuizen. ,,Dat hij tot de allerbesten van de wereld behoort, bewees Oosthuizen in mei nog maar eens in het PGA Championship door nipt achter Phil Mickelson te eindigen en met zijn derde plaats in The Open.’’

Oosthuizen is niet de enige Zuid-Afrikaan die met gepaste trots wordt gepresenteerd. Dat geldt, uiteraard in iets mindere mate, ook voor Garrick Higgo, de nieuwste sensatie uit Zuid-Afrika. ,,Een jaar gelede nog de nummer 190 van de wereld, en nu in de top veertig’’, weet Slooter. Die opmars dankt Higgo aan een paar fenomenale prestaties. Hij zegevierde dit jaar al in twee toernooien van de European Tour, maakte snel daarna zijn opwachting op de PGA Tour en wist ook daar al een keer te winnen.

Vijf troeven

Ook Nederland zelf is natuurlijk vertegenwoordigd en wel met vijf troeven. Naast Joost Luiten is dat natuurlijk ook Wil Besseling, de beste Nederlander van het laatste KLM Open op The International. Ook Darius van Driel, Lars van Meijel en Daan Huizing zijn straks op Bernardus van de partij.

De organisatie bereidt zich voor op een Dutch Open 2021 met publiek. ,,Wij volgen het openingsplan van de Nederlandse overheid en dat ziet er op dit moment heel goed uit’’, vertelt Slooter. ,,We gaan ervan uit dat het in september 2021 weer mogelijk is om een succesvol, aantrekkelijk en veilig toernooi te organiseren met al onze bezoekers. Vanzelfsprekend met inachtneming van de dan geldende coronamaatregelen.”

Daarnaast was er nog prettig nieuws van de orgtanisatorische kant, met de presentatie van TCS als nieuwe partner naast ING Private Banking en KLM. ,,TCS is al bijna dertig jaar actief in Nederland’’, stelt Josu Devasia, Algemeen Directeur TCS Nederland. ,,We zijn erg blij om partner te worden van het Dutch Open, een van de meest innovatieve en duurzame golfevenementen van de Europese Tour. Wij geloven dat innovatie ontstaat wanneer verschillende ecosystemen samenkomen en het Dutch Open biedt daarvoor een mooi platform. We willen graag onze technologische knowhow, onze internationale ervaring in het verrijken van sportevenementen en ons ecosysteem van partners inzetten om eennog boeiender Dutch Open te creëren dat bedrijven uit alle gebieden helpt om nieuwe, zinvolle en duurzame partnerschappen op te bouwen.’’

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27