Dubbele matchplaytitels voor Modder en Verdonk

Algemeen
Aydan Verdonk kijkt zijn bal na. Op Geijsteren won hij het Nationaal Open Matchplay.
Aydan Verdonk kijkt zijn bal na. Op Geijsteren won hij het Nationaal Open Matchplay. ((Foto: golfsupport.nl))

Je zou misschien mogen concluderen dat matchplaytoernooien een beetje in. Het verdomhoekje zitten. Er is dit jaar te weinig ruimte of animo gebleken om zowel een NK Matchplay te houden als een Nationaal Open. En dus werden beide titels vergeven in één en hetzelfde evenement. Aydan Verdonk en Daniëlle Modder toonden zich de besten.

Al jarenlang worden beide toernooien gescheiden gespeeld. Het NK Matchplay uiteraard onder de vlag van de NGF en het Nationaal Open – met inbreng van profspelers én amateurs – onder de vlag van de PGA Holland. Het accent in de organisatie verschoof de laatste tijd al meer richting PGA Holland en nu zijn beide evenementen dus samengebracht in één toernooi. Een jammerlijke ontwikkeling, want matchplay blijft een prachtige spelvorm die absoluut een eigen NK verdient.

In ieder geval werd er op de baan van Geijsteren vol overgave gestreden om de titels. Bij de dames kwam het in de halve finales aan op een confrontatie tussen de zusjes Noa en Fleur van Beek versus Daniëlle Modder en kersvers Nederlands kampioene strokeplay Marit Harryvan. De Van Beekjes ontliepen elkaar, zodat er geen ‘zustermoord’ aan te pas kwam. Maar beide haalden ze ook niet de finale. Harryvan was met 2 holes up te sterk voor Noa van Beek, terwijl Modder met 5&4 Fleur van Beek weinig kans gaf.

In de finale trok Modder die lijn door. Opnieuw kwam ze sterk voor de dag, en hoewel Marit Harryvan de laatste weken in uitstekende vorm steekt, had de speelster van de Noord-Nederlandse toch weinig kans tegen Modder. Die pakte uiteindelijk met 4&3 de overwinning en dus beide titels.

Bijltjesdag

Bij de heren was het in de kwartfinale bijltjesdag voor de professionals. Zowel Mark Reynolds, Fernand Osther – beide erkend goede matchplayspelers – als Michael Wedema gingen eraf. Dat gebeurde soms opvallend hard. Reynolds verloor met 2&1 van Abel Derksen, terwijl Osther een flinke tik kreeg van Emilio Meijer (6&5). Aydan Verdonk had weinig moeite met Darcy Peeters (6&4), terwijl Wouter de Vries ook met vier holes te gaan klaar was met Wedema (5&4). Grote zeges opnieuw in de halve finales, waar Verdonk eenvoudig afrekende met Derksen (6&5) en Meijer kansloos was tegen De Vries (4&3).

In de finale toonde Aydan Verdonk opnieuw aan waarom hij zo’n gevreesd tegenstander is als het om matchplay gaat. Met zijn machtige drives als wapen maakte hij het De Vries te moeilijk. Die probeerde lang bij te blijven, maar moest zich na de zestiende gewonnen geven: 3&2.

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27