Winter golffitness programma

Algemeen
Afbeelding

De winter komt eraan. En dat betekent heel veel kansen om sterker, mobieler en fitter het nieuwe seizoen in te gaan. Althans, dat is wat er mogelijk is. En dat is ook wat ik voor jou wens!

Voor mij als golf performancecoach betekent dat voornamelijk veel bewegingsanalyses. Vanuit de resultaten die voortkomen uit de specifieke golftesten van het Titleist Performance Institute die ik met mijn golfers doe en mijn intake-formulieren maak ik rapporten op. Daarna ga ik aan de slag met het maken van alle individuele programma’s. Wat doen we nog meer? Reflecteren, nieuwe doelen stellen, planning uitzetten en keuzes maken. Maar het allergrootste focuspunt is de fysieke capaciteit en bufferzone vergroten. 

Structuur

Off season is de periode waarin golfers minder wedstrijden hebben en juist massaal focus leggen op functionele beweging en krachtontwikkeling. Tegenwoordig is het off season voor de Tour-professionals maar heel kort. Maar hoe lang of kort jouw winterperiode ook is, je moet ervoor zorgen dat je effectief traint. Daarom wil ik je meenemen in mijn wereld met de intentie je iets bij te brengen over de kansen die er liggen. Ik hoop je te inspireren maar vooral te activeren tot het aanzetten van golffitness en golfyoga. Om je te helpen eerst GOED te bewegen en daarna véél te bewegen. De sleutel tot succes hierin? Structuur. Het is tevens ook de meest uitdagende factor voor golfers in het off season. Via een Instagram poll die ik heb gedaan onder mijn bijna 7000 volgers bevestigde 75 procent dat zij hiermee moeite hadden. 

Stappenplan 

  1. Voorbereiding fase 1: Doe de Titleist Performance Institute fysieke screening bij een gecertificeerde actief-geregistreerde professional
  2. Voorbereiding fase 2: Evalueer de volgende aspecten: slaap, voeding, stress levels, smart doelen, mentale staat en algemene gezondheid. 
  3. Trainingsfase 1: het wegwerken van beperkingen in mobiliteit en stabiliteit. 
  4. Trainingsfase 2: het vergroten van kracht in de belangrijkste bewegingen zoals de squat, deadlift, pull en press. Denk aan vier tot zes sets van vijf tot acht herhalingen. 
  5. Traininsfase 3: speed, speed, speed. De focus op krachttraining verminderd waardoor 1 à 2 sessies per week volledig gericht op snelheid kunnen worden geïntegreerd. 
  6. Trainingsfase 4: explosiviteit. Dat is de combinatie van kracht en snelheid. 
  7. Tussendoor zijn evaluaties en korte screeningmomenten altijd waardevol.

Dunne lijn

Even een korte toelichting op dit stappenplan, want iedere situatie is natuurlijk uniek, elk lichaam is anders en het plan heeft veel meer nuances dan wat ik hier kort schets. Zoals bijvoorbeeld de duur van elke fase. Die is heel persoonlijk en afhankelijk van vele factoren maar denk aan minimaal vier weken per fase. Toch kun je je verwachtingen niet vasthouden aan een schema. Na tien jaar golfers te hebben begeleid leert de ervaring dat je nog zo’n perfect schema op papier kunt hebben (en dat op papier alles klopt en feilloos is), het eigenlijk waardeloos is als je het niet ter plekke kunt aanpassen. Waarom? Life happens! Simpelweg omdat er altijd onverwachte zaken op ons pad komen (die wel of niet met golf te maken hebben) waardoor er bijgestuurd moet kunnen worden. Dat vraagt mentale flexibiliteit en enorme kenniscapaciteit van de coach maar ook begrip vanuit de speler. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: verwachtingsmanagement is essentieel. Ik zie daarnaast de valkuilen dat er fases worden overgeslagen, niet worden herhaald of niet gelinkt worden naar de swing en golfspel. En dat is niet jouw fout uiteraard, want soms weet je gewoon niet anders. 

Kracht van herhaling

Ik ben ervan overtuigd dat als je deze structuur implementeert je effectief kunt trainen. En als je je bewust bent van alle nuances en jouw persoonlijke kansen en uitdagingen ben je stappen dichterbij het voorkomen van blessures door overbelasting in het nieuwe seizoen. Dan sta je al 1-0 voor. Wat ik vooral voor je wens is een heerlijke soepele, krachtige swing en fit lichaam. Mijn wereldwijde missie is om een sterke golfcommunity te ondersteunen en ontwikkelen. En daarom val ik nog een keer in de herhaling: dat er geen golffitness nodig is om lang en goed te kunnen golfen is een groot misverstand. Dit grootste misverstand in de wereld van golf weerhoudt nog te veel golfers van meer plezier en beter resultaat. 

Paradox 

Het is wellicht veel informatie en dat zet je dan misschien weer aan het denken. Dat is nu juist weer niet de bedoeling, dat is de paradox van topprestaties in golf. Lees, oefen, ervaar en neem mee wat je aanspreekt in alles wat je wordt aangeboden. Doe ermee wat je zelf wilt of wat goed voor jou voelt. Ook daarin kun je later nog bijsturen. Als je nog overweegt of dit allemaal wel voor jou is of twijfels hebt, probeer dan gewoon een keer aan de slag te gaan met mijn online golftraining (kijk op www.lpgolfperformance.nl/stronggolfer). Het zal je inspireren en ondersteunen deze winter, zoals het al bij honderden golfers over de hele wereld heeft gedaan. 

art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
Koop nu alvast je tickets voor het KLM Open van 2024 op The International in A..
28 mrt, 09:00
art cover
Martijn & Jan Kees
27 mrt, 09:00
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
26 mrt, 19:00
art cover
Tovenarij
26 mrt, 12:42