Stuivertje wisselen op LPGA Tour: Dewi Weber in, Anne van Dam uit

Algemeen
Dewi Weber veroverde in haar derde poging een kaart voor de LPGA Tour. ,,Ik ben er klaar voor.''
Dewi Weber veroverde in haar derde poging een kaart voor de LPGA Tour. ,,Ik ben er klaar voor.'' ((Foto: golfsupport.nl))

Stuivertje wisselen op de LPGA Tour. Dewi Weber wist daar in de Qualifying School een kaart te veroveren. Dat was het goede nieuws. Minder goed was dat Anne van Dam daarentegen haar speelrecht verloor. Zodoende heeft Nederland komend jaar opnieuw één speelster op de beste vrouwentour van de wereld.

Voor Dewi Weber is haar resultaat natuurlijk fantastisch. De 24-jarige speelster uit Groningen deed voor de derde keer een gooi naar een kaart voor de LPGA Tour, en ditmaal was inderdaad drie keer scheepsrecht. Voor het eerst in haar loopbaan heeft Weber startrecht voor de sterkste Tour ter wereld, en dat komt in haar ogen op het juiste moment. ,,Ik weet nu dat ik daar eerder misschien niet aan toe was, maar nu echt wel’’, stelt Weber.

Weber speelde over de hele linie uitstekend tijdens de altijd loodzware Qualifying School, waarin voor de laatste fase – de Q-Series – maar liefst acht ronden moeten worden afgewerkt. Eerste werd vier keer gespeeld op Magnolia Grove in Mobile, Alabama. Vervolgens verkaste iedereen naar de ook in Alabama gelegen course van de Highland Oaks Golfclub, waar dan de laatste vier ronden werden afgewerkt.

De Groningse, die in de Verenigde Staten recent nog verhuisde van Florida naar Californië, verliet Magnolia Grove al met een comfortabele positie. Weber was acht onder par en stond er buitengewoon goed voor. Ze wist wat haar te doen stond in de resterende vier rondjes op Highland Oaks, en dat was een heel andere mindset dan bij de eerste twee jaren op de Q-Series. ,,Dan denk je vooral nog dat je echt laag moet gaan. Het is een automatisme een toernooi te willen winnen zelfs, maar daar gaat het in dit geval niet om. Alles bij elkaar houden, hier en daar een birdie maken en vooral geen dure fouten maken.’’

Controle

Dat voerde Weber vervolgens allemaal uitstekend uit. Zeker na ronde vijf, de eerste op Highland Oaks, stond ze er uitstekend voor. Weber leverde een kaart in met 66 slagen en kwam daardoor zelfs op veertien onder par. Vanaf dat moment voerde controle de boventoon. Degelijk spel, geen gekke dingen en niet per se meer birdies willen najagen. Dat bleek meer dan lonend voor Weber, die uiteindelijk met die score van veertien onder op een fantastische tiende plaats eindigde en daarmee legde ze beslag op een uitstekende kaart voor komend jaar.

Dat had Anne van Dam uiteraard ook graag gewild, maar de vrouw die twee jaar lang opzien baarde op de LPGA Tour met haar enorme drives én ook nog eens alom lof oogstte voor haar swing, zal grotendeels ontbreken. De Arnhemse kwam de eerste week nog wel goed door, maar leverde in de tweede week simpelweg te veel slagen in. Van Dam eindigde een slag boven par op de zestigste plaats, en dat waren vijf slagen te veel om aanspraak te kunnen maken op één van de 45 kaarten.

Zuur voor Van Dam, die nu meteen op een kruispunt in haar loopbaan staat. Gaat ze spelen op de mindere Symetra Tour, of keert ze terug naar de Ladies European Tour waar ze al zo succesvol was?

art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58