Enthousiast talent Daphne Haemers: ’Backspin op de green is leuk!’

Algemeen
Daphne Hamers.
Daphne Hamers.

door Adrienne van der Smagt

Als vierjarige vond ze slaan met een plastic golfclubje dat haar ouders haar gaven meteen leuk. Vandaag de dag denkt ze over een professionele carrière en traint ze intensief met Peter Cantraell. Hij is technisch en dat is volgens Daphne Haemers wel de basis om constant te worden.

Je trainer is Peter Cantrell. Hoe is het contact tussen jou en hem? Heel goed. Wij voelen elkaar goed aan, hebben echt een klik. We kunnen samen hard trainen maar we lachen ook veel. Dat heb je nodig als je traint. Hij komt uit Australië en spreekt Nederlands met Engels accent. Peter is erg technisch. Techniek is de basis van constant spel. Peter probeert mij ook een goede routine te brengen. Ik ben daar nogal slordig in. 

Dat klinkt serieus. We zijn ook serieus, maar Peter is grappig en probeert mij vaak voor de gek te houden. Hij steunt mij tijdens wedstrijden. Hij maakt altijd tijd voor mij vrij als ik op de baan ben.

Waar let hij op? Dat ik niet te veel van buiten naar binnen sla. Ik beweeg te veel met mijn heupen en zet soms mijn handen op slot op de grip. Als het goed gaat sla ik recht en als het minder gaat wordt dat een slice-je. Hij verbetert mijn swing ook altijd stukje voor stukje, terwijl ik wil dat het in één keer goed gaat.

Is hij je enige trainer? Nee, bij de NGF word ik door Wim Nijenhuis en Niels Kraaij getraind. Bij de NGF-trainingen op zondag is het harstikke leuk. Daar kom ik veel leuke meiden tegen. We trainen dan op The Dutch. Bij Amelisweerd zijn niet zoveel meiden van mijn leeftijd. 

Ga je competitie spelen? Ja, in dames 1. Dat is reuze spannend. Ik ga het heel zwaar krijgen. Amelisweerd heeft twee teams in de hoofdklasse. Jammer genoeg zijn er niet veel meiden op de club. Ik kan wel een oproepje doen voor nieuwe leden. Wie wil er bij mijn club komen spelen in de hoofdklasse? Ben je een beetje goed, kun je zomaar hoofdklasse spelen. Niet gek toch?

Waarom bij Amelisweerd? Dat is een ontzettend leuke, gezellig club waar iedereen zich thuis voelt en aardig is voor elkaar. De baan is mooi. De maandbeker spelen is superleuk en je leert veel mensen kennen. Het is op Amelisweerd gewoon heel er gezellig. Ik hoop dat mensen zich nu gaan aanmelden, maar vooral meiden. 

Je bent vroeg begonnen met golf. Vond je het meteen leuk? Enorm leuk. Mijn ouders golfen ook allebei. Elk jaar gingen we naar Portugal. Daar ben ik begonnen. Ik sloeg met kleine clubjes ballen in het zwembad. Mijn ouders doken de ballen weer op. Dat was heel grappig. Daarna ging ik met een putter en wat clubs naar de driving range als mijn ouders gespeeld hadden. Mijn vader legde dan de bal klaar en ik maar slaan. Ik heb al eens blaren op mijn handen gehad omdat ik niet wilde stoppen.

Je bent longhitter, hoever sla jij met je driver? Meestal rond de tweehonderd meter, afhankelijk van de wind. Ver slaan vind ik heerlijk. 

Anne van Dam is ook een longhitter, wat leer je van haar? Ik volg Anne van Dam op Insta. Ze heeft het soms zwaar. Ze slaat zo ongelofelijk ver en ze heeft zo’n mooie swing. Ja, daar kijk ik wel eens naar. Haar houding op de baan vind ik ook goed. Ze is altijd rustig, ook na een slecht schot. Dat vind ik knap.

Word jij dan boos op jezelf als je een fout maakt? Van binnen wel. Ik probeer mijn boosheid niet te laten zien zodat ik geen holes verknal. 

Wie volg je nog meer op Insta? Noa en Fleur van Beek en Anne Sterre den Dungen. Die meiden zijn goed. Ik kijk naar de filmpjes die ze op hun Insta account plaatsen. Soms zie ik oefeningen die ze doen dat ik denk, ja, dat ga ik ook proberen. Bijvoorbeeld met spiegels werken is een goed idee. Noa en Anne Sterre gaan naar Amerika voor een studie en golf. Dat lijkt me gaaf om te doen. Romy Meekers is ook leuk om te volgen. Maar ook de meiden van de NGF Jeugdselectie onder vijftien jaar, waar ikzelf in zit.

Romy Meekers? Ja, zij is Nederlandse en speelt op de Tour. Ze komt steeds verder. Romy heeft een heel mooie swing. Op haar gezicht staat altijd het idee van, ik heb een plan en ik voer dat plan goed uit. Ze traint ook heel hard en…. toen ze jong was speelde zij ook op Amelisweerd. Sinds dit jaar ben ik ook fan van Tvesa Malik. Ze komt uit India en ik speelde met haar op het Big Green Egg Open op de Rosendaelsche. Dat is een toernooi dat onderdeel uitmaakt van de Ladies European Tour. Het was geweldig met haar te spelen. Ze was heel vriendelijk en relaxed en ik was onder de indruk van haar ijzers en korte spel.

Putten of chippen? Chippen vind ik leuker. Ik ben hard aan het oefenen om het te verbeteren. Als dat lukt wordt het ook steeds leuker. En ik mag Phil Mickelson niet vergeten, wat kan die man goed chippen.

Putten? Putten wordt wel steeds leuker omdat het veel beter gaat. Ik kom tot de conclusie dat het om putten gaat. Ik zag Tvesa Malik putten, die miste in 36 holes één putt binnen de vier meter en de rest ging erin. Ongelooflijk.

Ik hoorde dat je eigenwijs bent? Jaaaa, ik ben redelijk eigenwijs. Ik denk dat ik alles goed doe, ook als ik met mijn vader speel. Hij zegt soms dat ik wat fout doe en daar ga ik eigenlijk altijd tegen in. Ik doe het op mijn manier, roep ik dan. Maar ik moet eerlijk bekennen dat mijn vader vaak gelijk heeft. En als we er niet uitkomen heeft Peter Cantrell altijd gelijk. 

Ben je een doorzetter? Ja, ik doe veel met wat ik leer van iedereen. Ik ga steeds beter met teleurstellingen om. Ik kan mij steeds beter herpakken en doorspelen. 

Het interview is bijna klaar. Ga je echt het Nationaal Golfmagazine op de club uitdelen zoals je tegen mij zei? Ja hoor. Ik ben trots dat ik hierin sta, dan is het ook leuk dat de leden het lezen op mijn club.

art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
Koop nu alvast je tickets voor het KLM Open van 2024 op The International in A..
28 mrt, 09:00
art cover
Martijn & Jan Kees
27 mrt, 09:00
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
26 mrt, 19:00
art cover
Tovenarij
26 mrt, 12:42