Matthew Fitzpatrick met de felbegeerde trofee van het US Open. ,,Als alles een keer op zijn plek ging vallen, was dit de plaats waar dat ging gebeuren.’’ (Foto Golfsupport.nl)
Matthew Fitzpatrick met de felbegeerde trofee van het US Open. ,,Als alles een keer op zijn plek ging vallen, was dit de plaats waar dat ging gebeuren.’’ (Foto Golfsupport.nl)

Zege US Open voor Fitzpatrick 1000 keer beter dan de droom

Algemeen

Langs de kant van de achttiende green van de fameuze The Country Club in Brookline vlogen broer Alex en moeder Susan elkaar in de armen. Euforisch, met ongeloof in de ogen. Ze hadden zojuist gezien hoe Matthew Fitzpatrick haast ijzig kalm de zege naar zich toetrok in het US Open. De grootste zege in zijn professionele loopbaan op dezelfde course waar hij negen jaar eerder zijn grootste amateurzege boekte, die in het US Amateur. De cirkel was rond.

Als bijgeloof ooit zijn werk heeft gedaan, dan was dat wel in het geval van Matthew Fitzpatrick. De 27-jarige golfer uit Sheffield herhaalde alles wat hij deed bij zijn overwinning in het US Amateur, negen jaar geleden. Zo koos hij voor hetzelfde onderkomen als destijds, in plaats van het luxueuze hotel dat hij zich inmiddels best wel kan veroorloven. ,,We verbleven zelfs in dezelfde kamer als toen’’, vertelde moeder Susan. Dat bleek uiteindelijk het juiste recept voor hernieuwd succes.

Maar om de overwinning van Fitzpatrick in het US Open louter op te hangen aan bijgeloof, gaat echt te ver. De Engelsman speelde een voortreffelijk toernooi. Niet voor niets bestempelde niemand minder dan Jack Nicklaus de slotronde van Fitzpatrick als ‘één van de beste rondes die ik ooit heb gezien’. Fitzpatrick vergezeld nu bovendien Nicklaus als de tweede speler ooit die op dezelfde baan zowel het US Amateur als het US Open heeft gewonnen.

Besef

Het was allemaal veel wat er op de fanatieke supporter van de voetbalclub Sheffield United afkwam. De koelheid op de achttiende green maakte al snel plaats voor het besef dat hij iets geweldigs had gepresteerd. ,,Wat een dag’’, verzuchtte Fitzpatrick daarom naderhand. ,,Dit is een moment waarvan ik alleen maar kon dromen vanaf het moment dat ik een jochie was. Om nu één van de grote doelen in mijn loopbaan te realiseren is echt ongelooflijk. Woorden kunnen echt niet beschrijven hoe het voelt een Major te winnen. Het is duizend keer beter dan de droom, duizend keer beter dan ik ooit had gedacht hoe het zou zijn.’’

Fitzpatrick was op The Country Club het voorbeeld van regelmaat dat je doorgaans wel moet zijn om de echte toptoernooien in golf te winnen. Hij opende met een rondje 68 (-2), speelde een dag later level par en bracht in het weekend weer twee keer 68 binnen voor een totaal van zes onder par. Daarmee sloeg hij de aanval van Scottie Sheffler en Will Zalatoris af, die beiden een slag meer nodig hadden. In zijn slotronde lag de sleutel voor Fitzpatrick in zijn spel van tee tot green. Hij raakte maar liefst zeventien greens in regulation, en dat is met de druk van een potentiële overwinning in een Major op je schouders een onwaarschijnlijk aantal.

Caddie

Maar de zege van Fitzpatrick komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. De Engelsman speelde al een tijdje uitstekend, en dat had ook zijn caddie, de gelouterde Billy Foster, gezien. ,,Hij zei al een tijdje dat mijn moment zou komen. Hij zag dat ik goed speelde. ‘Blijf doen wat je doet en het gaat komen. Het gaat gebeuren’, zei hij. Na twee ronden had ik mezelf in kansrijke positie gespeeld, en in de derde ronde speelde ik goed. Ik geloofde echt dat dit voor mij het moment kon zijn.’’

Dat het op deze baan gebeurde, was voor Fitzpatrick geen toeval. ,,Ik houd ervan deze baan te spelen. Hij ligt me zó goed, past zó goed bij mijn spel. Ik speel al een tijdje goed, maar als een keer alles op zijn plek zou vallen, was dit de plaats waar dat zou gebeuren.’’

En het gebeurde. Met zijn eerste overwinning in een Major zette Fitzpatrick – die ook al een Rydercup achter zijn naam heeft staan – een belangrijke stap in zijn loopbaan. En dan hebben we het niet over de cheque van op een haar na drie miljoen euro die hij incasseerde, maar wel over zijn eerste positie binnen de top tien van de wereld ooit. En de Engelsman wil meer. Niet voor niets sprak hij voorafgaand aan het US Open intern al over het aantal Majors dat nodig was om beschouwd te worden als een legende in de sport. ,,Dat zijn er zes’’, liet hij weten. ,,Dat is het getal waar we het allemaal over eens waren.’’ Lachend: ,,Ik heb nog wat werk te doen, maar dit is een goede start.’’

Vooralsnog spiegelde Matthew Fitzpatrick zich nog even aan het etiketje dat er kleeft aan zijn stad Sheffield, aan zijn club Sheffield United. ,,Er wordt niet verwacht het goed te doen, er wordt niet verwacht te slagen.’’ Maar hij maakte daar zelf op fenomenale wijze een einde aan.

Afbeelding
Joost Luiten is weer fris in het hoofd Algemeen 17 sep, 11:30
Afbeelding
Episch Espiche Algemeen 18 jul, 09:00
Afbeelding
Talent Steven Chapman: ‘Ze noemen mij de Bunkerkoning’ Algemeen 17 jul, 09:00
Afbeelding
Martijn & Jan Kees Algemeen 16 jul, 17:00
Afbeelding
Zijn je schouders mobiel genoeg voor de golfswing? Algemeen 16 jul, 09:00
Afbeelding
Handige hengel is nog leuk ook Algemeen 15 jul, 17:00
Afbeelding
Golfvakantie tussen Maas en Rijn met de Rheingolf Card Algemeen 15 jul, 09:00
Afbeelding
Bouwen aan de Skymax golfcommunity Algemeen 15 jul, 09:00
Afbeelding
Miljonair Algemeen 14 jul, 09:00
Afbeelding
Internationale toptalenten in het OK Junior Open Algemeen 13 jul, 09:00
Afbeelding
Lars van Meijel naar The Open op St Andrews Algemeen 12 jul, 09:00
Afbeelding
Vrouwelijke wereldtoppers in Big Green Egg Open Algemeen 11 jul, 09:00
Afbeelding
Charl Schwartzel de boeken in bij LIV Golf Series Algemeen 10 jul, 09:00

Meest gelezen

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief