Phil Mickelson en Dustin Johnson tijdens de presentatie voorafgaand aan het toernooi in Londen. (Foto Aitor Alcalde/LIV Golf/Getty Images)
Phil Mickelson en Dustin Johnson tijdens de presentatie voorafgaand aan het toernooi in Londen. (Foto Aitor Alcalde/LIV Golf/Getty Images)

Charl Schwartzel de boeken in bij LIV Golf Series

Algemeen

Het was een moment waarnaar door velen werd uitgekeken, maar zeker niet altijd om dezelfde redenen: het eerste toernooi van de omstreden nieuwe LIV Golf Series. Omstreden omdat de sheiks uit Saoedi-Arabië met honderden miljoenen dollars hebben gestrooid om spelers te verleiden zich aan te sluiten bij het nieuwe initiatief. In Londen speelde Charl Schwartzel zich uiteindelijk de boeken in als eerste winnaar bij LIV Golf.

Welgeteld 48 golfers verschenen er aan de start op de Centurion Club bij Londen, waar drie rondjes werden afgewerkt. Scores telden niet alleen individueel, maar ook nog eens als team van vier. En overbodig te zeggen: overal viel dik geld mee te verdienen.

Neem alleen al Charl Schwartzel. De oud-winnaar van de Masters toonde zich de beste van allemaal met een score van 203 slagen, zeven onder de baan. Zijn overwinning leverde hem meteen de grootste geldprijs voor een eerste plaats in een toernooi op: maar liefst vier miljoen dollar. Maar daar stopte de teller niet voor Schwartzel, die met zijn team – Stinger GC – ook de eerste plaats bemachtigde. Dat leverde nog eens 750.000 dollar op. Golf Digest becijferde al dat Schwartzel daarmee bijna 88.000 dollar per hole verdiende, of zelfs ruim 23.000 dollar per slag.

De Zuid-Afrikanen boerden sowieso goed in Londen, want dat team van Schwartzel bestond verder ook uit Hennie Du Plessis, Branden Grace en Louis Oosthuizen. Du Plessis eindigde als tweede, Grace als derde, terwijl Oosthuizen tiende werd. Plek twee leverde nog eens 2,125 miljoen op, plek drie nog 1,275 en ook Oosthuizen cashte als nummer tien nog ruim een half miljoen. Tel daar nog eens de 750.000 dollar de man voor de winst als team bij op, en de vier Zuid-Afrikanen vertrokken gezamenlijk met bijna elf miljoen (!) dollar uit Londen.

Honderden miljoenen

En dat zijn nog maar de ‘dagprijzen’ bij LIV Golf, dat eerder al honderden miljoenen uitgaf om spelers te verleiden toe te treden tot het gezelschap van LIV. Dustin Johnson was bij de presentatie van LIV Golf de grootste naam. De voormalig nummer één van de wereld zou een bedrag van 125 miljoen dollar hebben kunnen bijschrijven alleen voor zijn toezegging. Greg Norman, de ‘matchmaker’ van LIV Golf haalde meer wereldtoppers over, zoals Sergio Garcia, Martin Kaymer, Louis Oosthuizen, Lee Westwood, Ian Poulter en Graeme McDowell.

Pas kort voor het eerste toernooi werd nog een andere grote naam bekendgemaakt, waarover al lange tijd werd gespeculeerd. Phil Mickelson verbond zich aan LIV Golf, en dat deed hij natuurlijk niet zomaar. Alleen al om gewoon te komen opdagen bij de acht events incasseert Mickelson het lieve sommetje van 200 miljoen dollar.

Het zijn absurde bedragen, die voeding geven aan de speculaties over de bedoelingen van de Saudi’s. Die zou het er niet om gaan een alternatief topcircuit voor golfers te willen opzetten, maar vooral om het zogenaamde ‘sportswashing’. Oftewel: met topsport de misstanden van het eigen land te willen maskeren en een betere reputatie te krijgen dan het land eigenlijk verdient.

Terrorisme

En ook dáár zit een voorname reden voor het omstreden karakter van LIV Golf. Critici wijzen op de twijfelachtige reputatie van Saudi-Arabië als het gaat om mensenrechten, maar zeker ook als het gaat om steun aan terrorisme. Wat dat betreft gaat Terry Strada de strijd vol aan. Strada is de weduwe van Tom Strada, die omkwam bij de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Daarnaast is zij ook de voorzitter van 9/11 Families United, waarin nabestaanden van de aanslag zich hebben verenigd. Families United is nog steeds verwikkeld in rechtszaken tegen Saudi-Arabië vanwege de rol in het financieren van de kapers bij de aanslagen, van wie er vijftien uit Saudi-Arabië kwamen.

Strada is daarom heel duidelijk in haar mening ten opzichte van LIV Golf én de golfers die zich daarbij aansluiten. ,,Als je partner wordt van de Saudi’s, word je medeplichtig aan hun praktijken en help je hen de reputatie te geven die ze zo graag wensen. En je laat je goed betalen voor die diensten.’’ Strada komt uit een golfgezin. ,,Mijn man speelde scratch, wilde professional worden en was een fan van Mickelson. Mijn jongste zoon is captain van zijn golfteam. Wij begrijpen heel goed de integriteit van golf. Maar deze spelers zijn daarin helemaal niet geïnteresseerd. Ze verraden niet alleen ons, maar al hun landgenoten. Ze moeten zich schamen.’’

Charl Schwartzel als eerste winnaar van een toernooi van LIV Golf. (Foto Aitor Alcalde/LIV Golf/Getty Images)
Afbeelding
Dennis Taskasap van Cretas: een neus voor ondernemen Algemeen 22 sep 2022, 11:30
Afbeelding
Beter in de States Algemeen 20 sep 2022, 11:30
Afbeelding
Luke Donald nieuwe captain Algemeen 19 sep 2022, 11:30
Afbeelding
Daan Huizing: birdies voor Stichting Hulphond Algemeen 18 sep 2022, 11:30
Afbeelding
Joost Luiten is weer fris in het hoofd Algemeen 17 sep 2022, 11:30
Afbeelding
Episch Espiche Algemeen 18 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Talent Steven Chapman: ‘Ze noemen mij de Bunkerkoning’ Algemeen 17 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Martijn & Jan Kees Algemeen 16 jul 2022, 17:00
Afbeelding
Zijn je schouders mobiel genoeg voor de golfswing? Algemeen 16 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Handige hengel is nog leuk ook Algemeen 15 jul 2022, 17:00
Afbeelding
Golfvakantie tussen Maas en Rijn met de Rheingolf Card Algemeen 15 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Bouwen aan de Skymax golfcommunity Algemeen 15 jul 2022, 09:00
Afbeelding
Miljonair Algemeen 14 jul 2022, 09:00