Vrouwelijke wereldtoppers in Big Green Egg Open

Algemeen
Pasqualle Coffa verraste vorig jaar met een negentiende plek en boekte sindsdien goede progressie. (Foto Golfsupport.nl)
Pasqualle Coffa verraste vorig jaar met een negentiende plek en boekte sindsdien goede progressie. (Foto Golfsupport.nl)

Op de altijd prachtige course van de Rosendaelsche wordt in juli weer topgolf gespeeld in de tweede editie van het Big Green Egg Open. Van 14 tot en met 17 juli komen er zelfs wereldtoppers in actie, naast uiteraard de beste vrouwelijke golfsters van Europa én Nederland. Inmiddels is wel duidelijk dat Charley Hull én Dewi Weber zich hebben afgemeld.

Na een periode waarin het vrouwengolf in Nederland geen vervolg kon geven aan de prachtige successen van Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel, is vorig jaar de handschoen weer opgepakt. Boeljon en Schreefel zegevierden beide op de Ladies European Tour en Boeljon maakte zelfs deel uit van het Europese team dat in 2011 de prestigieuze Solheim Cup veroverde. Zij was bovendien vier jaar later ook de laatste winnares van het Deloitte Ladies Open. Maar daarna was het stil in Nederland als het ging om topgolf voor vrouwen. Tot Big Green Egg en de NGF de handschoen oppakten.

Zo kwam het vorig jaar tot de eerste editie van het Big Green Egg Open, een toernooi van de Ladies European Tour op de baan van de Rosendaelsche. Het Australische talent Stephanie Kyriacou pakte daar de winst, met onze eigen Dewi Weber op een fraaie vijfde plaats. Weber veroverde voor dit seizoen een kaart op de sterkste vrouwentour ter wereld, de LPGA Tour. Zij had toegezegd vanuit haar huidige woonplaats Miami naar Arnhem te reizen om opnieuw een gooi te doen naar de overwinning, maar door die plannen is een streep gezet.

Jammer is dat Anne van Dam zeer waarschijnlijk niet op de tee verschijnt. Van Dam is een kind van de club, kent de course als geen ander, maar heeft opnieuw te maken met conflicterende belangen. Vorig jaar moest ze keihard strijden om haar speelrecht op de LPGA Tour te behouden, iets waarin ze uiteindelijk niet slaagde. En dit jaar is er de strijd om weer terug te keren op dat hoogste niveau die haar weerhoudt van een optreden op de Rosendaelsche.

Pasqualle Coffa

De Nederlandse inbreng komt daarom van anderen, zoals ook Pasqualle Coffa. De Brabantse verraste vorig jaar met een negentiende plek op een moment dat de Ladies European Tour nog niet haar domein was. Dit seizoen staat ze nog binnen de top honderd van de LET en boekte ze al enkele mooie resultaten. Coffa kan op de Rosendaelsche mooi laten zien welke progressie ze heeft geboekt en wellicht is ze in staat in eigen land opnieuw een goed resultaat neer te zetten.

Andere Nederlandse professionals die al zeker zijn van een optreden op de Rosendaelsche zijn Romy Meekers en Zhen Bontan. Meekers komt dit seizoen voor het eerst uit op de Ladies European Tour, waarvoor ze afgelopen najaar een kaart veroverde. De Utrechtse moet nog even haar draai vinden op dat hoogste niveau. Bontan speelt doorgaans een niveau lager, op de LET Access Tour. Daarin boekte ze recent al bijna een overwinning, maar zag ze die in een play-off aan haar neus voorbijgaan. 

Voor de resterende wildcards komen nog meer jonge professionals in aanmerking. Nikki Hofstede doet het in haar debuutseizoen op de LET Access uitstekend. Ze staat in de top 25 van de ranking en – opvallend – miste in de zes toernooien die ze speelde geen enkele keer de cut. Daarbij pakte ze een mooie zesde plek in het Flumserberg Ladies Open.

Leren en proeven

Anouk Sohier verdient die kans eveneens. De jonge Brabantse doet het dit seizoen prima op diezelfde LET Access en bezet in de ranking plaats 34. Ze wordt op korte afstand gevolgd door Marit Harryvan, ook al een speelster uit de jonge generatie Nederlandse professionals die een kans verdient om te proeven en te leren op het hoogste niveau.

Als het gaat om amateurs zijn Anne-Sterre den Dunnen en Lynn van der Sluijs al zeker van deelname. Daar komt ongetwijfeld de naam van Lauren Holmey nog bij. De Nederlandse met het Franse paspoort won dit seizoen als amateur al eens op de LET Access en geldt als het grootste talent dat ons land heeft.

En dan heeft het Big Green Egg Open ook nog wereldtoppers naar Arnhem weten te halen. Wat te denken van Anna Nordqvist? Zij is de nummer 22 van de wereld, speelde in maar liefst zeven Solheim Cups en wist er daarvan vier te winnen. De Zweedse heeft bovendien drie Majors achter haar naam staan. Ze won het LPGA Championship, het Evian Championship en vorig jaar nog het Brits Open. Absolute wereldtop dus.

Wie zelf wil kijken bij het Big Green Egg Open, kan online kaarten reserveren. De toegang is gratis.

art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41