Internationale toptalenten in het OK Junior Open

Algemeen
De winnaars van vorig jaar aan het traditionele winnaarsdiner van het OK Junior Open: Rosanne Boere en Felix van Dijk.
De winnaars van vorig jaar aan het traditionele winnaarsdiner van het OK Junior Open: Rosanne Boere en Felix van Dijk. (Foto: Tribute2Sports - Bert van der Toorn)

Als talentvol golfer met ambitie is er één toernooi dat je in ieder geval niet wilt missen. Dat is het OK Junior Open. Binnen Nederland is het toernooi op de traditionele bosbaan van Toxandria dé gelegenheid om je te meten met toptalenten uit vele andere landen. En voor de toeschouwers is het de manier om de toppers van de toekomst aan het werk te zien. Van 13 tot en met 16 juli wordt de editie 2022 gehouden.

De historie die het OK Junior Open – voorheen nog het Dutch Junior Open – opbouwde vanaf de eerste editie in 1984 is indrukwekkend. Vele van de huidige en soms zelfs inmiddels ook alweer afgezwaaide wereldtoppers hebben hun voetstappen liggen op de fairways van Toxandria. Thomas Pieters deed bijvoorbeeld mee, maar de lange Belg was destijds nog niet goed genoeg om te kunnen winnen. Dat geldt ook voor mannen als Danny Willett en Martin Kaymer, die er later wel in slaagden Majors te winnen, en in het geval van Kaymer zelfs de Ryder Cup. Thomas Björn speelde nog een aardige erelijst bij elkaar en schopte het tot winnende captain van het Europese Ryder Cupteam. Maar op Toxandria wist hij zijn bezoek niet om te zetten in een zege.

Thomas Detry slaagde er wel in te winnen. De Belg deed dat al in 2009. Zijn landgenoot Nicolas Colsaerts ging hem voor. Die wist het toernooi zelfs twee jaar op rij op zijn naam te schrijven. Didier de Vooght – tegenwoordig gewaardeerd commentator bij Dutch Open Radio – is een andere Belg die op Toxandria wist te winnen.

Maar het rijtje Nederlandse successen is minstens zo indrukwekkend. Rolf Muntz won in een grijs verleden, net als de huidige bondscoach Maarten Lafeber. De inmiddels alweer gestopte Tim Sluiter won zelfs twee keer, net als Michael Kraaij. Opvallend: de afwezigheid van de naam van Joost Luiten. Wel diverse keren deelnemer op Toxandria, maar nooit winnaar.

Reeks

Bij de dames boekten Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon successen. Schreefel tekende zelfs voor een ongeëvenaarde reeks van vijf overwinningen op rij. Recent springt de overwinning eruit van Atthaya Thitikul. De piepjonge Thaise was net als 14-jarige amateur de jongste winnares geworden op de European Tour, en kwam als torenhoge favoriete naar het Brabantse Molenschot. Daar maakte ze alle verwachtingen waar en boekte een prachtige zege. Op dit moment is Thitikul de winnares van de Order of Merit van de Ladies European Tour in 2021, maakt ze furore op de LPGA Tour en is ze gestegen naar de vierde plaats in de World Ranking.

Het zal duidelijk zijn dat het OK Junior Open veel talent naar Molenschot brengt. Dit jaar zelfs weer meer dan de afgelopen jaren, want ook het Junior Open heeft veel te lijden gehad van de corona-pandemie. De editie van 2020 werd zelfs helemaal geschrapt. En waar normaal golfers vanuit de hele wereld Tozandria overspoelden, bleef dat een jaar later beperkt tot hen die de reis wél konden maken, en dus ook vooral veel Nederlandse spelers. Maar met de grenzen weer open stromen er weer talenten uit alle werelddelen naar Toxandria.

Wie die allemaal in actie wil zien, kan tussen 13 en 16 juli terecht op de baan bij Molenschot. En deze keer is de toegang tot topgolf helemaal gratis.

De piepjonge Atthaya Thitikul is één van de meest fameuze winnaressen op Toxandria.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27