Miljonair

Algemeen
Afbeelding

Wanneer jou in een golfwedstrijd alles lukt; mooie afslagen naar de fairway, sterk ijzer-spel naar de greens, chips dicht bij de hole, een paar missers goed hersteld en de meeste putts raak, dan heb je beter gespeeld dan je handicap, val je in de prijzen en voel je je rijk. Als ware je in één dag miljonair geworden. Het is mij onlangs weer eens overkomen. Ineens. Die wonderpartij kwam uit de lucht vallen, want in eerdere wedstrijden dramatisch gespeeld.

Zo’n wedstrijd als die bij Olympus op GC De Hoge Dijk speelde zich in de verst mogelijke verte af van de revolutie in de wereld van het topgolf. Met de komst van de LIV Golf Series is daar de pleuris uitgebroken. Greg Norman (De Grote Witte Haai) wapperde met miljoenen dollars uit Saudi-Arabië en lokte met enorme bedragen grote golfkampioenen naar een klein circuit (acht toernooien) met kleine wedstrijden (54 holes) en een klein deelnemersveld (48 man) maar wel golf spelen om groot geld. Heel groot geld: 4 miljoen winstpremie plus extra’s uit teamprijzen. Miljoenen.

De eerste wedstrijd had in juni plaats op Centurion in Londen. TV-commentator/golfpro John Woof was gaan kijken en hij constateerde dat er niks aan was. Sfeerloos gedoe. Winnaar Charl Schwartzel streek 4,4 miljoen op. Hij was na 54 holes multi-miljonair. Maar voelde hij zich ook rijk?

Zo lang LIV Series geen officieel erkend circuit is zoals de PGA Tour (Amerika) en/of DP World Tour (Europa) spelen de gelokte spelers alleen om (veel) geld en niet om punten voor de wereldranglijst. Tijdens The Open Championship te St. Andrews heeft er een meeting plaats van de OWGR, de Official World Golf Ranking. Wordt LIV uitgesloten van het puntensysteem, dan zal het voor Phil Mickelson, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Sergio Garcia c.s. in de toekomst uiterst moeilijk worden zich te kwalificeren voor de majors als The Masters, US Open en The Open en de Opens her en der in de wereld. De twee Tours hebben al schorsingen en boetes uitgedeeld aan de spelers die in Londen in actie kwamen. Dan golfen de overlopers alleen voor de poen in Greg Normans LIV Series en niet voor de eer bij de grote prijzen. Zullen zij zich ooit nog rijk voelen als in een wedstrijd alles lukt?


Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27