Praia d’El Rey en West Cliffs: creaties van wereldklasse

Algemeen
De aanblik van Praia d’El Rey alleen al is bijzonder indrukwekkend.
De aanblik van Praia d’El Rey alleen al is bijzonder indrukwekkend.

door Leo van de Ruit

Bloedhitte. Het is een zomers kenmerk van Zuid-Europa. Zo niet overal en al helemaal niet in de regio noordelijk van Lissabon. Aan de Silver Coast van Portugal stijgt de temperatuur in hartje zomer hoogst zelden boven de 25 graden. Het is daar dan ook goed toeven. Zeker met twee – zelfs drie – geweldige golfcourses om te bespelen: Praia d’El Rey en West Cliffs, pal naast elkaar in het Marriott Golf Beach Resort, en op geringe afstand: Royal Obidos G&CC.

Alle drie zijn dat creaties van beroemde architecten: Cabell B. Robinson, Cynthia Dye en Severiano Ballesteros. Persoonlijke voorkeur van recensent dezes ligt bij Praia d’El Rey, gevolgd door West Cliffs en Obidos. Het trio golfbanen van wereldklasse lig op nog geen uur autorijden van de luchthaven van Lissabon.
Praia d’El Rey
Praia d’El Rey – ofwel Strand van de Koning – is gebouwd op een klif aan de Atlantische Oceaan. Half aan zee en half in het park met pijnboombossen door Cabell Robinson, de Amerikaan die veel golfcreaties in de regio op zijn erelijst heeft staan. De opening had plaats in juni 1997. De course is een favoriet van veel golfers uit Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en ook Nederland. De achttien holes zijn uitstekend bespeelbaar voor iedereen. Praia d’El Rey wint steevast een plaats in de top-20 golfbanen op Europa’s vasteland. Een Portugees Open of Portugees Masters is er echter nooit gespeeld. Misschien dat het nog eens gebeurt na de recente investering van vier miljoen euro voor renovaties.

Al spelend op Praia d’El Rey kunnen de gekste dingen gebeuren als het ‘de koning’ behaagt. Een competitor die nog niet zo heel lang golf ging beoefenen, maakte op een par-4 zowaar de eerste par in zijn leven en even later op een par-3 zijn eerste birdie! De goede man was zo blij met deze primeurs en het applaus met gejuich dat hij op de negentiende hole spontaan op champagne trakteerde.
Praia d’El Rey is een par-73 championshipcourse met 6625 meter. Architect Robinson sprak bij de opening over een ’complete golfuitdaging’ en ’een aanslag op het verstand’. En zo is het ook. Spelen met verstand is wat de baan vraagt dan zijn mooie scores mogelijk. Koppie erbij houden! Zelfs voor de beginner.
West Cliffs 
West Cliffs (par-72 van 6382 meter) biedt de mooiste panorama’s van de streek. Van vrijwel elk plek is er uitzicht op de Atlantische Oceaan en de Obidos Lagune. De Amerikaanse Cynthia Dye, nicht van de in 2020 op 95-jarige leeftijd overleden beroemde golfbaanontwerper Pete Dye, deed veertien jaar over haar creatie in natuurlijk landschap van zandduinen en kustvegetatie. Zij liet de omgeving van de achttien holes vrijwel geheel in natuurlijke staat, tot de paden voor de buggies aan toe. Links en rechts van fairways en greens woekert heel wat kustvegetatie. Vooral de sterke vetplanten met liefelijke gele bloemetjes blijken buitengewoon vijandig te zijn. Ballen die erin worden geslagen verdwijnen onmiddellijk uit zicht en als er soms toch een wordt aangetroffen is die er zelfs met grof geweld haast niet uit te hakken.
Jeugdige speelpartner uit Ierland met handicap -1, oordeelde na het spelen hard: ,,Een draak van een golfbaan’’, brieste hij. ,,Je mag slagen verliezen in de rough, maar niet altijd de bal.’’
West Cliffs heeft op elke hole een vijftal tees, wat de prachtige golfcourse voor alle ‘soorten’ handicappers goed bespeelbaar maakt. Maar het is voor eenieder zaak de bal op de fairway te houden. Ook op de zus van broer Praia d’El Rey geldt: Koppie erbij.
De tweede negen van West Cliffs ogen véél mooier dan de eerste negen. Het is daarom niet raadzaam om op de tiende hole te beginnen. Daarna de eerste negen geeft het gevoel van een afknapper.

De achttien holes zijn goed te belopen maar vragen veel tijd. Soms zijn de afstanden tussen de holes erg groot. Het is beter te spelen vanuit een buggy. Lopen kan het best in een tweebal. Een vierbal houdt enorm op, zeker omdat er nogal eens een bal moet worden gezocht in de vijandige kustvegetatie. Alle par-3’s van West Cliffs zijn aan de korte kant. Voor de gemiddelde handicapper prima te doen. Niemand moet denken de eerste keer op West Cliffs zijn of haar handicap te halen. Maar wie van uitdagingen houdt, deze baan met zijn geweldige vergezichten daagt je uit!
Royal Obidos
Nabij Praia d’El Rey en West Cliffs ligt het stadje Obidos met rondom middeleeuwse wallen en een Moors kasteel. Obidos is zowat duizend jaar oud en dat is bij een wandeling over de stadsmuren goed te zien. Het werelderfgoed van UNESCO trekt veel toeristen. De Spaanse golflegende Seve Ballesteros creëerde bij Obidos een prachtige golfcourse met zeer uiteenlopende holes. Van hoog naar laag en terug, van links naar rechts en greens om van te watertanden. Een kunstwerk van een der grootsten uit de golfgeschiedenis. Enkele weken voor de opening van Royal Golf Obidos in 2011 overleed Ballesteros, 54 jaar.
Een uur rijden noordwaarts van Lissabon liggen zomerse golfavonturen te wachten. De greenfees zijn er zeer schappelijk. In 2023 slechts 54 euro per speler voor West Cliffs. Rond Marriott Golf & Beach Resort is verder van alles te genieten, zowel sportief als gastronomisch.

De tiende green van West Cliffs in het haast ongerepte landschap langs de Portugese kust.
art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58