Belek in Turkije nog altijd verwennerij voor fijnproevers

Algemeen
Prachtig uitzicht op de achttiende hole van zowel de Dunes Course als de Pines Course van het mooie Sueno Golf. (Foto Hannie Verhoeven)
Prachtig uitzicht op de achttiende hole van zowel de Dunes Course als de Pines Course van het mooie Sueno Golf. (Foto Hannie Verhoeven) (Foto: )

door Sonja van de Rhoer

Turkije is een El Dorado voor de verwende golfer. Vijftien banen rondom Belek, badplaats aan de Middellandse Zee, zorgen voor voldoende afwisseling en plezier in een rondje golf. Een prettig klimaat in het voor- en najaar, een keur aan – voornamelijk all inclusive – hotels, Turkse gastvrijheid, een gevarieerde keuken, verrassende wijnen en een vluchttijd van slechts circa vier uur. Wat wil een mens nog meer?

Cornelia Golf Club

Het verblijf voor deze gelegenheid is in het Cornelia Diamond hotel, 5 sterren all-inclusive, direct aan het zandstrand en op twee kilometer afstand van Belek. Een shuttlebus brengt de golfer doorgaans ieder kwartier van en naar de golfbaan, de Cornelia Golf Club, ontworpen door Nick Faldo. Cornelia Golf is vernoemd naar Cornelia, die in circa 150 voor Christus werd gezien als de ideale Romeinse vrouw, dochter van een beroemde strijder die Hannibal wist te verslaan en getrouwd met een rijke patriciër. De 27 holes van Cornelia zijn verdeeld over drie lussen en genoemd naar haar drie volwassen geworden kinderen - de andere negen zijn al vroeg overleden. The King Course, (Tiberius en Sempronia), The Prince Course (Gaius en Tiberius) en The Queen Course (Sempronia en Gaius). De rustige en zeer goed onderhouden parkbaan heeft mooie glooiende fairways, aflopend naar de vele pijn- en dennenbomen, talloze bunkers, leuke waterholes en veelal verhoogde greens. Een baan om met precisie, liefst twee of drie keer, te spelen. Hole zeven van The King Course, Faldo’s choice, is een korte par 4 van geel. Slechts 244 meter, van rood 190. Als je je drive goed over een verraderlijk heuveltje slaat is een birdie en misschien zelfs een eagle mogelijk.

Sueno Golf

Direct naast het relatief kleinschalige boetiekhotel liggen twee 18-holes golfbanen. Sueno Dunes is een redelijk korte baan met mooie uitzichten. Sueno Pines is uitdagender om te spelen. Zo zijn bijna alle fairways erg geonduleerd, het lijken echte golven met veel up- en downliggingen. Zaak om hier zeker recht te spelen. Beide courses zijn omringd door prachtige dennenbomen en verborgen stukken water. Dat de Sueno-banen geliefd zijn blijkt uit het aantal spelers per dag. Volgens de caddiemaster zijn dit er zo’n vijfhonderd. Je ziet ook dat de baan intensief gebruikt wordt: kale plekken op de fairways en pitchmarks op de greens. Vanuit het clubhuis kijk je op de laatste holes, net als vanaf het gezellige terras omringd door water. De shop is zeker het vermelden waard

Regnum Carya

Voor mij de mooiste baan of zoals een keurige Engelsman het verwoordde: ’Dit is de meest klassieke baan rondom Belek’. Carya is de eerste en enige golfbaan in Europa die volledig verlicht is, zodat je er ook ’s avonds kunt spelen. De tweede negen vond ik uitdagender dan de eerste negen, die breder zijn. Water en strategisch geplaatste bunkers wisselen elkaar af. De baan is goed te lopen. 

De verrassing bij Regnum Carya zat voor mij in de lunch in het bijbehorende hotel. Ik waande me in de meest luxueuze foodcourt. Kleine gekoelde winkeltjes waar je zelf je kaas uitzoekt en afsnijdt, je brood of patisserie kiest, je vleesbeleg, je groente. De counters vol verse ingrediënten die à la minute voor je worden bereid. De mooiste stoofschotels, Turkse pizza’s en voorgerechten. Alles een lust voor het oog. Dit is de Turkse keuken op zijn best. Zeker samen met een goed glas Turkse wijn. Zo kan all-inclusive ook zijn. 

Gloria Golf Course

Het grootste golfcomplex in Turkije met 45 holes: twee 18-holes kampioenschaps-banen en een negen-holes academiebaan, ontworpen door de Franse golfbaanarchitect Michel Gayon. 

De Gloria Old Course wordt gezien als één van de mooiste banen in de regio. Aan de voet van het imposante Taurusgebergte slingert de baan zich door het bos met een lieflijke omgeving. 

De holes zijn op verschillende manieren te spelen, de lagere handicapper kan de doglegs afsnijden en de speler die liever voor safe gaat gunt zichzelf een slag extra naar de green. De fairways zijn goed onderhouden en de greens geonduleerd en snel. De Old Course behoort tot de oudste golfbanen in het land.

De New Course oogt gemakkelijker dan de Old Course. Er is meer ruimte, de fairways zijn breder, maar het addertje zit in de overvloed aan water en de verraderlijk geplaatste bunkers. Uitdaging genoeg dus.

Een snelle extra ronde spelen kan op de lastige, negen-holes Verde Course. 

Likya wijnen

Op circa honderd kilometer vanaf Antalya ligt Elmali, aan de oostkant van het Taurus gebergte. Onderweg zien we naast bergen met eeuwige sneeuw, volop appelboomgaarden. Elmali betekent ’met appels’ in het Turks. Deze streek is rijk aan de Ottomaanse cultuur en een bezoek zeker waard. Combineer dit met het wijnhuis Lykia voor een proeverij en lunch. Lykia is de grootste wijnproducent in de regio. De eigenaar Barak Ozkan heeft jaren gezocht naar de juiste plek voor de aanplant van zijn wijnstokken. Hij koos voor het microklimaat van Elmali. Op 1100 meter hoogte, zon overdag en relatief koude nachten. Ideaal voor het maken van een elegante wijn. De Lykia wijnen zijn vernoemd naar de verschillende Lycische steden, zoals Araxa, Arykanda en Patara. Kwalitatief hoogstaande wijnen die zeker het proberen waard zijn.

Cultuur en culinair

Het historisch centrum van Antalya – dat ook wel Kaleiçi wordt genoemd – is niet groot, maar wel de moeite waard om te bezoeken. Oude stadsmuren, authentieke houten huisjes, de haven en de vele (kruiden) winkeltjes in de souk. Koop saffraan of komijn of voor de liefhebber lustverhogende of hoofdpijn kruiden bij een van de vele kraampjes. Bestel een Turkse koffie, een lekkere salade, een lahmacun (Turkse pizza) of een lokma. Lokma is een streetfood dessert, ontleend aan de Ottomaanse keuken, gemaakt van gebakken knapperige deeg in stroop. Zoals de naam al doet vermoeden, is lokma – wat ‘hap’ betekent in het Turks – een hapklaar toetje en het gebakken zoete deeg valt vrijwel meteen uit elkaar als je een hap neemt. Met kaneel, kokos- of chocoladesaus, Lokma is het dessert dat je in Turkije moet proberen en waarvan je er nooit maar één eet.

Of kies een döner. Het is één van de lekkerste gerechten en wordt overal geserveerd, van chique restaurants tot de kraampjes op straat. Met keuze uit rundvlees of kip geserveerd in een pitabroodje, witbrood of gewikkeld in platbrood met eventueel verse sla, tomaten, paprika’s en diverse kruiden. Het meest populaire drankje dat erbij wordt geserveerd is ayran, een zout yoghurtdrankje.

Seraser Fine Dining

Wil je een avond echt uit eten? Ga dan naar Seraser in Antalya. Weg van de drukte van de boulevard en de souk vind je restaurant Seraser (www.seraserrestaurant.com). Hier neem je plaats aan een tafeltje in de patio, tussen de bananenpalmen. Alleen het bestuderen van de menu- en wijnkaart is een feestje op zich. Klassieke Turkse gerechten met een Mediterrane twist. Alles professioneel geserveerd met een glimlach. In Turkije kennen ze het probleem van personeelsgebrek niet zoals bij onze horeca. Laat je adviseren en deel een aantal voorgerechten en kies je eigen hoofdgerecht. Je zult net als bij het golfen rondom Belek niet worden teleurgesteld.

Kijk voor meer informatie over deze bestemming op de website goturkiye.nl

De schilderachtige haven in het historische hart van Antalya is een bezoekje waard. (Foto Hannie Verhoeven)
Culinaire verwennerij in het fijne restaurant Seraser in Antalya. Alleen het bestuderen van de menu- en wijnkaart is een feestje op zich. (Foto’s Hannie Verhoeven)
(Foto Hannie Verhoeven)
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27