Het Thaise golfwalhalla Hua Hin stelt niemand teleur

Algemeen
Prachtig panorama van Black Mountain, met z’n schitterende holes. Een topbaan die je moet beleven.
Prachtig panorama van Black Mountain, met z’n schitterende holes. Een topbaan die je moet beleven.

door Eric Korver

Thailand neemt een steeds voornamere plek in op de lijst van topbestemmingen voor golfers. Dat is niet zomaar. Je moet er even voor reizen, maar dan heb je ook wel wat. De golfcourses zijn er fantastisch, en cultureel gezien heeft Thailand natuurlijk enorm veel te bieden. Populairste bestemming voor golfers? Hua Hin. Prachtige stranden, geweldige courses, en de beste plek om lekker tot rust te komen.

Hua Hin is een kustplaats in de provincie Phetchaburi in, zeg maar, de westelijke poot van Thailand. Vermaard om z’n prachtige strand, maar inmiddels ook bekend als steeds voornamere golfbestemming. Met de verandering van de Europese golfwereld en de snel oplopende prijzen daar zoeken golfers hun heil op andere plekken in de wereld, en Thailand wordt niet over het hoofd gezien. Alleen al rond Hua Hin liggen inmiddels zeven golfcourses, met als blikvangers vermaarde banen als Black Mountain en Banyan.

Hua Hin heeft trouwens ook meer in petto dan alleen de golfcourses. Het strand is natuurlijk heel verleidelijk. Prachtig wit zand en een heerlijke zee. Maar cultureel heeft Hua Hin veel betekend voor Thailand. Niet voor niets streek de koninklijke familie er vaak neer. In 1926 liet Koning Rama VII zelfs het Klai Kangwon paleis bouwen. Diezelfde koninklijke familie was ook nauw betrokken bij de spoorbaan van Bangkok naar Hua Hin, enkele jaren eerder. Het treinstation van Hua Hin is nog altijd wereldberoemd, evenals het koloniale Railway Hotel.

Authentieke staat

Dat laatste is deels nog in gebruik, en maakt nu deel uit van het prachtige Centara Grand Resort. Een heerlijk luxe resort waar je aan de ene kant zo het witte zandstrand op stapt, en aan de andere kant het levendige centrum van Hua Hin vindt. In het uit 1923 daterende hotel kun je overnachten in kamers die nog in de authentieke staat verkeren. Een unieke ervaring, waarbij je de sfeer ademt van het Thailand uit het begin van de vorige eeuw.

Bezoek in Hua Hin ook de Khao Takiab tempel, die op de berg aan het einde van het strand ligt. De tempel is prachtig, en dat geldt ook voor het uitzicht over Hua Hin. Maar let op, want de Thai noemen deze plek niet voor niets de ‘apenberg’. Die lopen daar vrij rond en hebben bijzonder veel aandacht voor je spulletjes. Ook de moeite waard is de Pala-U waterval, net buiten Hua Hin.

Blikvangers

Maar natuurlijk is het ook te doen om golf, en ook in dat opzicht wordt in Hua Hin niemand teleurgesteld. Zoals we al meldden, liggen er even banen rond de kustplaats. De absolute blikvangers zijn Black Mountain en Banyan.Dat zijn niet alleen topcourses in Hua Hin, maar eigenlijk in heel Zuid-Oost Azië. Black Mountain is snel uitgegroeid tot het paradepaardje van de Thaise golfwereld. Dat is de course waar de wereldtop regelmatig neerstrijkt, en wie er komt begrijpt goed waarom. Fantastische golfbaan met een paar zeer memorabele holes. Geniet daarnaast van de prachtige uitzichten en de indrukwekkende natuur. Leuk weetje: naast de green van de negende woont Thongchai Jaidee, die de villa ooit won met een hole in one.

Als Black Mountain de koning is, dan is Banyan de kroonprins. Deze jonge baan kreeg al snel enorm veel lof toegezwaaid. Terecht, want Banyan is in alles al een topbaan. Uitdagende layout, kwalitatief geweldig en met een mooie traditionele uitstraling. Let op: als je wilt winkelen in een proshop, doe het hier.

Als je ook genoegen wilt nemen et iets minder kwaliteit, maar wel plezier wilt hebben in de baan, zijn er prima alternatieven of aanvullingen. Sea Pines bijvoorbeeld. Het sportcentrum van het Thaise leger beschikt over een heel aangename golfcourse. De course ligt geheel langs de zee, met uitzicht op de ‘apenrots’ bij de haven. 

Net even buiten Hua Hin ligt Springfield Golfclub, een mooie golfcourse met heerlijk hotel. Klassieke layout met veel bomen en af en toe water. Hier kan elke golfer zich vermaken. Aardig detail: de Nederlandse professional Michael van Amelsvoort is al jaren aan deze baan verbonden, tegenwoordig als Director of Golf. 

Al met al maakt dat Hua Hin misschien wel de meest aantrekkelijke plaats om in Thailand golf en cultuur te combineren. Maar waar je ook bent, overal blijft Thailand je betoveren.

Kijk voor de uitgebreide mogelijkheden op de website van de specialist in golfreizen naar Thailand 3D Golfvakanties: 3dgolf.nl

Het fraaie Centara Grand Resort, waar een deel van de authentieke kamers van het koloniale Railway Hotel nog in gebruik is.
Afbeelding
art cover
KLM Open 2023: Rowin Caron beste Nederlander
2 jun., 19:33
art cover
KLM Open 2023: Joost Luiten baalt na vier dagen
2 jun., 19:30
art cover
kLM Open 2023: Niets dan respect voor Daan Huizing
2 jun., 19:29
art cover
KLM Open 2023: Knappe notering Lars van Meijel
2 jun., 19:28
art cover
Zie het herstel van een pitchmark als beloning
1 jun., 09:30
art cover
Korver & Korver
31 mei, 19:00
art cover
Performance training voor junior golfers
31 mei, 09:30
art cover
Succesvolle overname Kingcaddy door Buijzer en Bakker
30 mei, 19:00