Joost Luiten top in Bangkok

Algemeen
Joost Luiten slaat af tegen de iconische skyline van Dubai. (Foto Golfsupport.nl)
Joost Luiten slaat af tegen de iconische skyline van Dubai. (Foto Golfsupport.nl)

Joost Luiten leverde een topprestatie tijdens de Thailand Classic op Amata Spring, even buiten Bangkok. De Nederlander deed vanaf het begin bovenin mee, ging nog even aan de leiding, maar eindigde uiteindelijk als derde achter winnaar Thorbjorn Olesen met een score van achttien onder par. Daarmee stijgt hij naar plaats 26 in de Race to Dubai.

Voor Bangkok was de start van de vier Nederlanders die dit seizoen uitkomen op de DP World Tour nog niet sprankelend, maar er zijn zeker aanknopingspunten voor het kwartet Joost Luiten, Wil Besseling, Daan Huizing en Darius van Driel.

De beste opening was van Joost Luiten, en dat is fijn om te zien na het moeizame seizoen dat de Bleiswijker achter de rug heeft. Luiten miste weliswaar de cut in Ras Al Khaimah, maar daar lag hij zelf niet bepaald wakker van. ,,De cut missen is altijd balen, maar er is geen man overboord’’, stelde Luiten, die tot dit moment vijf toernooien speelde en vier keer de cut overleefde. Hij ziet zijn naam terug op plaats 61 van de Race to Dubai.

Dat is niet top, vindt Luiten, kritisch als altijd. ,,Maar het is wél een prima basis voor het vervolg van het seizoen.’’ Na liefst vier weken in de woestijn reisde Luiten weer terug naar Nederland. ,,Even lekker thuis zijn, wat rust pakken en goed trainen. Daarna vertrek ik naar Azië voor de volgende twee toernooien, de Thailand Classic en het Hero Indian Open.’’

Herstel

Wil Besseling miste bij de eerste twee gelegenheden van het seizoen 2023 de cut. Dat was spijtig genoeg wel in de twee eerste events van de lucratieve Rolex Series, waar flink wat extra prijzengeld én punten te verdienen zijn. Het herstel kwam voor de lange West-Fries in het Ras al Khaimah Championship. Na twee ronden mengde hij zich volop in de strijd om de bovenste plaatsen, maar door een mindere derde ronde verdween een echte topnotering min of meer uit het zicht. Uiteindelijk bleef er een prima dertiende plaats over.

In Singapore haalde Besseling opnieuw de cut, maar na een prima eerste ronde slaagde hij er niet meer in opnieuw onder par te duiken. Daardoor bleef uiteindelijk plaats 63 over, waarmee Besseling voorzichtige stapjes naar boven maakte op de ranking.

Darius van Driel deed het precies omgekeerd aan Besseling. Hij haalde slechts twee cuts, maar deed dat wel in de beide events van de Rolex Series. Topnoteringen waren er niet voor de manuit Leidschendam, en in de Hero Dubai Desert Classic miste hij zelfs de wat zeldzame tweede cut – na de derde ronde – om op plaats 86 te eindigen. In Abu Dhabi was er plaats 56. Er is nog wat werk aan de winkel voor Van Driel.

Daan Huizing speelde tot dit moment drie toernooien, waarin hij twee keer de schifting overleefde, in Dubai en Ras al Khaimah. Topnoteringen leverde dat niet op, maar ook voor Huizing geldt dat de opgaande lijn is ingezet.

art cover
KLM Open 2023: Rowin Caron beste Nederlander
2 jun., 19:33
art cover
KLM Open 2023: Joost Luiten baalt na vier dagen
2 jun., 19:30
art cover
kLM Open 2023: Niets dan respect voor Daan Huizing
2 jun., 19:29
art cover
KLM Open 2023: Knappe notering Lars van Meijel
2 jun., 19:28
art cover
Zie het herstel van een pitchmark als beloning
1 jun., 09:30
art cover
Korver & Korver
31 mei, 19:00
art cover
Performance training voor junior golfers
31 mei, 09:30
art cover
Succesvolle overname Kingcaddy door Buijzer en Bakker
30 mei, 19:00