Darius van Driel maakt een sprong op de ranking

Algemeen
Darius van Driel leverde een indrukwekkende slotronde af in Kenia. (Foto’s Golfsupport.nl)
Darius van Driel leverde een indrukwekkende slotronde af in Kenia. (Foto’s Golfsupport.nl)

Drie van de vier Nederlanders op de DP World Tour worstelen nog met hun vorm. Dat kun je gerust stellen nu ze zes tot acht toernooien hebben gespeeld. Ver achter Joost Luiten zijn Darius van Driel, Daan Huizing en Wil Besseling nog zoekende. Van Driel maakte wel een flinke sprong op de ranking dankzij een elfde plaats in Kenia.

Die uitschieter in het Magical Kenya Open had Darius van Driel ook wel even nodig. Na een aarzelende start volgden twee gemiste cuts, en dan zak je gewoon alweer snel weg op de Race to Dubai. Het lijkt misschien nog te vroeg in het seizoen om je daarover druk te maken, maar de uiterst logische opvatting dat elk puntje maar binnen kan zijn, doet echt opgeld. En dat weet een speler als Van Driel als geen ander. Vorig seizoen stelde hij zijn kaart voor 2023 pas op de allerlaatste speeldag veilig, en dat is gewoon niet fijn.

In Kenia liet Van Driel in ieder geval weer eens zien wat hij in huis heeft. Na een prima start, waarin hij na de eerste twee dagen vier slagen onder par was, vormde de ronde level par op de derde dag een beetje een tegenvaller. Maar in de slotronde was Van Driel indrukwekkend. Zeven birdies, een eagle en zelfs ook nog een bogey brachten hem naar een score van acht onder par, de beste score van die laatste dag. En dan te bedenken dat Van Driel pas zijn eerste birdie produceerde op hole zeven, nadat vier en vijf een eagle en een bogey hadden opgeleverd.

Die birdietrein moet Van Driel in ieder geval weer voldoende vertrouwen hebben gegeven, als het daar al aan ontbrak. Op de ranking won hij liefst 47 plaatsen, om uit te komen op plaats 123.

Huizing

Daan Huizing liet dat event in Kenia schieten, maar maakte weer wel zijn opwachting in Thailand en India. En beide evenementen leverden de golfer uit Soest toch wel wat op. In de Thailand Classic was Huizing drie ronden onder par, en kon hij dat alleen op de tweede dag niet volhouden met een ronde level par. Maar uiteindelijk bleek zijn totaal van negen onder de baan voldoende voor plaats 33.

Die lijn trok Huizing een week later door in India, al begon hij het Hero Indian Open desastreus. Vijf slagen boven par wierpen hem ver terug in het veld. En de oude wijsheid uit de golfsport is absoluut correct: je kunt een toernooi op de eerste dag niet winnen, maar je kunt het wél verliezen.

Natuurlijk niet gezegd dat Huizing had kunnen winnen in India, maar zijn vorm in de volgende drie ronden was zodanig dat een ronde level par op de eerste dag hem zomaar in de top vijf had gebracht. Maar ja, ook dat is een oude wijsheid uit de golfsport: áls telt niet. Neemt niet weg dat Huizing er nog drie prima rondjes uitgooide, met weer een mooie lading birdies die goed zijn voor de Stichting Hulphond.

Huizing incasseerde in ieder geval zijn grootste cheque van het seizoen tot nu toe – ruim achttien mille – en vergaarde de nodige punten. Hem vinden we inmiddels terug op plaats 137 van de ranking.

Besseling

Wat verder naar beneden op de ranking treffen we Wil Besseling. Ook de lange Noord-Hollander heeft nog niet de vorm waar hij naar zoekt, al was die er bij vlagen wel. In de Emiraten speelde Besseling drie ronden prima in het Ras Al Khaimah Championship. Tien onder par na twee ronden is natuurlijk uitstekend. Besseling zal zonder twijfel gebaald hebben van de derde dag, waarin hij twee slagen inleverde en er dus nog meer verloor op het veld. In de slotronde won hij nog wel drie slagen voor een totaal van elf onder par, waarmee hij op de dertiende plaats eindigde. Maar ook Besseling weet dat daar zeker een dikke top tien-notering ingezeten had.

De West-Fries zal daarom de afgelopen weken hard hebben gewerkt, want na terugkeer uit Singapore speelde hij geen toernooien meer, tot een kleine maand later in Kenia. Daar was de start uitstekend met een ronde 65, waarmee hij meteen hoog op het leaderboard stond. Maar die goede basis was niet voldoende voor een topnotering. Na drie ronden boven par en vooral een lastig weekend zag Besseling zichzelf terug op plaats 78.

Daan Huizing harkte in de laatste twee events punten binnen voor de ranking.
art cover
KLM Open 2023: Rowin Caron beste Nederlander
2 jun., 19:33
art cover
KLM Open 2023: Joost Luiten baalt na vier dagen
2 jun., 19:30
art cover
kLM Open 2023: Niets dan respect voor Daan Huizing
2 jun., 19:29
art cover
KLM Open 2023: Knappe notering Lars van Meijel
2 jun., 19:28
art cover
Zie het herstel van een pitchmark als beloning
1 jun., 09:30
art cover
Korver & Korver
31 mei, 19:00
art cover
Performance training voor junior golfers
31 mei, 09:30
art cover
Succesvolle overname Kingcaddy door Buijzer en Bakker
30 mei, 19:00