Mike Toorop: top tien met een bijsmaakje

Nieuws
Mike Toorop in Egypte. Met vier goede toernooien speelde hij zich meteen naar de negende plek in de ranking. (Foto Golfsupport.nl)
Mike Toorop in Egypte. Met vier goede toernooien speelde hij zich meteen naar de negende plek in de ranking. (Foto Golfsupport.nl)

Ze zijn vrijwel zeker de baan zat, kunnen voorlopig geen zand meer zien, en wilden vooral weer lekker naar huis. Een flink aantal Nederlanders op de Pro Golf Tour bracht zo ongeveer vier weken door in Egypte voor de eerste vier toernooien van het seizoen. Die leverden wisselend succes op.

Om in die reeks van vier maar even met het meest recente evenement te beginnen: dat leverde voor Mike Toorop een plaats op in de top tien, maar wel eentje met een flink zure bijsmaak. De Noord-Hollander speelde de eerste twee ronden in het Einbay Red Sea Open uitstekend. Op de Sokhna Golf and Country Club bracht Toorop zowel op de eerste als op de tweede dag een kaart binnen met 68 slagen. Vooral die score op dag twee was indrukwekkend, aangezien de omstandigheden gewoon beroerd waren. Regen en vooral veel wind maakten het de spelers moeilijk, waarbij het zwaartepunt van de ellende wel in de ochtend lag. Bij de vroege starters gingen ook vrijwel alle Nederlanders met een kansrijke uitgangspositie eraan onderdoor. Lars Keunen, Nordin van Tilburg, Michael Wedema, Mike Korver, Mats Markovits en Aydan Verdonk misten zo allemaal de cut.

Toorop niet. De man uit West-Friesland vond zichzelf zelfs terug aan de top van het leaderboard en streed zo op de derde dag voor de overwinning. Dat liep echter uit op een deceptie. Toorop begon nog wel met een par, maar was vijf holes later al zes boven de baan. Die schade kon hij in het restant van de ronde niet meer wegpoetsen. Met een ronde 77 duikelde hij van acht onder naar drie onder en van plaats één naar plaats negen. Top tien, een cheque, maar zonder twijfel de pest in.

Tweede plaats

Toorop deed het overigens eerder ook al goed, in de Red Sea Egyptian Classic. Daar reikte hij tot een gedeelde tweede plaats na een uitstekende slotronde in vier slagen onder par. Toorop bracht zijn totaal daarmee op zeven onder par, en dat was dezelfde score die ook Aydan Verdonk binnenbracht. Die begon het toernooi sterk, maar finishte minder goed dan Toorop, hoewel zijn 71 in de slotronde natuurlijk nog altijd een slag onder par was.

In de ranking staat Mike Toorop er inmiddels prima voor. Op de negende plaats is hij de hoogst genoteerde Nederlander. Niet zo gek natuurlijk na de prima klasseringen van de Noord-Hollander, die in vier toernooien in Egypte dertigste, tweede, dertiende en negende werd. Daarmee verdiende hij ook al ruim 3500 euro. Waarschijnlijk niet voldoende om de kosten van al die weken aan de Rode Zee te dekken, maar het helpt wel. Aydan Verdonk staat drie plaatsen lager, en dat is ook voor hem een prima vertrekpunt voor de rest van het seizoen. Nordin van Tilburg vinden we terug op de twintigste plaats.

Europa

De spelers van de Pro Golf Tour vervolgen hun seizoen vanaf nu weer gewoon in Europa. Eerst in Oostenrijk, voor het Haugschlag Open en vervolgens in Duitsland, waar het Riedhof Open wordt gespeeld. In juni reist het circus dan af naar Tenerife. Daar stonden aanvankelijk twee toernooien op de kalender op nog nader te bepalen banen, maar inmiddels is duidelijk dat dit helemaal anders loopt. Eén toernooi werd geschrapt en het resterende evenement werd ondergebracht op de baan van Buenavista Golf in het uiterst noordwesten van het eiland. Daarmee treffen de mannen overigens wel een fantastische golfbaan.

Eind augustus strijkt de Pro Golf Tour neer in Nederland voor een reeks van drie toernooien, de Dutch Swing. Dan wordt er achtereenvolgens gespeeld op Stippelberg, Westwoud en tot slot de Gelpenberg. Over die drie toernooien wordt een klassement bijgehouden, waarvan de winnaar zich verzekerd weet van deelname aan het KLM Open 2024 op The International.

art cover
KLM Open 2023: Rowin Caron beste Nederlander
2 jun., 19:33
art cover
KLM Open 2023: Joost Luiten baalt na vier dagen
2 jun., 19:30
art cover
kLM Open 2023: Niets dan respect voor Daan Huizing
2 jun., 19:29
art cover
KLM Open 2023: Knappe notering Lars van Meijel
2 jun., 19:28
art cover
Zie het herstel van een pitchmark als beloning
1 jun., 09:30
art cover
Korver & Korver
31 mei, 19:00
art cover
Performance training voor junior golfers
31 mei, 09:30
art cover
Succesvolle overname Kingcaddy door Buijzer en Bakker
30 mei, 19:00