Werk aan de winkel voor de Nederlanders

Nieuws
Wil Besseling is nog zoekende naar de vorm waarmee hij de afgelopen seizoen zoveel indruk maakte. (Foto’s Golfsupport.nl)
Wil Besseling is nog zoekende naar de vorm waarmee hij de afgelopen seizoen zoveel indruk maakte. (Foto’s Golfsupport.nl)

Nu we de Masters achter de rug hebben, kun je ruwweg stellen dat het eerste deel van het seizoen op de DP World Tour er ook opzit. En als we dan even kijken naar de verrichtingen van de Nederlanders is het niet overdreven te stellen dat er werk aan de winkel is. Niet voor iedereen overigens. Joost Luiten is de enige die nu al comfortabel de rest van dit seizoen kan afwerken.

Om maar meteen met Luiten te beginnen; hij heeft in de paar maanden dat het seizoen 2023 oud is de rangorde in eigen land weer volledig hersteld. Luiten is onbetwist de beste Nederlander van dit moment, zoals hij dat ook al jaren is geweest. Na drie opeenvolgende klasseringen in de top tien – waarvan twee derde plaatsen op rij – moest Luiten zich in het Jonsson Workwear Open tevreden stellen met plek 43, maar het kan natuurlijk ook niet altijd feest zijn, al wil Luiten dat natuurlijk liefst wel.

Op de ranking van de Race to Dubai doet Luiten het uiteraard ook voortreffelijk. Hij maakte in maart grote sprongen en klom uiteindelijk zelfs naar de vijftiende plaats als – voorlopig – hoogste positie. Nu, voorafgaand aan het ISP Handa Championship in Japan, neemt Luiten de achttiende plaats in. Over het behoud van zijn kaart hoeft hij zich geen zorgen meer te maken. Luiten kan volledig de focus leggen op nog meer mooie resultaten, en dat is ook precies wat hij van plan is. ,,Ik heb dit seizoen negen toernooien gespeeld, alleen in Ras Al Khaimah de cut gemist en twee mooie derde plaatsen behaald in Thailand en India. Dat is zeker niet slecht, maar ik wil natuurlijk altijd meer en beter. Daarom ben ik in Nederland weer hard aan de slag geweest’’, vertelt Luiten.

Speelrecht

De luxe positie van Joost Luiten is vooralsnog niet besteed aan de andere Nederlanders op de DP World Tour. Die mogen de komende weer echt aan de bak om zich ook voor volgend seizoen te verzekeren van speelrecht op het hoogste niveau.

Wil Besseling zal bijvoorbeeld allerminst tevreden zijn over de resultaten tot nu toe. Die brachten hem naar plaats 171 in de Race to Dubai, en dat is niet de plek waar je Besseling verwacht na het uitstekende golf dat hij de laatste seizoenen heeft laten zien. Maar de trein rijdt nog niet echt voor de Noord-Hollander, die in de toernooien waarin hij de cut haalt ook niet direct een leuke greep in de punten doet.

Niet anders dan Luiten heeft ook Wil Besseling de afgelopen weken zonder twijfel weer hard getraind en geprobeerd zijn spel weer daar te krijgen waar hij het hebben wil. Alleen in Ras Al Khaimah was weer een sterke Besseling te zien. Die week leverde hem uiteindelijk een dertiende plaats op, maar dat is meteen het meest aansprekende resultaat tot nu toe. Besseling wil meer en kán meer, en dat laat hij hopelijk de komende weken zien.

Sprokkelen

Daan Huizing staat er op plaats 154 maar een fractie beter voor. Eigenlijk geldt voor de man uit Soest hetzelfde als voor Besseling. Het is nog een beetje puntjes sprokkelen, waar je hoopt op een goede reeks die meteen flink wat punten binnenbrengt. En van Daan Huizing weten we allemaal wat hij kan. Dat is ruim voldoende om een vaste waarde te kunnen zijn op de DP World Tour. Maar aan het einde van de rit tellen ook daar enkel de keiharde punten, en daar moet ook Huizing de komende weken en maanden hard voor werken.

Dan hebben we natuurlijk nog Darius van Driel, die achter Luiten de hoogst genoteerde Nederlander is. Dat zegt alleen niet alles, want het verschil is inmiddels wel exact 125 plaatsen. Van Driel leverde zijn beste resultaat in Kenia, waar hij elfde werd. Een mooie uitschieter, maar Van Driel werd heel goed dat je op dit niveau toch een paar weken constant moet presteren om echte stappen te maken in de ranking. Hoewel, in het verleden bewees Van Driel zichzelf nog weleens een dienst met een echte uitspatting in de vorm van een tweede of derde plaats. Die laat hij nog weleens vanuit het niets noteren, dus laten we hopen dat de golfer uit Leidschendam ergens in de komende weken ook nog eens op die manier verrast.

Daan Huizing heeft alles in zich om een vaste waarde te worden op de Tour, maar ook hij werkt aan zijn vorm.
art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50