De Pan in hoofdklasse weer op toeren

Nieuws
Zhen Bontan maakt als professional haar rentree in de hoofdklasse bij De Pan. (Foto Tristan Jones / LET)
Zhen Bontan maakt als professional haar rentree in de hoofdklasse bij De Pan. (Foto Tristan Jones / LET)

In de hoofdklasse bij de dames is De Pan weer ouderwets op toeren. Na even een wat ’mindere’ periode voor corona, waarbij een keer naast de kruisfinales werd gegrepen, is de club nu weer toonaangevend; in ieder geval in de poule. Daar werd de volle winst gepakt in de eerste drie wedstrijden. In de andere poule zijn de teams van de Haagsche en Houtrak de toppers.

De Pan was jarenlang de absolute grootmacht in de hoofdklasse met een team dat werd gedragen door jonge topspeelsters als Romy Meekers, Roos Haarman en Zhen Bontan. Maar zoals altijd komt aan elk verhaal een einde. Meekers en Bontan werden professional, Haarman koos voor een andere carrière. In de afgelopen jaren slaagde De Pan erin weer een nieuw team op te bouwen, met opnieuw jonge en talentvolle meiden. Dit jaar blijkt dat elke week weer.

De gemeenschappelijke factor tussen de succesvolle teams in het tijdperk vóór corona en het huidige team? Zhen Bontan. De speelster van de LET Access Tour maakte gebruik van de gaatjes in haar schema om een rentree te maken in de hoofdklasse nu dat voor professionals geoorloofd is. En Bontan draagt meteen ijverig bij aan het binnenbrengen van de nodige punten voor De Pan.

Met Bontan in de gelederen rekende de Utrechtse club in de eerste drie speelronden af met achtereenvolgens de Noord Nederlandse, Amelisweerd en Toxandria. In alle gevallen waren de cijfers ruim. Daarmee heeft De Pan, zeg maar, het middenveld van deze poule gehad: de nummer drie tot en met vijf. Daaronder zijn Almeerderhout en De Haenen zonder enige twijfel nog eenvoudiger slachtoffers, al reist Bontan half april wel af naar Frankrijk om het Terre Blanche Ladies Open te spelen. Ze mist daardoor zeker de clash met de Eindhovensche, de enig overgebleven rivaal voor de koppositie in deze poule.

Rechtstreeks duel

De Brabantse vrouwen speelden twee wedstrijden en wonnen er twee. Dat was ook allebei niet tegen hoogvliegers: Noord Nederlandse en Almeerderhout. Het is mooi om te zien wat de Eindhovensche straks echt waard is in een rechtstreeks duel met De Pan. Hoe dan ook lijkt het onontkoombaar dat die twee ploegen straks ook de kruisfinalisten zijn, hoewel Toxandria met vier punten uit drie wedstrijden – en alleen verlies dus tegen De Pan – nog een woordje kan meespreken. Op de voorlaatste speeldag spelen die twee Brabantse clubs tegen elkaar en waarschijnlijk zal dan ook de beslissing vallen wie De Pan vergezeld naar de kruisfinales.

In de tweede damespoule steken de zaken toch iets complexer in elkaar. Daar is het na drie speelronden vooral heel spannend. Vier ploegen met twee overwinningen, dat is wel een garantie voor een zinderend verloop van de competitie. Enige dat daarbij de Haagsche en Houtrak onderscheidt van Hilversumsche en Broekpolder is dat die eerste twee pas twee wedstrijden hebben gespeeld, en de andere teams drie.

Zwakkere zusje

Hilversumsche leed bijvoorbeeld al een nederlaag tegen Houtrak, terwijl Broekpolder twee keer de punten deelde; met Noordwijkse en Eindhovensche 2. Daaruit mag je voorzichtig de conclusie trekken dat Broekpolder het zwakkere zusje is van de twee, want Noordwijkse en de reserves van de Eindhovensche zijn niet bepaald hoogvliegers. De Haagsche zegevierde tegen diezelfde Brabantse dames en tegen de Rosendaelsche, zodat ook het team uit de residentie nog niet echt is getest. Pas in de laatste speelronde, begin mei op de baan van Broekpolder, treffen Houtrak en de Haagsche elkaar. Zeer waarschijnlijk wordt daar uitgemaakt wie als nummer één en wie als nummer twee naar de kruisfinales gaat.

Een gevoelig verlies leed Houtrak wel in de eigen samenstelling. Daar ontbreekt Anne Sterre den Dunnen. Zij was vorig jaar nog de onbetwiste kopvrouwe van de club uit Halfweg, maar studeert inmiddels in de Verenigde Staten. Daar tegenover staat dat de ploeg nu Noëlle Beijer in de gelederen heeft.

Carlijn de Graaf lijkt met de Eindhovensche op weg naar de kruisfinales. (Foto Golfsupport.nl)
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17