Houtrak en Eindhovensche op koers in hoofdklasse

Nieuws
Philip Bootsma keert als professional terug in het team van Houtrak. Dat gaat na drie speelronden aan de leiding. (Foto Golfsupport.nl)
Philip Bootsma keert als professional terug in het team van Houtrak. Dat gaat na drie speelronden aan de leiding. (Foto Golfsupport.nl)

De strijd om de landstitel in de hoofdklasse is drie speelronden onderweg, maar dat is voldoende om al een schifting waar te nemen. Zo zijn er inmiddels bij de heren nog maar drie clubs zonder puntverlies. Houtrak en de Eindhovensche lijken goed op weg naar een plek in de kruisfinales. Beide teams haalden de volle buit uit drie partijen. De Pan staat ook nog op honderd procent, maar speelde slechts twee wedstrijden.

De eerste speeldag van de mannen in poule één leverde achteraf meteen al een kraker op. Die wetenschap is er op dat moment uiteraard niet, maar nu we iets verder zijn in de competitie is inderdaad duidelijk dat Houtrak en de Haagsche de voornaamste kandidaten zijn voor de kruisfinales in die poule. En die twee troffen elkaar dus meteen al op de Rosendaelsche.

Ontmoetingen tussen Houtrak en de Haagsche zijn altijd de moeite waard. De twee clubs vochten heroïsche duels uit om de landstitel in 2011 en 2012, waarbij Houtrak twee keer aan het langste eind trok. Die club kroonde zich in 2017 en 2018 opnieuw twee keer tot landskampioen, waar de Haagsche uiteindelijk zelfs degradeerde, maar sterk terugkeerde. En nu strijden de twee teams dus opnieuw op topniveau.

Daarbij sloeg Houtrak in de foursomes al een klein gaatje. De club uit Halfweg maakte gebruik van de nieuwe mogelijkheid professionals in te zetten, en zo verscheen Philip Bootsma opnieuw aan de start in de hoofdklasse. Bootsma vierde in het recente verleden al grote successen met zijn club. In de singles legde hij ook de basis voor de uiteindelijke winst van Houtrak, al gaven Abel Derksen en Aron Joustra nog behoorlijk tegengas. In de laatste drie partijen viel het kwartje echter de kant van Houtrak op.

Cruciale zege

Dat blijkt nu een cruciale zege. Want Houtrak klopte daarna ook Merwelanden en de Goyer, die toch ook altijd een sterk team op de been weet te brengen. De Haagsche kwam keihard terug met een opzienbarend resultaat tegen de Rosendaelsche, die recent nog twee landstitels veroverde. Met head-pro John Boerdonk dit keer spelend in het team ging het bij de eerste de beste gelegenheid echter helemaal mis. De Haagsche walste aan alle kanten over de club uit Arnhem, en kwam tot een daverende 18-0 zege.

Zo lijken de kaarten in die poule wel een beetje geschud, al is het natuurlijk nog niet helemaal klaar. De Haagsche en de Goyer treffen elkaar op moment van schrijven nog, een pot die voor de vijftiende april op de baan van Houtrak op het programma staat.

In de andere poule is er geen vuiltje aan de lucht voor regerend landskampioen de Eindhovensche. De club uit de lichtstad gaat na drie partijen met de volle buit aan de leiding, en er lijkt zo op het oog niemand in staat het team te stoppen. In de eerste twee wedstrijden werd er probleemloos gewonnen van Prise d’Eau en The Duke, waarbij de laatste zelfs aantrad met Robbie van West in de gelederen. Dat mocht allemaal niet baten, want de Brabantse derby viel ruimschoots in het voordeel van de Eindhovensche uit.

Verzet

Pas op de derde speeldag was er enig verzet voor de formatie van coach Eric der Kinderen. De Eindhovensche keek halverwege de partij tegen De Hoge Kleij zelfs tegen een achterstand aan, nadat in de foursomes twee partijen waren gedeeld en er eentje de kant van De Hoge Kleij op viel. Maar in de singles was er geen houden aan voor de club uit Leusden. De Eindhovensche heeft domweg te veel individuele kwaliteit in huis. Jongens als Lars van der Vight, Thom Linssen, Jack Ingham en Dane Cvetkovich komen ook in grote toernooien bovendrijven, en die ervaring helpt ze enorm. Eindhovensche werd ook niet voor niets vorig jaar weer eens landskampioen, en is ook nu weer de grote favoriet.

Daarachter lijkt de strijd om het tweede ticket voor de kruisfinales in mei op De Hooge Graven te gaan tussen De Pan en The Duke. De Pan heeft nog de volle buit uit twee wedstrijden, maar speelde nog niet tegen de Eindhovensche. Dat wordt op 15 april op de baan van Prise d’Eau sowieso een interessante en misschien wel beslissende partij. De clubs daarachter lijken al te veel verliespunten te hebben opgelopen om nog een rol van betekenis te kunnen spelen.

John Boerdonk beleefde met de Rosendaelsche als headpro een ontluisterende terugkeer in de hoofdklasse. (Foto Golfsupport.nl)
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17