Deelnemersveld KLM Open 2023: Adrian Meronk is ’hot’

Nieuws
Adrian Meronk als winnaar van het Italian Open. Staat hij straks ook met de trofee van het KLM Open in handen? (Foto Golfsupport.nl)
Adrian Meronk als winnaar van het Italian Open. Staat hij straks ook met de trofee van het KLM Open in handen? (Foto Golfsupport.nl) (Foto: )

Door Eric Korver

Soms moet je als toernooidirecteur een beetje mazzel hebben, maar in het geval van Daan Slooter zou het misschien ook gewoon een kwaliteit kunnen zijn. Het was al redelijk vroeg dat Slooter Adrian Meronk vastlegde voor het KLM Open op Bernardus. En inmiddels is de Pool ’hot’ op de DP World Tour.

Adrian Meronk was er vorig jaar ook bij op Bernardus. De 29-jarige Pool deed het voortreffelijk, miste op één slag een plekje in de play-off, maar verliet Cromvoirt als nummer drie. Dat mocht je toen nog verrassend noemen. Meronk was misschien talentvol, maar nog niet echt een aansprekende naam op de Tour. Een jaar verder is dat compleet anders. Meronk boekte inmiddels liefst drie zeges, is helemaal ’hot’, en staat straks wellicht zelfs namens Team Europe in de Ryder Cup.

Als het gaat om dat laatste heeft hij begin mei in Italië zijn kansen zelfs aanzienlijk vergroot. Meronk won het Italian Open op de course van Marco Simone, inderdaad, de baan waar in september de tweestrijd tussen Europa en de USA plaatsheeft. En dan is het natuurlijk heel goed denkbaar dat coach Luke Donald een plaatsje inruimt voor een man die heeft aangetoond op die course goed uit de voeten te kunnen. Als Meronk zich natuurlijk al niet op eigen kracht heeft geplaatst.

Wat dat betreft zou het heel goed zo kunnen zijn dat er straks in ieder geval twéé mannen in het KLM Open staan, die ook hun opwachting mogen maken in de Ryder Cup. Want naast Meronk maakt natuurlijk ook Victor Perez – de titelverdediger op Bernardus – daar inmiddels een goede kans op. Begin dit jaar won de sympathieke Fransman ook al een Rolex-event in Abu Dhabi en in de Race to Dubai bezet hij de derde plaats achter Rory McIlroy en Jon Rahm, die natúúrlijk ook namens Europa in actie komen.

Hete adem

Die derde plek neemt hij ook in op de – nog belangrijker – ranking van de kwalificatie voor de Ryder Cup. De eerste drie daarop spelen zeker. Perez voelt echter de hete adem van de Duitser Yannik Paul in zijn nek. Maar Donald heeft dan altijd nog zes wildcards achter de hand. Meronk staat weliswaar vierde in de Race to Dubai, maar komt opvallend genoeg niet voor in de ranking voor de Ryder Cup.

Met ook de tweeling Nicolai en Rasmus Højgaard op de tee in Cromvoirt, plus zeer waarschijnlijk dus ook Yannik Paul, zou het zomaar eens kunnen dat er zelfs vier of vijf toekomstige sterren van de Ryder Cup te zien zijn op Bernardus, al moeten in het geval van de Deense broers de kansen van Nicolai hoger worden ingeschat dan die van Rasmus. De jonge Denen hebben in ieder geval hun sporen al verdiend op de DP World Tour en zijn ook in het KLM Open altijd publiekstrekkers gebleken.

Grote meneer

Terug naar Adrian Meronk, die nu dus een grote meneer is op de Europese Tour. De Pool werd opvallend genoeg geboren in het Duitse Hamburg, maar speelt als professional altijd al onder de Poolse vlag. En hij vestigde nogal wat records voor zijn land. Meronk werd de eerste Pool die een toernooi won op de DP World Tour, en was ook de eerste Pool die speelde in Majors als eerst het US Open en daarna The Open. Dit jaar voegde hij daar nog de Masters aan toe. Meronk viert drie dagen na het KLM Open zijn dertigste verjaardag. Dan is er wel een heel mooi cadeautje denkbaar.

Natuurlijk is ook de vraag hoe Victor Perez zich manifesteert bij zijn terugkeer naar Bernardus, waar hij vorig jaar door een paar sublieme putts in de play-off de winst pakte ten koste van Ryan Fox. Sindsdien is het Perez behoorlijk voor de wind gegaan, en dat niet alleen door zijn zege in Abu Dhabi. Al inde hij daar in financieel opzicht wel even een cheque van meer dan een miljoen euro. Sowieso verdiende Perez dit seizoen in zijn laatste vijf events al meer dan 1,6 miljoen euro. Dat is bijna net zoveel als het totale prijzengeld van het KLM Open.

Hoe dan ook is het KLM Open weer verzekerd van een aantal blikvangers, die adembenemend goed kunnen golfen. En dan hebben we het nog niet eens over die pakweg honderdvijftig anderen die er ook wel iets van kunnen. Kortom, alle reden om van 25 tot en met 28 mei een bezoekje te brengen aan Bernardus.

Victor Perez is titelverdediger op Bernardus. (Foto Golfsupport.nl)
art cover
Thaise surprise Trichat Cheenglab wint Big Green Egg Open
10 sep., 17:40
art cover
Captain Luke Donald komt met surprises in Team Europe voor Ryder Cup
5 sep., 14:57
art cover
Driver Anne van Dam breekt in play-off van Iers Open
4 sep., 18:54
art cover
Voor Mike Toorop telt op Pro Golf Tour alleen promotie
29 aug., 22:12
art cover
Zan Luka Stirn sterk op Stippelberg, Stan Kraai beste Nederlander
29 aug., 22:02
art cover
Encuentro onthult rol van golfmotivatie
29 aug., 21:49
art cover
Captain Suzann Pettersen heeft Europees team voor Solheim Cup rond
23 aug., 13:24
art cover
Nieuwe data voor het KLM Open: 20-23 juni
21 aug., 17:48