Op weg naar KLM Open 2023: Wil Besseling op weg terug

Nieuws
Wil Besseling maakte weer als vanouds birdies in Italië. (Foto Golfsupport.nl)
Wil Besseling maakte weer als vanouds birdies in Italië. (Foto Golfsupport.nl)

Wil Besseling beleefde in de afgelopen jaren eindelijk zijn doorbraak met een terugkeer op het hoogste niveau. Daar acteert de lange Westfries dit seizoen al voor het vierde achtereenvolgende jaar, maar dit is misschien ook meteen zijn moeizaamste van die vier. Besseling is nog zoekende naar de vorm die hem de afgelopen drie jaar zoveel moois bracht.

Dat laatste was overigens niet van toepassing op het KLM Open op Bernardus. Waar Besseling in het verleden juist vaak excelleerde in het eigen Open, lukte dat maar niet op de baan bij Cromvoirt. Twee gemiste cuts op rij, daar wordt Wil Besseling absoluut niet vrolijker van. Zeker niet omdat hij altijd zo graag in het KLM Open speelt, dichtbij familie en vrienden. De editie van dit jaar lijkt een mooie gelegenheid om er weer ’gewoon’ vier dagen bij te zijn.

Maar Besseling is realistisch genoeg om te beseffen dat het dan wel beter moet dan hij in het eerste deel van dit seizoen heeft laten zien. Bijna vijftig procent gemiste cuts is te veel voor een golfer met de potentie van de Noord-Hollander. En voor de scorebordjournalisten onder ons: zijn slaggemiddelde is dit seizoen met 71,74 beduidend lager dan in de voorgaande drie jaren. Ter vergelijking: in 2021 was zijn gemiddelde per ronde 70,16 slagen. En anderhalve slag per ronde maakt in de top van Europa een wereld van verschil.

Maar gelukkig lijkt het seizoen van Besseling een positieve wending te nemen. In Italië, op de baan waar later dit jaar de Ryder Cup wordt gespeeld, leek hij op de weg terug. Hij reikte tot plaats 26, die goed was voor de meeste punten die hij tot nu verdiende voor de ranking. Op de lastige course van Marco Simone maakte Besseling weer birdies als vanouds. Exact vijf in elk van de vier rondjes zelfs. Dat waren er meer dan de uiteindelijke winnaar Adrian Meronk, en de twee andere mannen in de top drie, Romain Langasque en Julien Guerrier. Het verschil zit ‘m in de foutjes, en die maakt Besseling op dit moment nog wat te veel.

Daar sleutelt Besseling met zijn coach echter hard aan, en er is hem alles aan gelegen straks op Bernardus weer te laten zien wat hij in huis heeft. En dat dat heel veel is, weten de liefhebbers allemaal. Laten we hopen dat we daar weer vier dager lang van kunnen genieten.

Wil Besseling

Leeftijd:                                37

Toernooien 2023:                 12*

Missed cut:                            6

Verdiensten DPWT 2023:     82.167

Race to Dubai:                     133

OWGR:                                355

Zeges DP World Tour:         0

* Na Soudal Open

art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17