Ontwikkel je mentale golfspel met Fit your Swing

Nieuws
Afbeelding

Als golfer ben je ongetwijfeld vaak op zoek naar manieren om je prestaties op de golfbaan verder te verbeteren. Het is cruciaal om ook tijd en energie te investeren in het ontwikkelen van je mentale golfspel.

Toch wordt er nog vaak gedacht in termen van een ’quick fix’. Het idee dat werken aan de mentale en psychologische aspecten van golf enkel iets zou zijn voor professionele golfers op het hoogste niveau, of voor golfers die een ernstig probleem ervaren op de golfbaan, zijn hardnekkige mythes. Niets is minder waar. 

Weet dat mentale training iets is waar elke golfer, ongeacht golfniveau of leeftijd, baat bij kan hebben. 

Lijkt het inroepen van een mentale golfcoach je net een stap te ver? Het goede nieuws is dat je ook zelf aan de slag kan gaan met je mentale spel. 

In het Fit your SWING®-model worden vijf belangrijke domeinen van het mentale golfspel samen gebracht:

-         Stressmanagement

-         Wakefulness

-         Identity View

-         Navigation Power 

-         Growth Mindset 

Stressmanagement 

Stressmanagement gaat over het leren beheersen van stress en angsten. Om jouw beste prestaties te kunnen neerzetten, is het belangrijk dat je stressniveau niet te hoog of te laag is. Voor goede golfresultaten heb je namelijk wat stress nodig, maar niet te veel. Te veel stress kan een negatieve invloed hebben op je golfspel. Het kan een verhoogde spierspanning veroorzaken, wat vervolgens invloed heeft op de uitvoering van je golfswing of je putt. Daarnaast verstoort stress je denkvermogen, focus en concentratie. 

Wakefulness

Wakefulness gaat over het behouden van focus en aandacht, zodat je op de juiste momenten gefocust bent en goed kan presteren. Leer hoe je je concentratie kan verbeteren en storende factoren mentaal kan uitschakelen. Een goede golfbal slaan vereist namelijk honderd procent concentratie. Je bent ofwel gefocust, ofwel niet gefocust, er bestaat geen tussenin. Het kunnen uitschakelen van externe of interne stoorzenders is dus absoluut noodzakelijk. 

Identity View

Identity View gaat over zelfkennis. Elke topgolfer heeft een grote dosis zelfkennis. Neem jouw denkprocessen, jouw gedrag en gewoontes op en rond de golfbaan onder de loep. Word je bewust van de kwaliteiten en valkuilen in je golfspel. Wanneer je inzicht hebt in jezelf dan weet je ook wat er nodig is en welke coaches je kunnen helpen het beste in jezelf naar boven te halen. Zelfkennis zorgt ervoor dat je vertrouwen krijgt in je eigen vaardigheden en stelt je in staat om je omgeving af te stemmen op wat je nodig hebt om je golfprestaties te verbeteren.

Navigation Power

Stel haalbare, maar toch uitdagende doelen en bedenk vervolgens een plan om deze te kunnen bereiken. Opmerken dat je goed op weg bent om je doelen te bereiken geeft je motivatie een enorme boost! Richt je op het proces en train telkens met een bepaald doel voor ogen, zowel op de driving range als tijdens baanrondes. Deel grote doelen op in kleine tussendoelen. Tracht je motivatie te behouden zodat je niet vroegtijdig afhaakt. Heb jij inzicht in je motivatoren? Deze zijn namelijk voor iedereen anders. 

Growth Mindset

Geloof jij dat je een goede golfer wordt door inzet, betrokkenheid en doorzettingsvermogen? Dat jouw golfskills verder te ontwikkelen zijn door er hard aan te werken? Inspanningen moeten leveren en fouten maken zijn logische onderdelen van dit proces en mogen geen reden zijn om op te geven. Als je denkt vanuit een groeimindset, kan je je talenten optimaal benutten. Een groeimindset kan je trainen. Het is de moeite waard hierin te investeren omdat het je zal helpen om te gaan met tegenslagen en dipjes. Deze mindset zal je helpen je motivatie hoog te houden en te blijven doorzetten. Leer van je tegenslagen en kijk naar de dingen die goed gaan..

Door de vijf domeinen van het Fit your SWING®-model voor jezelf in kaart te brengen kan je je golfspel ongetwijfeld naar een hoger niveau tillen en zal je nog sterker in je golfschoenen staan! Door het model als leidraad te gebruiken kan je gericht werken aan die domeinen die voor jou het belangrijkste zijn. 

Hoe pak je dit concreet aan? 

Stap 1: Onderzoek welk domein van het Fit your SWING®-model de meeste aandacht nodig heeft. 

Stap 2: Denk na over wat er nodig is om beter te worden in dit domein. Wat wil je leren of oefenen? 

Stap 3: Maak voor jezelf een plan om hier beter in te worden. Denk na over hoe je dit kan doen en wat of wie je daar eventueel bij kan helpen. 

Stap 4: Ga concreet aan de slag en plan op regelmatige basis vaste momenten in om te werken aan je mental game. 

Het ontwikkelen van je mentale golfspel zal niet alleen een positief effect hebben op je golfprestaties. Het zal je ook helpen anders om te gaan met uitdagingen en stress in je werksituatie of in je dagelijks leven. 

Meer info over het Fit your SWING®-model en hoe je werk kan maken van je mentale golfspel? Neem een kijkje op www.encuentro.coach . 

Wiebeke Seymortier

Psycholoog & golf psychology coach

Auteur boek ‘Fit je mentale golfswing’

art cover
Thaise surprise Trichat Cheenglab wint Big Green Egg Open
10 sep., 17:40
art cover
Captain Luke Donald komt met surprises in Team Europe voor Ryder Cup
5 sep., 14:57
art cover
Driver Anne van Dam breekt in play-off van Iers Open
4 sep., 18:54
art cover
Voor Mike Toorop telt op Pro Golf Tour alleen promotie
29 aug., 22:12
art cover
Zan Luka Stirn sterk op Stippelberg, Stan Kraai beste Nederlander
29 aug., 22:02
art cover
Encuentro onthult rol van golfmotivatie
29 aug., 21:49
art cover
Captain Suzann Pettersen heeft Europees team voor Solheim Cup rond
23 aug., 13:24
art cover
Nieuwe data voor het KLM Open: 20-23 juni
21 aug., 17:48